Supa-crema de linte rosie


Ingrediente:
1 cana linte rosie
1 ceapa tocata fin
1 morcov ras
1 lingurita chimion
1 felie slanina de casa
150 -200 ml suc de rosii
1,2 l de apa/supa de carne(6 cani)
2 galbenusuri
100ml lapte
100 grame smantana
2 cuburi supa legume/pui
sare, piper
1 lingurita turmeric
ardei iute - optional
1-2 linguri suc de lamaie
2-3 linguri ulei de masline
frunze patrunjel
frunze telina - optional
crutoane pentru servit

Se pune apa la fiert cu cele 2 cuburi de supa.
Intr-un vas se caleste ceapa in putin ulei incins, se adauga semintele de chimion, slanina bucatele si morcovul ras ... se lasa pana ce se rumenesc un pic. Se adauga praful de turmeric se amesteca si se toarna sucul de rosii. Se lasa sa dea in clocot si se adauga lintea spalata si apa fierbinte.
Se acopera vasul cu un capat si se lasa  sa fiarba 25-30 de minute*. Se mesteca in supa din cand in cand pentru a nu se prinde de fundul vasului lintea. 
Se bate impreuna smantana, laptele si galbenusurile.  Se ia cu un polonic putina zeama de pe supa si se toarna in amestecul de galbenusuri ... Apoi, amestecul dres cu zeama se toarna in supa, in timp ce se mesteca usor. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
Se mai lasa sa dea supa un clocot si se opreste focul. 
Se adauga in supa cateva feliute de ardei iute, frunzele tocate, se adauga 1-2 linguri zeama de lamaie, dupa gust! ... depinde cat de acrisoara se doreste.
Se serveste cu crutoane** de paine ... 
Supa aceasta mi-a placut la nebunie ... mi-am facut-o picanta, dulce-acrisoara ... cremoasa, tare cremoasa! dupa am simtit eu ... m-am lasat dusa de val si i-am dat si gust cu chimion ... un condiment care mie personal imi place mult ...

*Daca supa la fiert se ingroasa ... se poate subtia cu putina apa/ supa de carne ...
** se taie 1-2 felii de paine in cubulete care se prajesc in putin unt pan' ce se rumenesc usor si devin crocante.


Sursa : cartea: Classical Turkish Cooking, de Ayla Algar & Gurmandino.ro
Dino, de la Gurmandino.ro.  mi-a zguduit un pic poftele ... un pic mai mult! .... cand acum cateva zile a postat reteta de Supa de linte rosie cu bacon si cimbru .... si asa bine arata si la cat imi place mie lintea ... nu am rezistat si am facut si eu una! Si bine am facut, ca tare buna mai ii! 
Multam tare fain Dino!

Budinca de orez cu parfum de trandafir


Ingrediente:
(4 portii)
4 linguri orez bob rotund
1 cana apa
100 grame zahar
500 ml lapte
4 linguri faina de orez
1 lingura apa de trandafir
scortisoara

Se toarna cana de apa intr-un vas si se pune pe foc iute. Cand apa a dat in clocot se adauga cele patru linguri de orez si se reduce focul. Se lasa sa fiarba pana ce apa este in mare absorbita de orez. 
Intre timp, se pune laptele amestecat cu zahar pe foc mic, pana ce zaharul se topeste.
Se adauga laptele indulcit peste orez. 
Se amesteca faina cu putina apa, se adauga si putin lapte fierbinte si se toarna cate putin in orezul cu lapte de pe foc, mestecand usor.
Se lasa sa fiarba la foc mic 20 minute, cat orezul sa fie bine fiert si budinca legata. Din cand in cand se mai mesteca, sa nu cumva sa se prinda bob de orez de fundul vasului ...
Budinca gata fiarta se ia de pe foc si se parfumeaza cu o lingura de apa de trandafir ... apoi se toarna in 4 boluri ... se lasa sa se raceasca ... se pudreaza cu scortisoara si se serveste!

