Za'atar

Za'atar(sau zahtar) este un amestec de ierburi aromatice si mirodenii folosit in bucataria tarilor din Orientul Mijlociu. Sunt multe, foarte multe variante ale acestui amestec, de exemplu cel israelean contine oregano, cimbru, sumac, susan, sare si frunze de marar uscate; iar cel sirian contine sumac, susan, chimion, coriandru, coaja uscata de lamaie, sare si seminte de anason( nu anasonul stelat!).
Prietena mea, Daniela, e innebunita dupa za'atar, si mi-a transmis si mie nebunia! Am facut ieri za'atar si mi-a iesit destul de mult, dar la cat de mult imi place/ne place nu cred ca va trece luna si voi mai pregati inca o portie.

Za'atar pregatit este inspirat dupa cel israelian, care contine  sumac si mult susan!

DSC_0110111


Ingrediente:
50 grame susan
25 grame sumac
10 grame oregano uscat
25 grame cimbru uscat

Semintele de susan le-am rumenit usor intr-o tigaie(nu am pus strop de ulei in ea). Am lasat semintele de se raceasca. Am amestecat toate ingredientele si le-am zdrobit usor in mojar.
Za'atar, inchis ermetic intr-o cutie, ferit de caldura si umiditate, se pastreaza pana la 3 luni(unele publicatii spun si de  6 luni, dar eu am zdrobit bobitele de susan, asa ca maxim 2  luni pentru al meu za'atar).

Cantitatea de sumac poate fi redusa, de la 25 de grame la 15 grame. Eu am ales sa pun 25 de grame pentru ca pur si simplu ador aroma sumacului. Cantitatea de cimbru si oregano poate fi stabilita dupa bunul plac (se mai pot adauga 5 grame de oregano si scadea cantitatea de cimbru cu vreo 5-10 grame). Totul tine de gustul fiecaruia. Pana la urma cel mai bun za'atar e cel pe care-l faci singur, sau ma insel?
Eu am adaugat si o lingura coaja rasa de lamaie, dar nu era obligatoriu. 
Za'aatarului i se poate mai adauga sare (1 lingura) si frunze uscate de marar (cam 2 linguri) sau vreo 10 grame de maghiran uscat. In alte combinatii se adauga si busuioc uscat.

... Za'atar este un amestec versatil!

Amestecul oriental il folosesc pentru a aroma painea, legumele, carnea de pui, oaie si hummus-ul.

11 comentarii:

  1. Trebuie sa-l incerci cu ,,labaneh,,crema de iaurt+putin ulei de masline...o sa-l iubesti si mai mult!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aziz, chiar azi ma gandeam sa-l combin cu iaurt! .. din pacate nu am mai avut in casa nici stop de iaurt!
      si daca tu zici ca o sa-l iubesci si mai mult :D maine imi iau/fac iaurt!
      multumesc frumos!

      Ștergere
  2. E chiar un amestec versatil, tb sa-l incerc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  3. ador za'atar si-l mananc ori cu hymmus, ori cu labneh ori cu paine fripta unsa cu putin unt si mult za'atar :))
    Superba fotografia <3
    te pup draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi place foarte mult acest amestec de condimente.Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred cã esti tare mândrã de el, mai ales fãcut acasã; îmi place :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Superba foto!! io doar l-am mancat cu carne de oaie, de facut piua! Da m-ai convins!

    RăspundețiȘtergere
  7. Chiar este un amestec versatil:)!!!!Imi place tare mult!Pupici

    RăspundețiȘtergere
  8. This quite a good mixture. Thanks for sharing.

    RăspundețiȘtergere
  9. M-am indragostit iremediabil de pozele tale . Sunt de nota 2000 , ba chiar mai mult :) Dezvaluind din secretele "locale " , in Israel se folosesc pentru zaatar frunze de zaatar(de unde ii vine si numele amestecului). e un soi de oregano Origanum syriacum /Origanum majorana (sweet marjoram). ca si aroma seamana cu cea a oreganolui, dar e mai vaga .ce predomina e gustul usor acrisor-sarat. pentru un plus de aroma se adauga in zaatarul praf suc de lamaie.
    alte retete simple cu zaatar : se pune peste labane (branza facuta din iaurt) sau peste cartofi dulci (se curata , se taie cartofii se "murdaresc "in cateva linguri de ulei de masline, se sareaza, se adauga usturoi si zaatar praf din belsug- se coc in cuptor pana devin moi -tava acoperita initial .
    o zi superba si la at mai multe poze :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumusc frumos :). am citit si eu de frunzele de zatar, oarecum de la denumirea lor s-a ajuns la un amestec de condimente. multumesc de retete. imi plac mancarurile simple, rapide :)
      te mai astept in vizita:)

      Ștergere