Turta dulce cu miere

poze 115
turta dulce - lebkuchen - pain d'epices - pan pepato
De Mos Nicolae, sotul meu mi-a facut cadou multe lucrusoare ... trebuincioase in bucatarie. Printre toate acele lucrusoare se gaseau si doua plicuri de condimente ... si unul era de condimente pentru lebkuchen ...turta dulce! Citind-o mi-am zis ca trebuie sa o incerc ... am facut o portie si asa de mult ne-a placut ca am mai facut una! ...

poze 153

Ingrediente:
750 grame faina
250 grame zahar
190 ml apa
2 linguri de ulei
250 miere(eu am folosit de salcam)
10 grame bicarbonat de sodiu
5 grame praf de copt

Se pune pe foc mic intr-o cratita, zaharul la caramelizat. Cand zaharul s-a lichefiat si a capatat o culoare aurie se trage cratita de pe foc si se lasa cateva minute la racit. Peste zaharul caramelizat se toarna usor apa. Se aseaza cratita din nou pe foc pentru cateva minute, cat sa se dizolve zaharul. 
Zaharul dizolvat se lasa 10 minute la racit si se amesteca cu mierea. Se adauga treptat 500 grame de faina, mestecand continuu cu o lingura de lemn. 
Compozitia se lasa sa se odihneasca peste noapte sau pentru o zi.
A doua zi, se adauga compozitiei restul de faina, uleiul, bicarbonatul de sodiu, praful de copt si condimentele pentru turta dulce si se framanta bine. 
- Aluatul de turta dulce este destul de tare si se lucreaza greu cu el. -
Pe masa de lucru infainata se intinda aluatul intr-o foaie subtire de 5mm si se decupeaza  turte de diverse forme (stelute, brazi, lumanari, oameni de zapada).
Turtele se coc pentru 15-20 minute la o temperatura de 180 grade Celsius(foc moderat).
Se lasa turtele la racit si dupa bunul plac se pot decora sau da printr-o glazura de albus de ou si zahar.
Pentru glazura se bat 3 albusuri de ou cu 250 grame zahar pudra si un plic de zahar vanilat praf.
__________________________
Prima portie  am decorat-o cu glazura de albus si am ornat-o cu bilute colorate ... la unele am mai folosit si creioane cu glazura colorata ... sotul meu a fost "maestrul" ...  care mi-a decorat si o inimioara ... ca sa-mi arata si altfel ca el ma iubeste.

poze 1981

poze 1991

Decoratul turtei dulcii am luat-o  si eu si sotul meu ca pe o joaca ... si am avut 2 ore pline de veselie, mazgaleli pe maini cu glazura, borcanele cu bilute varsate pe masa de lucru ... dar, am creat inimioare haioase, stelute vesele, brazi rosii si verzi plini de bilute ... care au ajuns cadou pentru prieteni. 
Am ornat o treime din turta dulce si cu bilute argintii ... 

poze 143

poze 170

poze 140

Cea de a doua portie am dat-o doar prin glazura de albus de ou ... e inca in faza de uscare.


Au iesit foarte multe turte, undeva la 90 de bucati/portie!


* turta dulce se pastreaza in cutii inchise ermetic.
** turta dulce iese tare, dar dupa cateva zile, 2-3 zile se mai inmoaie si e tare buna!


Noua ne-au placut foarte mult, pentru sotul meu sunt amintirea turtei dulci din copilarie ... nu acea turta din magazine, ci acea turta facute de nemtoaicele din satul in care a crescut. Soacra-mea mi-a povestit ca nu era, pana acum vreo 20 de ani,  Craciun fara turta dulce cu miere si scortisoara!... da da, pana acum 20 de ani! Caci nemtoaicele batrane s-au stins pe rand ... iar copiii lor nu mai sunt aici, au plecat in lume. Soacra-mea le-a apreciat muult pentru si onestitate si omenie. De la ele a avut de invatat multe ... si retete gustoase de mancaruri si prajituri ... cu care ne incanta mereu de sarbatori ... si sper ca intr-o zi,  sa le pot pregati si eu pentru ai mei copii ... 
_________________________________
Si cu aceasta reteta ma inscriu la  provocarea  "Dulce Romanie", decembrie 2011, gazduita in aceasta luna de Brandusa, Cooking with my soul. Brandusa ne provoaca sa pregatim prajiturele pentru Craciun si sa descoperim ghimbirul.