Desertul ideal!



sursa: Classical Turkish Cooking, de Ayla Algar

Chiftele in sos caju cremos


Ingrediente:
(4 portii)
500 grame carne macinata de oaie
1 lingura smantana pentru gatit
1/2 lingurita cardamom
1/2 lingurita piper
1/2 lingura frunze uscate de menta
1/2 lingurita nucsoara
1 ou batut
1 lingurita sare

350 ml apa
1/2 baton scotisoara
5 pastai cardamom
4 cuisoare
1 frunza de dafin

120 grame alune caju

3 linguri unt
1 ceapa fin tocata
2 catei de usturoi tocati
1/2  lingura ghimbir ras
1 lingurita turmeric
1 lingurita fulgi de ardei iute

150 ml smantana pentru gatit

Intr-un bol am amestecat carnea macinata cu smantana, praful de cardamom, piperul, sarea, nucsoara, frunzele de menta uscate si oul batut. Am dat carnea condimentata la rece pentru 30 de minute.
Cu degetele inmuiate in apa am luat cate putin din amestec si am format mici chiftele rotunde(26 de bucati).

Intr-o tigaie larga am turnat apa si am adaugat batonul de scortisoara, pastaile de cardamom, cuisoarele si frunza de dafin. Am asezat tigaia pe foc.
Cand apa condimentata a dat in clocot am asezat in ea intr-un singur strat toate chiftele. Am acoperit tigaia cu un capac, m-am asigurat ca focul este mediu si am lasat sa fiarba chiftele 12 minute.

Intre timp am luat alunele caju si le-am acoperit cu apa fierbinte. Le-am lasat acoperite 20 de minute.

Am scos chiftele din supa pe o farfurie si le-am acoperit cu un capac. Supa condimentata de pe chiftele am strecurat-o si am asezat-o deoparte.

Am rumenit ceapa si usturoiul in untul incins, pe un foc mai iute. Am adaugat ghimbirul ras, turmericul si fulgii de ardei iute ... Am amestecat si am adaugat supa condimentata si chiftelele. Am redus focul si am lasat sa fiarba 10 minute.

Am scurs alunele, le-am pisat si le-am amestecat cu smantana. 
Am turnat smantana cu alune peste chiftele, am amestecat bine si am lasat sa mai fiarba 4-5 minute.
Se servesc cu chapati sau paine naan.

Chiftelele aceastea fac tot deliciul ... sunt o bunatate de chiftele parfumate cu menta, imbracate intr-un sos cremos de alune ... si garnisite cu fulgi de ardei iute!



Sursa: Everyday Indian. A collection of Over 100 Essential Recipes

Korma de oaie cu alune caju

Am profitat ca mai aveam ceva carne de oaie in congelator si am facut o portie mai mare de korma de oaie cu alune caju si seminte de mac ... Nu oricui ii place carnea de oaie, recunosc pana acum cativa ani nu era printre favoritele mele .... imi placeau drobul si pastrama de oaie(the best ever!) ... dar de cand am descoperit bucataria indiana ... am descoperit noi gusturi ... care culmea imi si plac! ... iar lucrurile s-au schimbat.
... cred ca o masa e buna atunci cand ingredientele se imbina armonios ... si atunci clar nu-i poti rezista!


Ingrediente:
(2 portii)
350 grame carne de oaie taiata cuburi de 2 -2,5 cm
1/2 lingurita de cardamom macinat
100 grame smantana pentru gatit
1 mana de alune caju
1/2 lingura seminte coriandru
1 lingura de ghimbir proaspat ras
1 catel de usturoi
1/2 lingura seminte chimion
1 lingura fulgi de ardei iute
1 bucatica de 2 cm baton scortisoara 
1 lingura seminte de mac
1 lingurita sare
1 ceapa maruntita
3 linguri de ghee (am folosit ghee vegetal)/ unt nesarat
150 ml supa/ apa
100 ml iaurt

Am amestecat jumatate din alune cu semintele de coriandru, chimion, batonul de scortisoara, catelul de usturoi, ghimbirul ras, fulgii de ardei iute si sarea, si le-am mixat in blender cu 2 linguri de apa, pana ce am obtinut o pasta omogena ... 


