Chimion vs. Chimen



Chimion
nume botanic: Cuminum cyminum
nume alternative: Cumin, Chimion alb, Shah jeera(India), chimion turcesc
familia de plante: Patrunjel(umbelliferae)
origine botatica: Orientul Mijlociu
se cultiva in India, majoritatea tarilor din Orientul Mijlociu, Africa, Mexic, Canada
parti folosite: semintele
caracteristici: seminte alungite cu santulete pe lungime, de culoare maro-vernil(culoarea pe care al trebui sa o gasim la chimionul ce dorim sa-l cumparam, culoarea sugerand prospetimea semintelor ... daca sunt de un un maro spalat sunt vechi), gust usor amarui-iute
aseamanatoare cu semintele de chimen, dar sunt mai mari
bogat in fier, ideal pentru copii, femeile insarcinate si mamale care alapteaza
stimuleaza secretiile pancreatice(componenta esentiala in digestie si asimilare corecta de nutrienti)
proprietati anticancerigene
folosit: in panificatie, prepararea amestecurilor de condimente(curry), in prepararea branzeturilor, la sosuri


Chimen
nume botanic: Carum carvi
nume alternative: Roman cumin (Chimion roman),  caraway, la noi i se mai spune si chimion
familia de plante: Patrunjel(umbelliferae)
origine botanica: din sud-estul Europei pana in Asia
se cultiva in: Olanda(se spune ca produc cel mai bun chimen), Canada, Rusia
parti folosite: fructele-seminte
caracteristici: seminte de culoare maro-inchis, alungite, cu mici santulete pe lungime ca la fenel, usor curbate, cu o aroma intepatoare si gust amarui-iute-mentolat
are actiune carminativa ( proprietati de a elimina gazele din intestin), stomahica (favorizeaza digestia gastrica), galactogoga  --- folosit in ceaiuri contra colicilor la copii, la mamele care alapteaza si bolnavilor care se recupereaza dupa o operatie, impreuna cu fenelul si anasonul stimuleaza secretia lactata 
folosit: supe, branzeturi, preparate din carne de porc, sauerkraut(varza murata), panificatie

Se mai cunoaste si o alta varietate de chimion:
chimionul negru
nume botanic: Bunium persicum 
nume alternative: Kala jeera(India)
familia de plante: Patrunjel(umbelliferae)
frecvent se traduce GRESIT ca: nigella(nigella sativa), black onion seed (seminta de ceapa neagra) ... nigella e neagra, dar are o alta forma apropiate de cea a semintelor de susan negru
origine botanica: Nordul Indiei,  
chimionul negru este un condiment comun in regiunea Kashmir, rar folosindu-se in sudul Indiei (cunoscatorii spun ca intre India de Nord si cea de Sud sunt diferente culinare foarte mari)
se cultiva in Nordul Indiei
parti folosite: semintele
caracteristici: forma alungita de culoare maro-inchis, cu dungi aproape albe.
Eu pana acum cateva zile nu stiam de chimionul negru, tare as fi curioasa sa-l miros, sa-l gust si sa-l pun in mancare ...

Surse:
The Spice Lover's Guide to Herbs and Spices , de Tony Hill,2005
Incursiuni in fitoterapie. de Valentin Nadasan, 2007

11 comentarii:

  1. Documentat articol, merci de informatii! Bunica-mea zicea chimion, pe altele le-am auzit zicand cumin, dar io zic chimen si chimen folosesc! Amu' stiu ;-)

    RăspundeţiȘtergere
  2. Bune informatiile, si eu le-am confundat, am crezut ca e chiar invers :) Imi place mult chimionul, chimen nu am folosit, dar cred ca este cel pe care il punea mama mai demult la saratele :)

    RăspundeţiȘtergere
  3. Liana, sincer nici eu nu prea stiu cum sa le spun, dar dupa lungi citiri prin carti
    chimen = carum carvi(caraway)
    chimion/cumin = cuminum cyminum

    Mihaela, si mie-mi place foarte mult chimionul ... in ador in supe, la creme, preparatele curry
    Chimen folosea si bunica, mama ... eu le diferentiez dupa marime, forma, culoarea dar cel mai bine dupa miros data viitoare am sa citesc mai bine eticheta)!
    sotul meu mi-a spus ca pot folosi chimenul la mai mult decat niste saratele, supe si ceai, asa ca pe viitor am sa fac si fripturi;), o sa vedem si de ceva carnati de casa cu chimen si untura :)

    RăspundeţiȘtergere
  4. Am crezut pana acum ca sunt una si aceeasi planta, dar ca se zice chimeon, chimen, chimin, in functie de regiune.

    RăspundeţiȘtergere
  5. Nu le gasesc o foarte mare diferentiere, sincer. Pentru ca ambele fac parte din aceeasi familie de plante: patrunjelul si au cam aceeasi functie si rol.

    eu folosesc chimen ,a supe-creme, panificatie, fripturi, sosuri...plus ceai pt Miruna, cand o doare burtica...la ceai mai pun si seminte de anason si fenicul...
    inca nu mi-am dat seama daca e o diferenta f mare intre ele...util articoul tau. pup

    RăspundeţiȘtergere
  6. Loredana, da i se spune chimen, chimion sau chimin celui cu care suntem noi obisnuiti, cel care se cultiva si la noi si cred ca inca se cultiva ... important e sa se faca diferenta intre ele, poate mai putin conteaza cum le spui.
    Prietenii mei sunt nedumeriti in ceea ce priveste denumirea acstor 2 seminte/fructe total diferite ... asa ca cel mai simplu ai putea spune chimionului(cuminum cyminum)= chimion turcesc si gata!

    Alice ... ca sa le simti diferenta trebuie sa le ai in mana ... fac parte din aceeasi familie dar nu se substituie ... nu cred ca ai sa poti face un curry cu chimen! va iesi cu totul altceva ...
    prietenii mei la fel credeau ca sunt cam acelasi lucru ... le-am dat sa-l miroase si sa-l guste ... au spus clar ... seamana destul de bine, dar miros si gust diferit!

    RăspundeţiȘtergere
  7. Foarte interesant, Andreea ! Am luat aminte . O sa ma uit cu atentie, sa vad ce circula pe-aici .
    Cum faci supa de chimion ? Sint ani de zile, de cind n-am mai mincat ...

    RăspundeţiȘtergere
  8. Dani, uite momentan 2 retete, poate iti sunt de folos ...

    supa cu chimen(de la mama o stiu):
    http://toataziuainbucatarie.blogspot.com/2011/05/supa-de-salata-cu-chimen.html

    supa crema de linte are chimion(sincer e foarte buna-pana si sotul meu a mancat!):
    http://toataziuainbucatarie.blogspot.com/2011/10/supa-crema-de-linte-rosie.html

    pe viitor sper sa pot posta si alte supe aromate din plin cu chimion si cu chimen! ...+ alte retete :)
    te pup
    O seara frumoasa iti doresc!

    RăspundeţiȘtergere
  9. La linte nu pun chimion, le place celor mici cu usturoi, dar o sa incerc reteta cu salata. Multumesc, ai raspuns foarte repede !

    RăspundeţiȘtergere
  10. cu usturoi am sa incerc si eu ;) merci de pont, sfaturile tale culinare ...the best :D
    eu iti multumesc tie!

    RăspundeţiȘtergere
  11. In araba se numeste ,,camun,,si este un condiment foarte des intalnit in bucatara orientala ,folosit mai ales macinat ...in Moldova se mai pune la varza murata sau in ardeii umpluti cu varza ...pup o seara frumoasa!!!

    RăspundeţiȘtergere