Porc Vindaloo - Curry de Goa

DSC_004812
Ingrediente:
(2 portii)
2 cuisoare
1/2 lingurita seminte de chimion
1/2 lingurita seminte de coriandru
3 ardei iuti (sau mai putin)
1/2 lingurita scortisoara macinata
semintele de 2 pastai de cardamom
1/3 lingurita nucsoara macinata
1/2 lingurita piper negru macinat
1/6 lingurita schinduf macinat
2 catei de usturoi
1/2 lingura ghimbir proaspat ras
20 ml otet de mere
1 lingura suc de lamaie verde

350 grame pulpa de porc taiata cubulete
ulei de floarea soarelui
1 ceapa mare alba
1/2 sare
1 lingura de zahar brun/ miere
2 catei de usturoi taiati in felii subtiri
5 frunze mici de curry uscate


Cuisoarele, chimionul, coriandru, semintele de cardamom si ardeii iuti i-am zdrobiti in mojar. Condimentele zdrobite le-am amestecat cu scortisoara, nucsoara, piperul, schinduful, cei 2 catei de usturoi zdrobiti, ghimbirul ras, otetul si sucul de lamaie in blender pana ce am obtinut o pasta fina. 
Cu pasta condimentata am frecat cubuletele de carne. Carnea unsa din belsug cu pasta aromata  am acoperit-o cu o folie de plastic si am dat-o la rece pentru 1 ora (vasul in care se tine carnea este bine a fi de sticla sau ceramica, nu metal).
Inainte de a se face ceasul am taiat ceapa grosier (mare cum spune mama) si am pus doua cani de apa la fiert.
S-a facut ceasul si am scos carnea de la rece.
Intr-o tigaie incinsa pe foc mediu am turnat circa 2 linguri de ulei. Cand uleiul s-a infierbantat am aruncat in el ceapa tocata. Cand ceapa s-a calit am scos-o afara pe o farfurie si am acoperit-o cu un capac. In tigaie am mai pus putin ulei si am rumenit in el cuburile de carne marinata ( cu tot cu sucul lasat). Cand bucatelele de carne s-au rumenit pe toate partile am adaugat ceapa calita, sarea, mierea si apa clocotita cat sa acopere carnea pe trei sferturi. Cand mancarea a inceput a fierbe am redus focul, am acoperit tigaia cu un capac si am lasat sa fiarba 40 de minute, aproape trei sferturi de ceas. In cele 40 de minute am verificat mancarea din cand in cand, apa mai scazuse si carnea inca nu era patrunsa asa ca am fost nevoita sa mai completez cu inca putin apa fierbinte. (cu cat is cuburile de carne mai mici si carnea-i mai proaspata si frageda cu atat tocana se face mai repede. Cui ii place ca vindaloo sa fie usor in zama, sa puie apa dupa plac, dar nici sa nu puie in asa hal incat sa-i balteasca bucatile de carne in apa!)
Cand carnea s-a patruns am oprit focul.
Intr-o alta tigaie am incins o lingura de ulei si am calit in el pentru cateva secunde feliile subtiri de usturoi. Am adaugat peste usturoi si cele 5 frunzulite de curry. Am lasat sa mai sfaraie putin si am rasturnat usturoiul calit si frunzele de curry in vindaloo.

De servit, curry-ul l-am servit imediat in compania unui orez basmati simplu si parfumat.

DSC_00791

O mancare buna, buna si la pranz sau cina sau intr-o zi de sarbatoare, dup-un meci si cu sau fara o bere blonda sau bruna. Mancarea nu-i grea la stomac ... e doar picanta si gustoasa!

DSC_00912


La final, eu va recomand si varianta de Vindaloo cu pasta de rosii pregatit pentru proiectul Brandusei, "Duminica alaturi de prieteni".

DSC_00112

Sursa:  Everyday Indian, a collection of over 100 essential recipes  

13 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. au fost o nebunie, eu cel putin m-am declarat la final multumita si implinita:D

      Ștergere
  2. Ce combinatie minunata de condimente! Foarte bun trebuie sa fie!

    RăspundețiȘtergere
  3. hmmm...ce de arome, chiar ca e o nebunie! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Delicios preparat!! Si pozele apetisante rau!

    RăspundețiȘtergere
  5. Andreea ai niste fotografii superbe!Imi lasa gura apa cand le privesc!
    Abia astept sa treaca ploile sa ne vedem si noi, sa povestim despre mancare si numai! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc Alina, :)
      sa treaca odata ploile si ne vedem, si povestim ;)

      Ștergere
  6. Exceptionale fotografii si super preparatul.
    Foarte frumos si blogul,imi place.Felicitari!!!

    RăspundețiȘtergere