Intr-o tigaie am calit ceapa in ghee-ul incins,  pana ce a inceput sa sticleasca, la un foc mediu. 
Peste ceapa calita am adaugat cuburile de carne, pasta de alune si semintele de mac. Am amestecat bine si am turnat peste apa si iaurtul. Am redus putin focul si am lasat sa fiarba, dar fara a pune vreun capac peste tigaie, pana ce carnea s-a fragezit(40 de minute). 
Am prajit restul de alunele intr-o tigaie, 3-4 minute, cat sa se rumeneasca ... le-am dat deoparte.
Peste carnea fragezita am turnat usor smantana amestecata cu cardamomul, mestecand continuu pana ce  sosul s-a ingrosat .... si am oprit focul.
Se serveste garnisit cu alunele prajite si usor sfarmate ... si pentru cei care au coriandru proaspat,  cateva frunze nu ar strica sa innobileze masa asta buna foc, crocanta si super iute! ... iar pentru cei care nu au(cazul meu) merge si patrunjelul din gradina! ...
O masa cu aroma bogata!


* cui nu-i place carnea de oaie, desi nu stie ce pierde, o poate inlocui cu carne de pui sau vita
** korma este un curry pe baza de iaurt specific Indiei centrale si de nord

Sursa: The Spice Lover's Guide to Herbs and Spices,Tony Hill 

Salata Ceasar cu ansoa

Zilele aceasta am primit de la o prietena o plasuta plina cu tot felul de salate ... si nu orice salate ... salate crescute natural. fara chimicale, stropite doar cu ceaiuri din flori si frunze alese ...
Cu o asa frumusete de salata si cum mai aveam in frigider ceva parmezan, ansoa statea in ulei cu multa sare bine merci ... painea era proaspat iesita din cuptor ... am gasit un motiv bun sa-mi fac o salata Ceasar ... cel putin o varianta a ei ...


Ingrediente:
 cateva nuci/ jumatati de alune prajite
1 catel de usturoi
2 file ansoa
1 lingura pâté de ton(optional)
2 linguri suc de lamaie
1 lingura mustar Dijon
4-6 linguri linguri ulei de masline
sare
piper proaspat macinat
crutoane de paine
350 grame mix salata (rucola, macris, salata creata ...)
parmezan

Intr-un bol se sfarma fileurile de ansoa si se amesteca cu pasta de ton si mustarul. Se adauga treptat sucul de lamaie si uleiul de masline. Sosul obtinut se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Inainte de a servi salata se toarna peste ea sosul de ansoa, se adauga nucile prajite si crutoanele de paine ... la urma se rade putin parmezan pe deasupra ... si cam atat! Salata-i numa' buna de mancat cu pofta si pe saturate ...

Crema de hribi cu usturoi


Ingrediente:
8 catei de usturoi
400 grame hribi *
100 ml vin alb
150-200 ml  lapte
150 grame smantana grasa
ulei de masline
patrunjel proaspat
sare gronjuroasa
piper boabe
* eu am folosit si in varianta 300 grame hribi proaspeti+ 1 mana uscati ... nu conteaza de care, ciuperci sa fie ...

Am calit cateii de usturoi maruntiti in ulei incins. Dupa 1-2 minute, usturoiul capatase o culoare aurie, iar casa era deja impanzita de parfumul lui greoi .... era cazul sa arunc peste el ciuperciile maruntite. Am lasat sa se caleasca ciupercile 4-5 minute, apoi am turnat peste vinul alb.
Dupa 3 minute, timp in care alcoolul s-a evaporat in mare parte ... am luat 1/3 din ciuperci si le-am pus deoparte ... Peste restul de ciuperci din tigaie am adaugat treptat laptele si smantana, mestecand continuu. 
Cand compozitia s-a ingrosat am oprit focul si am mixat-o in robotul de bucatarie pana am obtinut o pasta consistenta. Am adaugat pastei ciupercilor ce le pastrasem deoparte ( nu-i obligatoriu, se pot mixa cu restul compozitiei ... doar ca mie-mi plac surprizele ... cele placute!), o mana de frunze de patrunjel proaspete tocate ... dupa gust, o lingurita de sare si 1/2 lingurita piper boabe proaspat macinat. Am amestecat bine si am turnat crema intr-un bol ...
O crema nemaipomenit de buna .... nu contine faina, nu are maioneza! .... doar foarte mult usturoi stins cu vin, ciuperci aromate si patrunjel mai mult sau mai putin, dupa gustul ... in cazul meu cat mai mult ... ce mai, o combinatie ... care merita incercata! Cum? Pe o felie de paine proaspat prajita stropita cu putin ulei de masline! ... 


