Briose pufoase si aromate cu ghimbir si cardamom

DSC_00401

La cererea Danielei, prietena mea cea mai buna - one of the BEST! scriu reteta pentru aceste briose dulci, pufoase si aromate ... care calde sau reci sunt nemaipomenite la micul-dejun langa o ceasca de cafea indulcita cu miere.
--- desi nu-s eu o mare bautoare de cafea ... si totusi, cateodata nu pot refuza o ceasca de cafea la noul aparat al Alinei - sper sa nu ma invat prost si apoi sa-i cer iepurasului altceva decat i-am scris deja in scrisorica! -
Ieri am baut o cafea, bineinteles la vecina! foarte buna, tare, aromata ... neagra de mama focului!  ... de la o cafea pana la a face briose aromate nu a fost cale lunga.

Ingrediente:
(circa 24 bucati)
500 grame faina alba fina
130 grame zahar
1/2 lingurita de sare
3 lingurite rase de praf de copt
1 lingurita de bicarbonat de sodiu
1 ou mediu
90 grame unt gras cubulete
230 grame iaurt gras de la frigider (eu am folosit iaurt facut in casa)
3/4 lingurita cardamom macinat
30 grame ghimbir confiat taiat marunt

Am pornit cuptorul si l-am setat la o temperatura de 220 grade Celsius.
Intr-o tava de copt am asezat o foaie de copt, peste care am presarat putina faina.
Intr-un bol am amestecat faina cu zaharul, praful de sare, praful de copt si bicarbonatul. Am adaugat untul taiat cubulete si cu mainile l-am amestecat bine cu faina pana ce a capatat aspect de "firimituri". Am adaugat compozitiei oul batut, iaurtul, cardamomul macinat si ghimbirul confiat taiat marunt. Am amestecat bine pana ce am obtinut un aluat ferm.
Aluatul de briose l-am rasturnat pe masa de lucru infainata si l-am intins cu sucitorul intr-o foaie de 1 cm grosime. Cu o forma de 6cm in diametru, data bine prin faina - merge si un pahar de sticla - am decupat din aluat briosele. Pentru a avea briose uniform crescute ele se decupeaza din aluat prin apasare, fara a se suci forma spre stanga sau dreapta --- eu m-am riscat si cateva briose nu au crescut uniform la coacere, am vrut eu sa fac pe mythBuster-ita! dar nu mi-a iesit ---
Am indepartat marginile de aluat ramase si cu o paleta am luat fiecare briosa, cu mare grija sa nu-i stric forma si am asezat-o in tava. Briosele le-am asezat la distanta de 2 degete intre ele.
Din aluatul ramas am decupat alte briose.
----- o varianta simpla de a forma briosele: se imparte aluatul in 24 de bile egale. Bilele de aluat se intind in foi rotunde de 1cm-1,5 cm grosime ... astfel se obtine un aspect, zic eu, mai rustic, dar mie asa-mi mai place sa ma complic cateodata ca  mai mereu aleg calea ai mai lunga! -----
Am dat tava la cuptor pentru 12 minute.
Briosele coapte le-am lasat sa se raceasca in tava.


DSC_00291

Se servesc caldute sau reci cu unt si gem. 
Pufosenile sunt foarte bune si aromate, la fix, pe gustul meu!

... ce merge cu cafeau? cardamomul! 
iar cu cardamomul merge si ghimbirul, care la randu-i se impaca bine cu marmelada de prune.

DSC_00792

Ghimbirul si cardamomul pot fi inlocuite cu succes cu o mana de stafide sau merisoare si se pot aroma cu vanilie, rom, portocale, lamaie sau scortisoara ... sau cu orice vreti voi!

_________________________
Completarea de pe urma:
brioselele proaspete sunt foarte pufoase si aromate! un strop de unt pe ele si sunt divine!
Imi plac si reci, dar parca mai bune-s calde.
Briosele pe masura ce timpul trece se mai intaresc, isi mai pierd din pufosenie ... dar cum ele calde-s cele mai bune! ... le incalzesc in microunde cateva secunde, iar cand ies sunt pufoase la loc!

13 comentarii:

  1. Multumesc pentru dedicatie, esti sublima. Multumesc inca odata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte faine! Am ghimbir confiat si as putea sale incerc. Nu am cardamon, dar voi folosi alceva!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fancy, eu as merge pe portocale sau merisoare :D ... sau orice vrei tu! te pup

      Ștergere
  3. Delicioase! Te asteapta un premiu la mine pe blog! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. super delicioase si foarte frumoase :*

    RăspundețiȘtergere
  5. Those look delicious! What kind of jam did you use? Plum?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Marina, I've used plum marmalade(with no sugar, homemade)

      Ștergere
  6. fetelor ma bucur ca va plac brioselele mele ... asa bune sunt ... sincer am pus ceva pe mine (eu aia care eram la cura!) ... si de aceea azi am trecut pe zama de legume

    RăspundețiȘtergere
  7. Ciao grazie per la visita, ti seguo così restiamo in contatto....
    Deliziosi, quanto mi piace lo zenzero e il cardamomo, immagino il profumo!!!
    A presto

    RăspundețiȘtergere
  8. Briosele astea trebuie neaparat incercate daca sunt cu ghimbir,eu ador ghimbirul :) ! Te pup !

    RăspundețiȘtergere