11 comentarii:

  1. Sarbatori minunate draga mea si Craciun fericit !

    RăspundețiȘtergere
  2. Andreea, ai un blog foarte dragut!!! Felicitari!
    La multi ani! si un an nou minunat si plin de voie buna si sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce frumoase ti-au iesit !
    Te pup si la multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  4. arata foarte foarte bine turtele tale! La multi ani!
    Te-am adaugat in listuta mea de blogroll, ca sa te pot urmari mai bine. Daca iti face placere, viziteaza si blogul meu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma bucur ca mi-ai lasat comentariul la pumpkin buns, astfel ti-am descoperit si eu blogul , care este absolut superb!!!ai retete interesante si poze foarte graitoare, te pup si cu siguranta ma vei mai gasi in bucataria ta virtuala de acum inainte:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea Craita, sa stii ca painicile tale mi-au placut la nebunie, am si vb cu tata sa-mi aduca un dovleac. te pup si te astept la mine pe blog cu mare drag

      Ștergere
  6. Buna ziua!
    Ma numesc Petrina si am facut si eu turta dulce dupa reteta dvs si au iesit crocante(adica ieri pe 19dec si stiu ca ati scris ca se vor inmuia dupa 2-3 zile dar am incercat una a doua zi dar nu mi se pare ca se inmuia).Imi puteti da un sfat,va rog.
    Multumesc si va doresc sarbatori fericite.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara Petrina,
      azi am refacut si eu reteta, mi-au iesit buni, dosulor lor a iesit tare, dar acoperiti de un prosop s-au inmuiat complet.
      ma gandesc ca dvs. i-ati tinut prea mult la cuptor.
      --- marturisesc ca astazi si eu am uitat de prima tava in cuptor si cand i-am scos erau tari ... din pacate ai mei sigur nu se vor mai inmuia au stat prea mult. era clopotei, lumanarele(cele mai mici forme ale mele) din greseala le-am tinut peste 20 de minute.
      asa ca pe celelalte tavi am stat cu ochii si au iesit ok ... la cuptorul meu tinuti 15 minute si la un 180-190 de grade(cuptor pe gaz - un foc mic) au iesit perfect, dar depinde si de marimea turtelor. pentru clopotei, lumanari, pestisori 15min la cuptor le-a fost suficient. 16-17 minute am tinut celelalte forme mai mari.
      in reteta am scris 15-20 de min pentru ca depinde de cuptorul fiecaruia si de formele folosite.

      ----Eu am preluat reteta de pe un plic de condimente, unde era scris sa tin turtele la cuptor pana se vor rumenii... daca le lasam pana la rumenire ieseau beton si le mai puteam inmuia doar in lapte

      o solutie pentru turtele dvs, o solutie urgenta, ar fi introducerea turtelor intr-un vas ce se inchide ermetic(asa se si pastreaza turta dulce) si introducerea unei felii de paine proaspatata, dupa cateva ore, sau lasat peste noapte, apa din paine va fi absorbita de turte si se vor mai inmuia, aceasta solutie de urgenta mi-a dat-o nasa mea.

      sincer nu am adaugat aluatului nimic in plus fata de ce am scris in reteta de mai sus.
      petrina imi pare rau, dar sunt sigura ca data viitoare iti vor iesi bine.


      anul trecut au iesit putin mai tari ca astazi, dar tinuti inchis ermetic si dupa ce i-am glazurat si ornat au tinut mult timp, dupa 2 saptmani era inca comestibili, nu era tari.

      foaia de aluat nu trebuie intinsa prea subtire, daca se intinde mai subtire de 5mmm, atunci se reduce timpul de coacere.
      timpul de coacere depinde de forma turtei, grosimea ei si tipul cuptorului(electric, gaz). turtele mele coapte, sunt usor, usor rumenite pe dos, 15-17 min au fost suficiente pentru coacere. eu am facut si braduti, extremitatile au fost usor rumenite (crocante dupa scoatere din tava), dar puse in vas, dupa ce s-au racit usor in tava si acoperite cu un prosop curat sunt ok acum.

      Ștergere
    2. draga petrina, am scris mai sus de prima tava lasata prea mult la copt. ei uite ca sotul meu cel ager i-a asezat intr-o punga si dupa 2 ore era moi, nu foarte moi, dar asa ca turta dulce si deja nici nu iau mai ramas prea multi .... national geographic il tine in priza cu cate o turta :))

      Ștergere
  7. Buna seara
    Da multumesc pentru sfaturi,am sa incerc si cu paine dar cred ca le-am tinut prea mult in cuptor,dar nu am nimic care se inchide ermetic in afara de cutii cu capac.Am pus turta dulce intr-o punguta si pe urma in cutie si sper sa iasa ceva daca nu asta este voi mai incerca alta data.
    Din aceasta reteta as vrea sa fac o casuta si sper pana la urma sa reusesc ceva.
    Inca odata va multumesc pe sfaturi o sa tin cont de tot ce ati spus.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Petrina, m-am gandit ca poate ai lasat si prea mult la fiert apa cu zaharul ars (poate scadea prea mult si atunci rezulta un aluat prea tare) ma gandesc si la ce miere ai folosit. eu folosesc miere doar naturala, de la mama ei, astazi am folosit miere poliflora an 2012 (foarte aromata)
      pentru casuta de turta dulce iti recomand reteta unei prietene dragi,Alina - http://sotiefericita.blogspot.ro/2012/12/casuta-de-turta-dulce.html - bine detaliat postul si precis iti va fi de mare ajutor.
      te pup si sarbatori fericite.

      Ștergere