Deserturile cu branza sunt preferatele mele ... nu refuz nimic cu branza dulce, stafide, coaja de portocale confiata sau ciocolata. In perioada sarbatorilor pascale pregatesc cel mai des deserturi cu branzeturi dulci.
Reteta de astazi e un experiment dulce si cremos ... un experiment menit a-mi testa noua achizitie ... formele pentru tartlete cu fund detasabil! Formele sunt un cadou mai vechi de la sotul meu, pe care insa nu apucasem sa le testez pana mai zilele trecute! ... concluzia! sunt grozave! perfecte pentru a pregati tartlete dulci sau sarate!
Ingrediente tartlete:
(4 tartlete)
aluat:
100 grame faina
50 grame unt rece cubulete
1 lg nuci/alune/migdale tocate (optional)
1 lg cacao
1 lg zahar tos
1 lg lapte rece
1/2 lingurita zahar vanilat
umplutura:
200 grame branza dulce de vaci
1 lingura de unt la temperatura camerei
1 ou mediu
1 praf de sare
1 lingura cu varf de amidon
3 linguri de zahar
zahar vanilat
coaja de portocale confiata/stafide/bucatele amarui de ciocolata
fulgi de migdale
Am amestecat faina cu praful de cacao, zaharul si nucile tocate. In mijloc am facut o adancitura si am pus cuburile de unt rece si lingura de lapte. Am framantat repede aluatul*, l-am invelit in folie de plastic si l-am dar la rece 30 de minute.
Am pornit cuptor si l-am setat la un foc mediu.
Pentru umplutura am frecat bine branza dulce cu untul, amidonul, zaharul si un pic de zahar vanilat (eu am folosit zahar vanilat facut in casa --- 3 pastai de vanilie cu 1.5 cana de zahar le-am mixat in blender pana le-am facut praf; zaharul vanilat il tin inchis ermetic intr-un borcan---). Am adaugat galbenusul de ou si am amestecat pana ce s-a incorporat bine in umplutura ( de la galbenus umplutura a capatat o culoare galbena superba). La urma am incorporat si albusul de ou batut spuma cu un praf de sare.
In umplutura se pot incorpora dupa plac 2 linguri coaja de portocale confiata taiata cubulete, 2-3 linguri de stafide inmuiate 20 de minute in lapte caldut sau 40 de grame de ciocolata amaruie taiata cubulete(sau fulgi de ciocolata) ... sau un amestec de coaja de portocala confiata si ciocolata. Se poate adaugat in umplutura de branza si coaja rasa de portocale sau lamaie (portocala cand umplutura e cu bucatele de ciocolata, lamaie cand umplutura e cu stafide, desi mie-mi place si combinatia de portocale cu stafide).
Aluatul l-am impartit in patru parti egale.
Fiecare bucata de aluat am intins-o cu sucitorul si am asezat-o in forma de tartleta.
Fiecare bucata de aluat am intins-o cu sucitorul si am asezat-o in forma de tartleta.
Am turnat in fiecare tartlete umplutura de branza.
Deasupra fiecare tartlete am presarat fulgi de migdale. --- In cele umplute cu ciocolata si coaja confiata de portocale am presarat deasupra si cateva bucatele de ciocolata amaruie.---
Tartletele le-am dat la cuptor pentru 20 de minute, la 190 de grade Celsius(un foc mediu). (am testat cu scobitoarea si erau coapte in interior)
Tartletele le-am dat la cuptor pentru 20 de minute, la 190 de grade Celsius(un foc mediu). (am testat cu scobitoarea si erau coapte in interior)
Mi-au placut tartletele, chiar foarte mult ... Umplutura, umplutura a fost divina! Mi-a parut rau ca nu am facut o fotografie imediat dupa ce le-am scos din cuptor ca sa vedeti si voi cat erau ele de mandru bombate ca niste sufleuri geniale!
*Pentru un aluat faramicios, pe viitor, am sa inlocuiesc lingura de lapte cu 10-15 grame de unt! ... pentru tartlete am sa incerc pe viitor si o reteta de aluat de tarte care sa contina si galbenus de ou.
Prietena si fina mea Angelique ar spune "ce-ti place ... ce-ti mai place sa experimentezi!" ... ufff si ce-mi place sa experimentez in bucatarie! dar voua?
Pentru accesorii trebuie sa-i multumesc sotului meu! el el cel care-mi cumpara forme, oale, linguri, cutite si imi face mese pentru pozat, el e cel care a venit cu idea achizitionarii unui aparat photo mai bun ... e? ce spuneti nu am cel mai tare sot!
__________________________________
Cu aceasta reteta ma inscriu la provocarea Dulce Romanie, aprilie 2012 gazduita de Alina - Blog de sotie fericita. Propunerile Alinei pentru luna aprilie: Specialitati pentru masa de Pasti si mac.
Pentru accesorii trebuie sa-i multumesc sotului meu! el el cel care-mi cumpara forme, oale, linguri, cutite si imi face mese pentru pozat, el e cel care a venit cu idea achizitionarii unui aparat photo mai bun ... e? ce spuneti nu am cel mai tare sot!
__________________________________
Cu aceasta reteta ma inscriu la provocarea Dulce Romanie, aprilie 2012 gazduita de Alina - Blog de sotie fericita. Propunerile Alinei pentru luna aprilie: Specialitati pentru masa de Pasti si mac.
Arata mai mult decat execelent!
RăspundețiȘtergereIti doresc sa ai un Paste luminat, linistit si cu ganduri bune. Hugs.
RăspundețiȘtergereTare bune cred ca sunt,arata yammy!Pupici si un Paste frumos aIaturi de cei dragi!
RăspundețiȘtergerePaste Fericit alaturi de cei dragi! Ce tartlette si ce prezentare! Bravo
RăspundețiȘtergereGrozave!Paste luminat!!!
RăspundețiȘtergereSarbatori fericite cu sanatate si liniste!
RăspundețiȘtergereSarbatori luminate alaturi de cei dragi! Paste fericit!
RăspundețiȘtergerePaste fericit alaturi de cei dragi!
RăspundețiȘtergereArata minunat! Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!
RăspundețiȘtergereSarbatori fericite alaturi de cei dragi!
RăspundețiȘtergereSuper delicioase!!!!Paste fericit alaturi de cei dragi!
RăspundețiȘtergereFie ca spiritul Sfant al Sarbatorilor Pascale sa va lumineze sufletele si casele !!!
RăspundețiȘtergerePASTE FERICIT !
Mmmm....delicioase:)
RăspundețiȘtergereva multumesc frumos de urari! am petrecut bine ... din pacate ploaia ne-a tinut inchisi in casa!
RăspundețiȘtergereCristos a inviat!
Ce frumoase ti-au iesit, felicitari! Si mie imi plac deserturile cu branza dulce si multeee stafide :)
RăspundețiȘtergerePupici
Ce frumuseti! Minunat. Si eu sunt topita dupa deserturi cu branzica. Felicitari! Minunate fotografii.
RăspundețiȘtergeresuuuperr arataaaaaaa!!!...o portie si pentru mine te roooog...:))
RăspundețiȘtergereImi place mult ideea acestor tarte micute. Cu siguranta voi incerca si eu. O zi frumoasa :)
RăspundețiȘtergeresuper arata, nu cred ca ar ajunge patru bucati la cat de bine sunt facute, deliciosss :D
RăspundețiȘtergere