Sursa: The Spice Lover's Guide to Herbs and Spices,Tony Hill 

Actualizare (30.12.2011):
acest post a avut o erata, la timpul de fierbere a ciupercilor cu vin, in acest moment am facut corectia(3 minunte in loc a 1 minut) ... greseala nu am observat-o pana acum cand am recitit articolul, greseala a fost din neantentie - nerecitirea articolului, imi cer scuze celor care au incercat reteta :(
... alcoolul din vin se evaporea prin fierbere! in cat timp si in ce cantitate depinde de flacara focului ... din momentul in care eu am turnat vinul peste ciuperci, a durat circa  1 minut pana a incep a fierbe si alte 2 minute pana cand mare parte din alcool s-a evaporat si volumul lichidului s-a diminuat.
Pentru ca alcoolul s-a se evapore, tigaia/cratita in care se pregateste crema nu se va acoperi cu capac.

Vinul are rolul de a intensifica aroma ciupercilor din crema. Sincer nu pot descrie aroma, dar clar creeaza dependenta!
De cate ori am facut crema am tot folosit cate un alt soi de vin alb, ce am gasit prin camara ... si crema a avut de fiecare data un gust usor diferit ... dar, de fiecare data irezistibil! ...
Pentru ca aceasta crema sa fie foarte buna musai de pus in ea o smantana grasa si dulce ... nu acra si trasa ca cea din comert!

Dulceata aromata de pere


2,5 kg pere
2 mere 
800 grame zahar
scortisoara
sucul de la 1 lamaie

Pentru dulceata asta am pus la bataie cate 2-3 pere din fiecare par din gradina, 3 perii ... 3 soiuri diferite ... unul face pere numa bune de pastrat peste iarna, altul face niste pere zemoase cu coaja galbena ... ti se topesc in gura, iar ultimul, dar nu cel din urma ... face niste pere mari carnoase ... 
Am spalat frumos fructele, le-am lasat sa se scurga apoi le-am eliminat samburi, le-am taiat cubulete, feliute ...mai putin merele, pe care le-am ras ... si le-am asezat in cratita, iar pe deasupra am turnat tot zaharul. Am dat cratita la rece, dar nu in frigider, pana a doua zi.
Am adaugat la fructe sucul proaspat de lamaie si 2 batoane de scortisoara. 
Am pus cratita pe foc mic, si am lasat sa fiarba pana ce dulceata s-a legat bine ... Am umplut rand pe rand borcane si borcanele, le-am pus celofan si le-am asezat sub paturi in cosul de nuiele, pan' a doua zi cand s-au racit complet si le-am transferat in camara, pe raft la racoare ...
Dulceata aceasta de pere e atat de aromata ... incat a urcat in topul preferintelor mele ...


sursa: Cartea mamei mele, Conservare frutta e verdure, Scuola di cucina, ed. Giunti Demetra
_____________________________________________________________
... si cu aceasta reteta participic la provocarea Dulce Romanie a lunii octombrie ... gazda : My fancy cake  , tematica: Ziua recoltei!

Dulceata de dovleac cu cardamom



Ingrediente:
1kg de pulpa cruda de dovleac
2 cani de apa
800 grame zahar alb
coaja rasa de la o lamaie
6 pastai de cardamom

Intr-un vas am unit canile de apa cu coaja de lamaie, zaharul si cardamom zdrobit. 
Pulpa de dovleac taiata cubulete am rasturnat-o peste restul ingredientelor din vas. 
Am asezat vazul pe foc mediu si am mestecat continuu pana ce zaharul s-a topit. Am redus focul si am lasat-o sa fiarba, mestecand din cand, doar ca sa nu prinda de fundul vasului.
 Dupa 40 de minute dulceata avea consistenta dorita, devenise o pasta cremoasa aromata ... Am transferat dulceta in borcanele ... le-am inchis si le-am asezat intre paturi,unde le-am lasat pana la racire completa ... nu au apucat racirea decat 3 borcanele mici ... iar acum la 2 saptamani, nu a mai ramas decat un borcans mic, de 150 grame ... e buna, e cremoasa, e dulce si fin aromata!
E ideala pentru micul dejun alaturi ce o ceasca de ceai sau cafea ...




