Dulceata de cirese amare

Ciresul nostru mic ca niciodata a avut rod!.... cirese superbe, parfumate ... numai bune pentru dulceata! .... si asta datorita numai fratelui meu, care a aruncat un sambure in gradina cu flori...


Ingrediente:
1,5 kg cirese amare
1,5 kg zahar
1 baton vanilie

Mod de preparare:
Am spalat ciresele si le-am curat de samburi. Intr-un vas am pus un rand de zahar, unul de fructe, iar unul de zahar, apoi fructe...ultimul rand a fost de zahar. Am lasat vasul peste noapte cat ca sa se topeasca zaharul in zeama lasata de cirese.
A doua zi am pus vazul pe foc mic, scuturand vasul din cand in cand(sau se poate folosi si coada unei linguri de lemn) prevenind astfel strivirea fructelor. Dupa ce am luat spuma formata deasupra dulcetii, am adaugat batonul de vanilie si am dat la un foc putin mai iute. Cand zeama s-a legat, am luat vasul de pe foc si am turnat dulceata intr-un vas curat si uscat si l-am acoperit cu un servet umed. Borcanele spalate le-am asezat in cuptor pentru a se usca bine. Cand dulceata s-a racorit am turnat dulceata in borcanele.

Mi-au iesit 2 borcane mai mari.

*** cand se adauga vanilia se poate adauga si zeama de la o lamaie mai mica. In loc de zahar alb se poate folosi la fel de bine si cel brun.
* daca se lasa dulceata la racorit, fructele nu se vor ridica la suprafata.


La fel se pot prepara dulceturile de capsuni, visine si zmeura.

2 comentarii: