Sarmalute cu sos de menta

Sarmalute umplute cu carne de oaie cu un aromat sos de menta...suna cumva altfel, de cum am fost noi obisnuiti ... ce sa caute menta in sarmale si de ce si cu sos de menta?....eeeee pentru asta trebuie sa incerci sarmalele acestea, dar neaparat cu sosul de menta ... caci fara... nu au nici un farmec!

Tin minte, ca acum 5 ani am gustat prima data sarmale turcesti si am ramas impresionata de gustul lor, mult diferit de al nostru. Bucataria turceasca este senzationala, o combinatie de ingrediente si gusturi, unele ne sunt familiare, iar altele nu .....
Bucataria turceasca ramane pentru mine o bucatarie de senzatie!


Ingrediente sarmalute:
20 foi de spanac elvetian/spanac obisnuit/frunze vita de vie/ varza dulce
*eu am folosit 40 de foi de spanac elvetian pentru a face sarmalele mai mici, asa-mi plac mie...stiu ca ia mult timp....dar dupa munca si rasplata!
2 ceapa alba medie
450 grame carne macinata de oaie
4 linguri de patrunjel tocat
4 linguri de menta tocata
2 linguri de marar
1 lingura de cimbru uscat
4-5 linguri sos de rosii
piper, sare dupa gust
5 linguri de orez

Mod de preparare:
Am tocat marunt ceapa si am asezat-o intr-un bol. Peste ceapa am pus carnea, ierburile tocate, sosul de rosii, 1 lingura de sare si 1 lingurita de piper, proaspat macinat. Am amestecat bine toate ingredientele cu mana. 
Intr-un vas am pus apa la fiert, cand a inceput sa dea in clocot am luat, pe rand, cate o frunza de spanc si am imbaiat-o cateva secunde, atat cat sa se inmoaie putin. Am asezat frunza de spanac pe un fund de lemn, i-am indepartat codita. Cu dosul de fund al unui cutitas am presat nervurile pronuntate ale frunzei, pentru a face mai usoara plierea ei. 
In mijlocul frunzei am pus putin din amestecul de carne si am rulat sarmaluta....
Am repetat aceeasi pasi cu restul de frunze pana ce am terminat tot amestecul...in total 35 de sarmalute...


Pe fundul unui vas adanc am asezat 4 frunze de spanac si mai apoi toate sarmalutele, in straturi .... 
Optional, intre straturi se poate turna si putin ulei.
Am turnat apa peste sarmalute, cat sa le acopere. Am asezat o farfurie intoarsa peste ele si am dat vasul la cuptor, la o temperatura de 190 de grade, fara a acoperi insa vasul, vreme de doua ceasuri ...

  

Se servesc fierbinti cu sos de iaurt cu menta si cui ii place si cu paine!
La asa o bunatate mi-am cam fript si dej'tele...

Ingrediente sos de menta:
100 ml smantana
100 ml iaurt
2 linguri de menta tocata
2 catei de usturoi*
sare, dupa gust

Toate ingredientele le-am pus untr-un bol si le-am amestecat bine pana am obtinut o pasta cremoasa.
* eu am folosit usturoi verde


Sursa: Classical Turkish Cooking, de Ayla Algar
________________________________________________________________

Cu aceasta reteta particip la provocarea  Dulce Romanie a lunii Iunie, gazduit de Antonina S.. Ingredientele lunii iunie sunt menta si ciresele...super alegerea. Ador ambele ingrediente!

9 comentarii:

  1. Antonina, eu va multumesc tie, pentru asa ingrediente!

    RăspundețiȘtergere
  2. O reteta inedita. Recunosc ca n-am incerc ever, dar clar n-are cum sa fie decat buna ! pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. si eu fac maine sarmale dar cu frunze de vita:) mor de pofta

    RăspundețiȘtergere
  4. nil, de 1 luna astept frunzele de vita pentru sarmalele astea! si cand am vazut ce fain e spanacul elvetian....nu am rezistat...dar in curand si cu vita de vie!!! astept reteta ta :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Buuune de tot tb sa fie si recunosc ca spanacul elvetian m-a dat gata ;-)

    RăspundețiȘtergere
  6. This looks yummy....you have a lovely blog...I am having a giveaway in my blog..Y dont you check and join that
    http://yummytummy-aarthi.blogspot.com/2011/05/chocolate-recipe-and-chocolate.html

    RăspundețiȘtergere
  7. Liana10, o ddaaa e foarte bun, mama e de vina :)) a adus un plic de spanac elvetian, bunica-mea a pus samanta pe un rand si iata am avut o mica productie de spanac elvetian...din pacate soarele mult nu-i place si nu are asa mare rod...
    Spanacul acesta l-am gasit sub diverse traduceri cardon elvetian,sfecla elvetiana, mama ii spune bieta....eu prefer spanac...caci suna mai bine!

    RăspundețiȘtergere