Sursa: Cucina Moderna. Conserve sott'olio e sottaceti, confetture e composte. Iulie 2009
_____________________________________________________________
Cu aceasta reteta participic la provocarea Dulce Romanie din aceasta luna ... gazda : My fancy cake      ... pe langa Cupcakes&Co., ea ne propune si o tema foarte frumoasa: Ziua recoltei ... asa ca ne-am imbracat de gala si ne-am pus fundita verde!

Briose cu cacao si visine


Ingrediente(12 briose):
2 oua
1 cana zahar
1 praf de sare
3/4 cana lapte
1+1/2 cana faina
2 lingurite praf de copt
8 linguri cacao neindulcita
100 grame unt
1 plic zahar vanilat/1 lingurita esenta vanilie
visine din visinata

Am frecat ouale impreuna cu zaharul si un praf de sare, am adaugat laptele si untul, iar la urma si restul ingredientele, mai putin visinele. Am asezat in forma de briose hartia de copt si le-am umplut cu coca bruna(2/3 - din capacitatea formei, altfel riscam la copt sa dea pe dinafara). Deasupra fiecarei briose am pus 3 visine din visinata.
Am dat forma de briose la cuptorul preincalzit la o temperatura moderata ... Dupa 30 de minute au fost gata, testul cu scobitoarea m-au convins ca sunt coapte. Am scos forma din cuptor. Dupa 5 minute, am scos briosele din forma si le-am asezat pe un gratar pana la racire completa ... si le-am servit ...  
Briosele astea is asa de bune ... brune, dulci, pufoase ... fac deliciul diminetilor racoroase, alaturi de o cana mare plina cu lapte fierbinte!


Intr-un search pe google ... "how to keep muffins fresh for a day or two?/ cum se pastreaza briosele proaspete pentru o zi sau doua?"... caci nu vroiam sa risc ca a doua zi briosele ramase sa devina lipicioase ... grasimea din ele, umiditatea din aer le afecteaza!
iar printr-un click ...raspunsurile nu au intarziat sa apara ... pagini intregi ... am avut de unde culege informatii ... o varianta: sa asez briosele fie intr-o punga de hartie/ziplock, fie sa le invelesc intr-un prosop de bumbac ... sau sa le asez intr-o cutii carton/plastic ... 
... o alta varianta, aprobata cam de toti ... congelarea brioselor (de consumat insa in 3 luni de la inghetare) ... suna bine ... asa ca am probat ... si chiar merge! Se pastreaza destul de bine si invelite intr-un prosop de bumbac...
insa cel mai bun raspuns pe care l-am gasit ... you really should just eat them right away ! ... si cam asa e ... o briosa trebuie consumata imediat ... numai asa ii poti simti parfumul, dulceata si mai ales pufosenia! 
Voi ce parere aveti?

sursa retetei: cacaoweb.net
                                                                                                                                           

Cu aceasta reteta particip la provocarea  Dulce Romanie a lunii Octombrie, gazduita de  My Fancy Cake ... tema lunii Cupcakes &Co ... adica si briosele ... of corse in tinuta de gala ...  mai ales ca Dulce Romanie face un anisor!

Ratota cu slanina si ardei kapia

... cel mai bun mic-dejun al unei zile friguroase ... mamaliga, cas afumat de Bran si ratota cu slanina si ardei kapia! O masa satioasa, grea ... dar al naibii de buna!
Rar mancam ratota, mai mult de pofta si de aduceri aminte ... cu drag de buna si bunu nostru, de verile petrecute la ei ... ce amintiri frumoase! 


