Dovleacul si dovlecelul sunt printre legumele mele preferate. Cat e vara si toamna de lunga la noi in familie odata pe saptamana se gateste cu dovlecel, iar dovleacul din moment ce a fost cules si pana tarziu in primavara il folosim la placinte, supe sau risotto (cel mai bun risotto e cel cu dovleac).
Acum o saptamana am fost la piata sa iau verdeturi si legume. De la piata am plecat incarcata cu cate putin din ce mi-a si permis buzunarul, dar mai mult verdeturi de sezon, cu exceptia capsunilor si a unui dovlecel de sera.
Dovlecelul s-a dovedit a fi foarte bun, caci din el am pregatit ceva bun pentru prietena mea, Adina Su., o budinca de dovlecel, branza si oua. Initial am vrut sa pregatesc o parmigiana, dar am ajuns sa pregatesc o budinca ( sarata), caci am folosit si lapte si amidon, iar mozzarella am inlocuit-o cu emmentaler.
Dovlecelul s-a dovedit a fi foarte bun, caci din el am pregatit ceva bun pentru prietena mea, Adina Su., o budinca de dovlecel, branza si oua. Initial am vrut sa pregatesc o parmigiana, dar am ajuns sa pregatesc o budinca ( sarata), caci am folosit si lapte si amidon, iar mozzarella am inlocuit-o cu emmentaler.
Noua ne-a placut foarte mult.
Ingrediente:
1 dovlecel (sa fi avut in jur a 350 de grame)
150-170 grame emmentaler
4 oua mari ( 5 oua medii)
1 cana de lapte gras
3 linguri amidon
1 1/2 lingurita pesto de busuioc (congelat din toamna)
4 linguri bune de parmezan ras
sare, piper
unt, pentru uns vasul de sticla
+ vas copt la cuptor: vas din sticla termorezistent, 19 x19 cm.
Dovlecelul l-am taiat rondele subtiri. Rondelele le-am presarat cu putina sare.
(Rondelele le-am taiat subtiri de pana in 2 mm)
Branza emmentaler am taiat-o fasii subtiri.
Intr-un vas am batut ouale cu putina sare. Treptat am adaugat peste ouale batute laptele. Amidonul l-am incorparat treptat. La final am adaugat pesto-ul, un praf de piper si 3 linguri de parmezan ras.
Vasul de sticla l-am uns bine cu unt.
Am turnat putin din amestecul de oua si lapte (2 linguri) pe fundul vasului, apoi am asezat un strat de rondele de dovleac, 1-2 fasii de emmentaler rupte bucatele, 2-3 linguri din amestecul lichid si am asezat un nou strat de rondele. Am repetat operatiunea pana la ultimul strat de rondele de dovlecel, peste care am turnat amestecul lichid ramas, am asezat 2 fasii subtiri de emmentaler si am presarat parmezanul ramas.
Am dat budinca la cuptor pentru circa 45 de minute la un foc potrivit.
Budinca coapta am servit-o imediat dupa ce am scos-o din cuptor.
Ai laic za puding veri maci! :)))
RăspundețiȘtergereCe-mi plac ideile tale vegetariene, draga mea. Mai ales ca-mi dau mie idei vegetariene :)))
Te pup!
gradina e plina de verdeturi si vara cu mazarea, fasolea verde, rosiile ei dulci si zemoase bate la usa si pe veggie o dau si eu:)
Ștergerete pup:)
Wow ce bine arata! Vin cu desertul, poate primesc si eu putin... Pup
RăspundețiȘtergereCristina vino!! sunt tare delicioase prajiturelele :D
Ștergerearata senzational!mi-e dor de mancare buna si poze misto asa ca ma bucur ca am trecut azi pe la tine!
RăspundețiȘtergerepup
ma bucur si eu ca ai trecut, te mai astept :*
ȘtergereCe bine ca ai postat reteta cu dovlecei, ca tocmai o sa primesc o portie de ei din gradina socrului si ma intrebam, cum sa ii pregatesc. Asta-i ca o placinta fara foaie. Minunata ideea ! Multumeeesc !!!
RăspundețiȘtergerema bucur ca-ti place, eu iti multumesc :*
ȘtergereChiar ma gandeam ce-as putea face cu dovlecelul din frigider :) Multumesc pentru idee iar pozele blogului arata impecabil! Cu siguranta voi reveni :)
RăspundețiȘtergereAna
Chiar ma intrebam ce sa fac cu dovlecelul din frigider. Multumesc pentru idee.
RăspundețiȘtergereP.S. Prezentarea retetelor arata impecabil. Felicitari!
Cu drag,
Ana
multumesc frumos, Ana. te mai astept
ȘtergereDelicioasa !!!!Aduc eu o pizza aproape veggi sa facem schimb de impresii :)))Pup si o zi faina sa ai!!!
RăspundețiȘtergere:)) da, e faina pizza ta veggie!
ȘtergereCe bunãtãti faci!!! vin si eu:)
RăspundețiȘtergerehaide, te astept;))
ȘtergereArata superb de bine:)!!!!!Si foarte gustoasa!Pupici
RăspundețiȘtergeremultumesc :*
ȘtergereAsta e pe placul meu!Arata tare bine budinca!
RăspundețiȘtergere:* multumesc
ȘtergereMi-a lasat gura apa...vreau si eu.
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru retete, dar mai ales pentru poze!
:) multumesc frumos, ma straduiesc si eu sa fac poze frumoase
ȘtergereDe acum......eu aduc desertul si tu faci o minune din astaaa......:))Ma primesti????
RăspundețiȘtergereDAAAAAAAAAAAAAAA
ȘtergereFoarte fain arata , imi place mult dovlecelul , asa ca o sa incerc si eu .
RăspundețiȘtergereFoarte bine arata , imi place mult dovlecelul , o sa o incerc si eu .
RăspundețiȘtergeresa stii ca e f buna!
Ștergere