Măcinici (mucenici) moldovenesti de post

Macinici se pregatesc in ziua de 9 martie, cand e dat a se sarbatorii Ziua Sfintilor 40 de Mucenici din Sevasta. Ziua de 9 martie este "... " ziua celor fara nume", a tuturor celor care nu-si au prenumele dintre sfinti."( Bucate, vinuri si obiceiul romanesti,  Radu Anton Roman,, Bucuresti, Paideia, 2001, pg.169). Tot Radu Anton Roman, precizeaza ca in aceasta zi de 9 martie - ziua echinoctiul de primavara in Calendarul Iulian - este ziua in care se serbeaza Anul Nou Agrar, din vechile ritualuri antice. 
Măcinicii sunt cunoscuti si ca Bradoşi, Brăduleţi, Moşi de Paresimi, Mucenici, Sfinţi, Sfinţişori sau Sâmţi si pot avea diverse forme, cap, ochi, maini, picioare, albina, pasare, braduleti, cercuri sau colacei in forma cifra 8. Mai multe puteti citi in cartea lui Radu Anton Roman "Bucate, vinuri si obiceiul romanesti" ... o carte pe care eu o iubesc! si ma bucur sa o am in biblioteca mea.
La noi in familie nu se prepara macinici, nici mama nici bunica nu au pregatit vreodata ... pana acum 10 ani nici nu gustasem. Zilele aceasta Antonina mi-a tot facut pofta cu mucenici pregatiti de ea ... si nu am resistat tentatie de a pregati si eu o portie ... si  ma bucur ca i-am facut, au iesit buni! Si daca prietena mea Dana, spune ca arata foarte bine, e de bine! mai ales ca Dana mea e experta la facut cozonaci, poale-n brau si alte cele din aluat, doar e moldoveanca mea. 

DSC_01451

Ingrediente aluat:
500 grame faina
25 grame drojdie/ 7 grame drojdie uscata
1 lingurita sare
1 lingura zahar
1 lingurita scortisoara pudra 
(coaja rasa de portocale sau lamaie)
250 ml apa calduta 
(eu ma folosit minerala - secretul bunicii mele)
5 linguri ulei (75 ml)
2 linguri miere* 
* aluatului i se poate adauga si 2 linguri de miere de salcam

Ingrediente sirop:
200 ml apa
1-2 linguri apa de trandafiri
6 linguri zahar
4 linguri de miere de salcam

1 mana nuca

Intr-un vas am cernut faina. In mijlocul fainii am facut o groapa in care am pus drojdia zdrobita, sarea, zaharul si 75 ml de apa calduta, si am framantat putin cat sa se dizolve drojdia. Am lasat deoparte 15 minute.  Am adaugat scortisoara, uleiul si treptat apa (daca aluatul e lipicios se mai pot adauga 1-2 linguri de faina). Am framantat aluatul 10 minute. Aluatul rezultat e ca un aluat de paine, putin mai moale, si elastic. Se acopera aluatul cu un stergar si se lasa la dospit circa 1h, sau cat e necesar pentru a-si dubla volumul.
Am pornit cuptorul si l-am setat la o temperatura de 220 grade Celsius.
Aluatul dospit l-am impartit in parti egale, a cate 50 grame fiecare bucatica de aluat.
(ori faina buna --- am folosit faina pentru panificatie --- ori am nimerit eu cantitatile de faina si apa, caci nu a fost nevoie sa pudrez masa de lucru si nici aluatul cu faina pentru al putea modela) 
Din fiecare bucatica de aluat am  format suluri de circa 1 cm in grosime. Capete sulurilor de aluat le-am rasucit, din sens opus, in spirala pana la mjloc, astfel incat sa formeze cifra opt. 
Colacei formati i-am asezat in tava unsa cu putin ulei si i-am dat la copt.
In cele 20-30 de minute in care colacii mi-au stat la copt am pregatit siropul in care sa-mi "imbaiezi" colacii si am macinat  nuca.
Am pus apa cu zaharul pe foc si am lasat sa fiarba pana s-a ingrosat. Am oprit focul si am adaugat apa de trandafiri si mierea.
Colacii scosi din cuptor i-am lasat sa se odihneasca 10 minute si apoi i-am uns bine cu siropul de zahar si miere. Restul de sirop l-am turnat in tava, astfel incat sa am colacei bine imbaiati in sirop. Peste macinici am presarat nuca macinata si am lasat colacei sa se inmoaie.

Asta a fost tot! ... colacei cu miros de scortisoara, imbaiati in sirop parfumat de trandafiri si miere si inveliti in nuca macinata ... eee, ce spuneti? incercati si voi?

Anto, un colacel e pentru tine!

sursa: Radu Anton Roman: "Bucate, vinuri si obiceiul romanesti", Bucuresti, Paideia, 2001

15 comentarii:

  1. Andreea ce bine arata!sigur o sa-i incerc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca-ti plac! sunt foarte buni fie ca-s facuti din aluat de paine sau de cozonac.

      Ștergere
  2. Tare bine arata!La multi ani si o primavara cat mai frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata foooarte bine si tare pofta imi este de ei. La noi aici se fac cei fierti de obicei, dar eu ii iubesc pe cei copti cu multa nuca si miere :)

    La multi ani de 8 martie! te pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. superbi ♥
    imi place ataaaaaat de muuuuuuult cum i-ai rasucit la capete ♥
    te pup scumpa mea si la multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  5. sunt deliciosi si foarte puhavi ...pupici !

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce bine arata .... datorita imprejurarilor eu astazi o sa fac mucenici ... sper sa duc treaba pana la final, astazi se mai beau si 44 de pahare :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce aromati si frumosi! ai unul si pt. mine?

    RăspundețiȘtergere
  8. ma bucur ca v-au placut mucenicii mei, anul aceasta am facut pt prima data! ne-au placut asa ca am sa mai fac si la anul! ... Ramona, am cate un mucenic pt fiecare:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Imi plac mucenicii tai, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  10. Chiar daca am tot mancat de vineri, parca as mai manca unul si de la tine!

    RăspundețiȘtergere