Pentru ratota am  incins 1 lingura buna de untura de casa, iar peste am aruncat cateva seminte de chimion proaspat pisate si 3 felii de slanina taiate cubulete. Cand slanina a inceput sa se rumeneasca, am adaugat cateva fasii de ardei kapia ...  am luat 3 oua(culese sambata din cuibare) si pe rand le-am spart in tigaie. Cu o lingura de lemn am amestecat continuu in oua pan' ce ratota a capatat consistenta. Am oprit focul si am rasturnat ratota peste mamaliga aburinda, iar deasupra am pus cateva cuburi de cas afumat de Bran ... in rest, ceea ce a urmat, a fost "un spectacol" pentru papilele gustative!

Sedani rigati cu ton si gogosari


Ingrediente:
(4 portii)
o cutie paste sedani rigati n52 Barilla
1 cutie ton in ulei
300 grame pasta tomate rosii
2 gogosari
2-3 linguri ulei de masline
2 catei de usturoi
2-3 ardei iuti (optional)
frunze telina verde
cascaval
sare
piper negru

Am pus apa pentru paste la fiert,cu un praf de sare la fiert. Cand apa a dat in clocot am adaugat pastele. 
Cat timp pastele pastele se fierbeau am pregatit sosul de ton cu gogosari ...
Am rumenit cateii de usturoi zdrobiti in uleiul de masline bine incins, am adaugat apoi gogosarii taiati bucatele, pasta de tomate si am amestecat usor. Am asezat un capac peste tigaie si am lasat sosul sa fiarba 3 minute. Dupa cele 3 minute am adaugat si tonul scurs de ulei. Am amestecat si am lasat sa mai fiarba 2-3 minute, fara a mai aseza capacul. La sfarsit am adaugat ardeii iuti maruntiti, sare dupa gust si putin piper proaspat macinat. 
Am scurs pastele de apa si le-am asezat pe farfurie ... peste am turnat sos cat cuprinde si am presarat putina telina maruntita, am amestecat bine si am ras pe deasupra putin cascaval ... et voila c'est fini! ... ce bine am mancat, de la prima gura pan' la ultima am savurat tot tot ... da tot!

A venit toamna!


Pesto genovez - un sos cu multa vraja si parfum


Eu si sotul meu suntem suntem pur si simplu vrajiti de pesto. Ador pesto cu paste sau in supa de rosii, sotului ii place pur si simplu pe paine, la mic-dejun, pranz si chiar si la cina daca s-ar putea! 
Pesto genovez este un sos originar din Genova, regiunea Liguria, care contine multe frunze de busuioc, parmiggiano regiano, pecorino, usturoi, seminte de pin si ulei de masline.
Astazi am pregatit un pesto genovez fara seminte de pin, ci cu migdale si samburi de nuca, de la nucul nostru din gradina.


Ingrediente:
100 grame frunze de busuioc genovez
1 catel de usturoi
50 de grame samburi de nuca
50 grame fulgi de migdale
10 linguri parmeggiano regiano ras 
130-150 ml ulei de masline
sare gronjuroasa

Busuiocul proaspat cules din gradina, l-am spalat usor in apa rece, cat sa se ia praful de pe el, si l-am lasat sa se zvante pentru 1 ora, la racoare pe un prosop de bumbac curat. 
Am dat prin razatoarea mica parmezanul si am macinat nuca. 
Nu am un mojar a la J.Oliver, robotelul meu de bucatarie a mixat busuiocul cu catelul de usturoi, nucile macinate si restul ingredientele, pana ce am obtinut o pasta consistenta. 
Pentru ca busuiocul nu se impaca deloc cu inoxul, si cum lama robotului e de inox, mixarea trebuie facuta pe reprize scurte de 3 secunde la viteza cea mai mica.
Cum mereu folosesc robotul pentru a face pesto si nu clasicul mojar, mama m-a sfatuit sa tin ingredientele la rece, in frigider, 1-2 ore inainte de a le folosi, iar pesto-ul gata mixat sa-l scot repede din robot si sa-l torn intr-un vas de ceramica rece, cu ajutorul unei linguri de lemn ... Si uite asa am obtine un pesto verde crud cu un parfum divin si gust nemaipomenit!
Cum nu am consumat sosul imediat, am turnat putin ulei deasupra, pentru a-l feri de o oxidare, si l-am dat la rece in frigider. E la fel de bun si a doua zi.


