Gnocchi cu sos de gorgonzola si spanac

DSC_001411


Ingrediente:
(2 portii)
200 grame paste gnocchi
(eu am folosit gnocchi de la Barilla nr.85; timp de fierbere: 11 minute)
ulei de masline
1 catel de usturoi
80-1oo grame spanac proaspat
(eu am pus 80, dar mergea si mai mult poate chiar si 150 de grame)
un praf de nucsoara
80 grame gorgonzola picanta 
(preferata mea, care merge perfect amesteca cu putin smantana pe foc si turnata peste o mamaliga)
3-4 lg smantana pentru gatit
sare
parmezan 
10 alune prajite si tocate grosier/ seminte de pin prajite


Am pus la fiert apa pentru paste. Cand apa a dat in clocot am adauga si un praf de sarea. Dupa 2 minute,  am aruncat in apa clocotita pastele. 
Pana ce pastele s-au fiert am pregatit sosul de gorgonzola cu spanac.
Intr-o tigaie am calit catelul de usturoi zdrobit in putin ulei (1 1/2 lingura).

---- Nu-mi place usturoiul tocat in paste. Cand pregatesc sosul pentru paste prefer intotdeauna sa pun usturoiul intreg ( zdrobit cu latul cutitului si curatat).  Lasat intreg el isi va lasa savoarea dulce in sosul pastelor.
Atunci cand folosesc usturoi, pentru tocanite, de exemplu pentru sos de marar/spanac pentru cartofi natur,  lucrez cu el rapid si cu mare atentie. Usturoiul tocat il arunc in uleiul fierbinte si amestec continuu pentru a nu se arde pentru maxim 30 de secunde si imediat adaug restul ingredientelor. Daca usturoiul este cali prea mult, a capatat o culoare maronie .. clar e ars, si  mancare va capata un gust amar de la el si nici va mai fi placuta la gust. ---

Cand usturoiul s-a calit, a capatat o culoare frumoasa usor aurie, am aruncat in tigaie spanacul tocat. ( era mai cool daca-l rupteam bucatele ... acu' mi-a venit si mie ideea!). Am amescat cu lingura de cateva si l-am lasat sa se caleasca pentru 2-3 minute, apoi am tras tigaia de pe foc. Am presarat peste spanac putina nucsoara rasa si am acoperit tigaia cu un capac, pentru a mentine spanacul cald.
Am asezat o cratita pentru sos pe foc si am turnat in ea smantana si cand a inceput sa se incalzeaza am adaugat branza gorgonzola taiata marunt. Cand branza gorgonzola s-a topit ( s -a format o crema fluida) am oprit focul si am turnat sosul peste spanac. Se degusta si daca e nevoie se adauga putina sare.
Pastele fierte le-am strecurat(se pastreaza 1/2 cana pentru orice eventualitate) si le-am aruncat in tigaie peste sos. Am amestecat bine cat toate pastele sa fie unse cu sosul de gorgonzola. Daca pastele unse de sos par uscate se poate adauga putin din apa in care au fiert pastele. 
Pastele se servesc imediat.

Cine doreste poate presara deasupra putin parmezan ras si cateva alune usor prajite si tocate grosier, care vor evidentia dulceata spanacului si iuteala branzei. --- eu am pregatit pastele de cate ori si mi-au placut foarte mult atunci cand am adaugat alunele prajite si tocate. Alunele se pot inlocui foarte bine cu semintele de pin prajite.


Priviti imaginea cu pastele gata facute, ce culoare superba, iar spanacul e de un verde irezistibil de comestibil!
_________________________________
Cu aceasta reteta particip la provocarea Dulce Romaniei, editia martie 2012, a carei gazda este Cristina de la Cristin@'s Blog - Arome si Culori.  Temele propuse de Cristina: pastele ( preferatele mele!) si frisca, dulcea smantana pentru prajituri.

18 comentarii:

  1. Arata superb :) Mi-ai facut pofta la ora asta tarzie :P Imi place si tigaia asta :))

    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. merci Andreea!
      :)) esti o figura mica! imi place si mie tigaia asta e f usoara, din aluminiu si uite ca si de efect :)

      Ștergere
  2. Sa stii ca imi er afoame inainte sa deschid pagina, dar acum imi e si pofta de paste...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) asa patesc eu cand intru pe blogul tau! eu is innebunita dupa paste!

      Ștergere
  3. Arata foarte bine.N-am mancat paste de ceva vreme:( dieta e de vina:).pup.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si daca esti la dieta, pastele din faina dura sau integrala le poti consuma linistit! :)

      Ștergere
  4. Arata super bine si sunt tare delicioase!!!Le-am trecut pe lista:)Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cata dreptate ai cu usturoiul zdrobit!! Superba si expresiva poza!!! Si imi place tigaia foarte tare si ce vad din lingura;) Si da, inghit in sec ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc Antonina! da si mie imi place tigaia. acum un an eram cu sotul meu intr-un magazin, bineinteles de oale! si cand am vazut-o i-am tras niste priviri, tigaii si apoi sotului ca o vreau ... si mi-a luat-o:)) o folosesc(forjez) la maxim! acum am in plac sa-mi cumparat alta.
      :)) lingura aceea e cea mai mare lingura pe care o am in casa si da am mancat cu ea :)) direct din tigaie. am mai presarat pe la jumatea mesei si putin parmezan si alune si uite asa am aflat cat de misto e combinatia!

      Ștergere
  6. mi piace il tuo blog :) splendide ricette e ti seguo con piacere :) se ti va passa da me anche seprime armi :) ciao :) sono alle

    RăspundețiȘtergere
  7. Gorgonzola imi place enorm, asi putea manca de trei ori pe z, in diverse combinati. Asa ca ma invit la o portie de la tine. Pup1

    RăspundețiȘtergere
  8. Vai ce bine arata Andreea!mi-ai facut o pofta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, esti o scumpa! si mie mi pofta :)) as mai vrea o portie :D!

      Ștergere
  9. O asociere perfecta ! Spanacul merge minunat cu pastele fainoase. Bravo !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da asa este dani, merge perfect cu paste! merci :*

      Ștergere
  10. Io parca ti-am mai spus o data cat de mult ador combinatia asta, nu? :) Te pup!

    RăspundețiȘtergere