Paine alba de casa

Later edit:
20 aprilie 2012
Astazi am tot rasfoit pe articole ce au ca subiect prepararea painii de casa ... am tot citit si citit si am aflat ca sarea nu are ce cauta in maia! adevarul eu uneori nu adaugam sare chiar deloc in paine, dar asta doar pentru ca nu-s eu frate cu sarea! Se pare ca sarea numa' rau poate sa faca drojdiei, inhiba dezvoltarea ei ... clar nu are ce cauta in maia.
De acum inainte sarea am sa o adaug in faina cernuta sau ca in cazul de mai jos, abia odata cu uleiul, iar maiaua am sa o fac din putina faina, drojdie, zahar si putina apa calduta (apa rece sau fierbinte strica maiaua!).

O paine simpla, fara prea mari pretentii, foarte buna, mai ales ca e facuta cu mult drag!

Ingrediente:
300 grame faina
150 ml apa calduta
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
15 grame drojdie
1 lingura ulei

Mod de preparare:
Intr-un vas se cerne faina. In mijlocul fainii se face o groapa in care se pune drojdia, sarea, zaharul si 50 ml de apa calduta, se framanta putin cat sa se dizolve drojdia. Se lasa deoparte 15 minute. Se adauga uleiul, sarea si restul de apa. Se framanta bine 10-15 minute. Se lasa la dospit timp de 1 ora. Se da forma painii si se aseaza in tava de copt, unde se lasa sa creasca, cat sa-si dubleze volumul.
Se porneste cuptorul, cu 30 de minute inainte a se introduce painea, si se seteaza la o temperatura de 220 grade Celsius.
Se da painea la cuptor pentru 50 de minute. 
***Eu am format o paine rotunda, pe care am asezat-o pe o tava rotunda de 22 cm.


Paine scoasa din cuptor am invelit-o intr-un stergar, am asezat-o intr-o punga de hartie si am lasat-o sa se raceasca incet la cald.
***Daca se doreste ca painea sa aibe o coaja moale, inainte de a o inveli in stergar, se unge usor cu o pensula inmuiata in apa rece.

Azi mi-am facut un moft si am lasat painea la cuptor cu 10 minute mai mult, cat sa faca o coaja mai groasa, numa' buna de inmuiat in ciorba de miel ,.....dar, ce nu as da sa o mananc unsa cu unsoare si pudrata cu boia de ardei si sa fiu iar mica! 


6 comentarii:

  1. simt deja mirosul de paine calda: merge grozav cu branza si ceapa verde yamiiiiiiiiiiiii

    RăspundețiȘtergere
  2. ce bine mai arata..si ce frumos miroase..tocmai pina la mine in Iasi.
    mersi de vizita Andreea...si te mai astept...

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna! tare bine mai arata painea ta! chiar mi-ai facut pofta! O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nely, ma bucur! o seara placuta si tie :)

    RăspundețiȘtergere