Zacusca de fasole boabe



Zacusca de fasole, un deliciu pentru cei care sunt innebuniti dupa fasole ... sotul si cumnatul meu, ar fi unii dintre ei ... si tind sa intru si eu in clubul lor ...caci a inceput sa-mi placa, mai ales ca e cu gogosari, cu multi gogosari!
Pentru o portie mica de 5 borcane mai mari si unul mic ... am avut nevoie de:
0,5kg fasole alba uscata
4 kg gogosari rosii mari si carnosi
0,5 kg ceapa alba
700 ml ulei
800 grame pasta de tomate
4 morcovi
foi de dafin
piper boabe
sare gronjuroasa neiodata
Fasolea am pus-o la inmuiat in apa peste noapte. A doua zi am fiert-o in apa nesarata cu 1 foaie de dafin, 1 ramura de cimbru si boabe de piper.
Intr-o cratita am pus la duntuit ceapa si morcovul. Cand ceapa si morcovul s-au duntuit bine am adaugat gogosarii copti, curatati bine de pielita si tocati marunt. Am amestecat bine si peste am turnat fasolea fiarta, maruntita cu un batator(se poate da si prin masina de carne - sita mare) si pasta de tomate. Am adaugat cateva boabe de piper si 3 frunze de dafin.
Am lasat sa fiarba zacusca la foc mic, vreo 4 ore. Am potrivit de sare, am mai lasat cateva minute si am oprit focul.
Borcanele pline cu zacusca le-am dat la cuptor(incins la o temperatura de 60-70 de grade) pentru 40 de minute cat sa formeze o crusta. Am inchis apoi borcanele si le-am asezat sub paturi. Cand borcanele s-au racit le-am dat in camara, la rece.

Zacusca de vinete cu hribi


O zacusca buna incepe intotdeauna cu gogosarii, fara de ei zacusca nu ar avea dulceata!
Imi place zacusca, de mica o pregatesc, dar acum dupa ani de teste, in care am jonglat cu cantitatiile legumelor, am inteles rolul gogosarului intr-o zacusca ... e tocmai esenta!
Pentru o portie de 8 borcanele + cateva felii mancate cu pofta si in tihna am avut nevoie de:
1kg vinete
3 kg gogosari
0,5 kg hribi fierti
0,4 kg ceapa alba si rosie
2 morcovi
600 ml ulei
0,6 kg pasta de tomate
3 foi de dafin
sare gronjuroasa neiodata
piper boabe


Vinetele le-am copt, le-am curatat de pielita si le-am tocat cu tocatorul de lemn.
Gogosarii i-am copt pe gratar, iar cand s-au mai racit le-am indepartat pielea bine rumenita si le-am tocat cu cutitul. Restul legumelor, spalate si curatate, le-am tocat marunt.
Am asezat vasul de fonta(e bine de folosit un vas de calitate, cu un fund gros - dar ce bine ar fi mers la un ceaun ...) la incalzit pe un foc mic. Am turnat uleiul. Cand uleiul s-a incins am adaugat ceapa si morcovul si le-am lasat la duntuit 5 minute, apoi am pus peste gogosarii, hribii tocati si vinetele tocate. Am amestecat bine si am turnat pasta de tomate (facuta de mama, fara conservanti).  Am adaugat la zacusca 15-20 de boabe de piper si cele 3 foi de dafin. 
Am lasat sa fiarba zacusca pe un foc mic, pret de 3 ore si jumatate cat sa se lege bine. Am mestecat regulat pentru a evita prinderea zacustei de fundul vasului. Am potrivit dupa gust cu sare( eu am pus 2 linguri rase de sare). Am lasat sa mai mai fiarba 10 minute si am oprit focul.
Zacusca gata facuta am turnat-o in borcane sterilizate. Borcanele umplute cu zacusca le-am asezat in tava cuptorului, incins in prealabil la o temperatura de 50-60 de grade. Am lasat tava in cuptor 25 de minute, cat zacusca din borcane sa faca crusta. Am scos borcanele le-am inchis bine cu capace si le-am asezat sub paturi, pana a doua. Cand s-au racit le-am asezat pe raftul din camara.
Cam asta e reteta pe care o prepar eu. Imi place foarte mult pentru ca este aromata, putin afumata de la legumele coapte pe gratar si are si ceva in plus ... hribi culesi de matusa!

