Sufleu de cartofi cu carne tocata


pic 2851

Astazi, pentru masa de pranz am pregatit un sufleu de cartofi cu carne tocata de porc ... un deliciu de sa te lingi pe degete! si pentru asta trebuie sa-i multumesc Andreei Dianu, care ne-a readus ieri aminte de poti face din cativa cartofi si carnati ... un sufleu de zile mari! 
Nu am respectat intocmai reteta Andreei, caci carnati nu am avut, cascaval mai aveam ceva, dar nu mult ... asadar am adaptat-o dupa cele avute de mine prin casa ... plus ca frigul de afara nu ma lasa sa ies din casa!

Ingrediente:
3 cartofi mari(600 grame) - fainosi
300 grame carne tocata de porc
100 grame pasta de rosii
1 ceapa mica (sau 1/2 dintr-o ceapa mai mare)
2-3 catei de usturoi(nu-s musai)
1/2 lingura cimbru uscat
sare, piper
2 linguri ulei de masline
50 grame unt+ pentru uns tava
3 oua
2 linguri de smatana grasa
100 grame cascaval clasic sau afumat ras

Cartofi curatati si taiati cuburi i-am pus la fiert in apa cu putina sare. 
Pana ce au fiert cartofii am pregatit sosul de carne.
Ceapa curata si taiata marunt am calit-o in uleiul de masline. Am adaugat carnea tocata, pasta de rosii, cateii de usturoi zdrobiti cu latul cutitului si cimbru uscat. Am lasat sosul sa fiarba pana ce a scazut bine si l-am condimentat dupa gust cu sare si putin piper.
Am pornit cuptorul si l-am setat la 220 grade Celsius.

Cartofii fierti, scursi bine de apa in care au fiert, i-am frecat cu o lingura de lemn. Am adaugat untul, un praf de sare, smantana grasa si ,pe rand, galbenusurile de ou. La sfarsit am adaugat si albusurile batute spuma cu un praf de sare.
Am uns o forma termorezistenta ovala cu unt, am turnat amestecul de cartofi si cu o lingura am facut 4 adancituri paralele pe diagonala(mergeau si 3). Adanciturile le-am umplut cu sosul de carne. In spatiile libere am presarat cascavalul ras.
Sufleul l-am dat 45 de minute la cuptor(se tine cuptor cat sa se rumeneasca).
Sufleul este foarte bun, aromat, cremos ... ideal la pranz sau cina!

pic 2641

11 comentarii: