Hummus cu ardei rosu copt

DSC_007212

Ingrediente:
150 grame boabe de naut 
3 linguri pasta susan (tahini)
1-2 ardei rosii copti curatati
6-7 linguri de apa rece
1 lingurita paprika dulce/iute
1 lingurita chimion
2-3 catei de usturoi
1 lingura sumac
2 linguri suc proaspat de lamaie
sare
ulei de masline
1 lg patrunjel proaspat tocat


Nautul l-am pus la inmuiat in apa rece peste noapte, iar a doua zi l-am fiert pentru circa 1 ora. Nautul fiert l-am strecurat si l-am lasat sa se raceasca.
Pana ce nautul s-a raci, am macinat chimion, am curatat ardeii copti si usturoiul si am pregatit pasta de susan.

DSC_000212

Cand nautul s-a racit l-am mixat in blender impreuna cu pasta de susan,  2 ardei copti, usturoi, paprika iute, chimionul macinat, sumacul, un praf de sare, 3 linguri de ulei de masline, sucul de lamaie si vreo 4 linguri de apa. Am mixat toate ingredientele pana ce am obtinut o pasta consistenta. Am gustat pasta si am mai adaugat putina sare dupa gust si inca 3 linguri de apa rece. Am mixat din nou pentru cateva secunde. Apa nu am adaugat-o toata dintr-o data ci treptat pentru a putea controla consistenta pastei ... si asa sa faceti si voi! ... recapitulez: adaugati  apa treptat pana ce pasta va capata consistenta dorita de voi.

DSC_001912

 Pasta gata facuta am turnat-o intr-un vas si am dat-o la rece pentru 30 de minute, 1 ora, cat aromele sa se intrepatrunda.

DSC_009412

Hummusul l-am servit stropit cu ulei de masline, ornat cu patrunjel tocat si putin sumac alaturi de pita cu za'atar (ca tot am facut za'atar). 

DSC_009912

_______________________________________

DSC_002312Pita cu za'aatar
Ingrediente: 300 grame faina de paine, vreo 165 ml apa, 4 grame drojdie uscata, 1/2 lingurita sare, putin zahar si 2 linguri ulei de masline. 
Din ingrediente am framantat bine un aluat elastic pe care l-am lasat la dospit, intr-un loc cald si ferit de curenti, pana ce si-a dublat volumul. 
Cu jumatate de ora inainte de a da a copt pitile am pornit cuptorul. 
Aluatul dospit l-am impartit in parti 4 parti egale. Din fiecare parte am format o bila pe care am intins-o cu sucitorul intr-o foaie subtire.  Fiecare foaie am uns-o cu putina apa si am presarat deasupra ei za'atar.
Foaile de aluat le-am copt pe rand, pentru vreo 7 minute in cuptorul incins.

13 comentarii:

  1. Imi place mult aceasta combinatie! E delicioasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. foarte buna, ardeiul rosu ii da culoare si o alta aroma usor dulceaga

      Ștergere
  2. prezentarea e absolut spectaculara,zici ca e coperta unei carti!Super e si reteta,imi place ca ai experimentat cu ardei rosu si sumac.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc Mitinita, asa si am vrut sa arate ,ca o coperta, o coperta a unei retete minunate

      Ștergere
  3. cat de bine arata..yummy yummy si cu pita aia (care vreau sa o incerc cat de curand) o nebunie !
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am incercat niciodata sa mananc sau sa fac humus dar pozele tale s-ar putea sa ma convinga.Tare frumoase sunt.
    Imi plac tare mult!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc pentru aceasta reteta.Foarte buna!Pup.O zi Superba!

    RăspundețiȘtergere
  6. Arata minunat, poate cu ardei copt o sa imi placa si mie.

    RăspundețiȘtergere