Ketchup picant



 Noua ne place picant ...  sa ne arda chiar si buzele!
ne place ketchup-ul picant ... ca sos pentru pizza, pentru carne, unora le place cu cartofi prajiti, la sandvisuri, shaworma ...  Am tot cautat o reteta, de cativa ani incerc felurite retete care mai de care... dar nici una pana acum de succes sau sa ne placa tuturor. 
Am primit de la mama o carne noua, bineinteles de bucate, plina ochi de retete foarte bune de preparare a legumelor si fructelor ... am rasfoit-o cateva minute, pe la ultimele pagini am dat de o reteta de ketchup care suna tentant ... Asa ca am cules rosii, Har Domnului s-au facut si am avut de unde ... iar a doua zi m-am pus pe treaba ...

Pentru ketchup picant am avut nevoie de:
6 kg rosii (eu am folosit soiul prunisoare si San Marzano)
12 cepe mai mici
4 gogosari rosii/kapia
ardei iuti - tine de cat de iute se vrea si mai ales de soiul de ardei iute- eu am pus vreo 6!
7 morcovi mai mici
jumatate de telina verde(apio)
8 catei de usturoi
4 foi de dafin
1 1/2 linguri frunze de cimbru uscat
9 cuisoare
4 linguri de seminte de mustar
1 lingura seminte de coriandru
1 lingura de scortisoara rasa
400 grame zahar brun
200 ml otet mere
200 ml ulei de masline
3-4 linguri sare gronjuroasa neiodata(dupa gust)
piper boabe


Ceapa, morcovii si telina spalate si curate le-am taiat bucati mai mare si le-am pus la calit in uleiul de masline, incins in prealabil in vasul de lucru. 
Dupa ce legumele s-au calit bine am adaugat rosiile decojite si curatate de seminte. Am amestecat bine si am lasat sosul sa fiarba. 
Dupa 10 minute am adaugat gogosarii taiati felii, ardeii iuti (curatati de seminte sau nu, eu am eliminat doar cotorul), mirodeniile, sare dupa gust, zaharul si otetul de mere. Am amestecat si am lasat 1 ora si jumatate sa fiarba la un foc mic, cat sa scada sosul. 
Am luat cratita de pe foc si cu ajutorul blenderului am pasat sosul. 
Sosul pasat  l-am pus pe foc si l-am lasat sa fiarba 30 de minute. 
Am oprit focul si am turnatul sosul fierbinte in sticle sterilizate**. Am inchis bine sticlele si le-am asezat la cald sub paturi groase. 
A doua zi cand sticlutele s-au racit bine, le-am asezat in camara la racoare. 
Ketchupul a iesit aromat cu gust dulce, usor acrisor si extra picant!


**atunci cand torn o compozitie fierbinte intr-un borcan/sticla, asez sub borcan/sticla un cutit pentru a nu  crapa ... 
- sticlele/borcanele in care urmeaza sa torn compozia le spal bine apoi le clatesc in mai multe ape curate si le tin in duba cuptorului la o temperatura de 40-50 gr Celsius pana ce urmeaza sa le folosesc. 
- prosopul  cu care sterg borcanul (e sigur nevoie caci mai mereu cumva il murdaresc mai mult sau mai putin) trebuie sa fie curat, iar mainile mele deasemenea.
- capacele borcanelor le spal bine cu detergent, clatesc in mai multe ape si le las sa se usuce bine.
- nu folosesc capace ruginite.
- stelizarea borcanelor o fac fie a) prin bain-marie, b) tinand borcanele la cuptor la o temperatura de pana 50 gr Celsius intre 20 -45 de minute, functie de marimea borcanului c) sau dupa ce le-am inchis bine le asez sub o duna de pene. 

Sursa de inspiratie:
Coservare frutta e verdura, ed. Giunti Demetra, 2006