Dulceata de nuci verzi


Ingrediente:
140 nuci tinere
700 grame zahar
4 pahare apa
1 baton de vanilie
zeama de la 1/2 lamaie

Mod de preparare:
Am ales nuci cat mai tinere. Am curatat de coaja verde, si pe masura ce curatam nucile le asezam in vasul emailat, umplut pana la jumatate cu apa rece. Am oparit nucile cu apa clocotita si am lasat sa stea in apa 10 minute, am repetat operatiunea de 4 ori. Am tinut apoi nucile in apa rece, schimband de 4 ori apa si tinundu-le tot cate 10 minute. Am lasat sa se scurga bine nucile.
Am pus zaharul sa fiarba in cele 4 pahare de apa, la un foc iute....astfel nu se roseste ci se face un sirop de culoare aurie. Dupa ce am indepartat spuma de pe sirop am adaugat batonul de vanilie.
Cand siropul s-a legat am adaugat nucile. Am lasat sa fiarba pana ce dulceata s-a legat si am adaugat si zeama de lamaie. Am lasat sa mai dea cateva clocote si am tras oala de foc. Am turnat dulceata intr-un vas curat si uscat. Am acoperit vasul cu un stergar umed. Cand dulceata s-a racorit am turnat dulceata in borcane.
Nu a iesit multa dulceata, doar 2 borcanele...
Chiar daca realizarea ei a cerut multa migala si rabdare, a meritat, caci rezultatul a fost peste asteptari ... o dulceata cu un gust si o aroma unica ... 


O delicatese!

Dulceata de cirese amare

Ciresul nostru mic ca niciodata a avut rod!.... cirese superbe, parfumate ... numai bune pentru dulceata! .... si asta datorita numai fratelui meu, care a aruncat un sambure in gradina cu flori...


Ingrediente:
1,5 kg cirese amare
1,5 kg zahar
1 baton vanilie

Mod de preparare:
Am spalat ciresele si le-am curat de samburi. Intr-un vas am pus un rand de zahar, unul de fructe, iar unul de zahar, apoi fructe...ultimul rand a fost de zahar. Am lasat vasul peste noapte cat ca sa se topeasca zaharul in zeama lasata de cirese.
A doua zi am pus vazul pe foc mic, scuturand vasul din cand in cand(sau se poate folosi si coada unei linguri de lemn) prevenind astfel strivirea fructelor. Dupa ce am luat spuma formata deasupra dulcetii, am adaugat batonul de vanilie si am dat la un foc putin mai iute. Cand zeama s-a legat, am luat vasul de pe foc si am turnat dulceata intr-un vas curat si uscat si l-am acoperit cu un servet umed. Borcanele spalate le-am asezat in cuptor pentru a se usca bine. Cand dulceata s-a racorit am turnat dulceata in borcanele.

Mi-au iesit 2 borcane mai mari.

*** cand se adauga vanilia se poate adauga si zeama de la o lamaie mai mica. In loc de zahar alb se poate folosi la fel de bine si cel brun.
* daca se lasa dulceata la racorit, fructele nu se vor ridica la suprafata.


La fel se pot prepara dulceturile de capsuni, visine si zmeura.

Briose cu banane si dulceata de capsuni

Natalia a postat o noua retete: "Muffins con cilliegie" , briose cu cirese, si asa de bine arata in poze ca-ti vine pofta de ceva dulce! Nu am resistat tentatiei si am pregatit si eu briose, dar nu cu cirese ci cu banane si dulceata de capsuni. Am modificat putin reteta Nataliei, pe ici pe colo, nu aveam smantana dulce si nici ulei, caci il terminasem ieri ...oricum au iesit o minunatie de briose...

Ingrediente:
300 grame faina
1/2 plic de praf de copt
1 plic zahar vanilat
150 grame zahar
90 ml unt topit
200 ml iaurt
2 oua
2 banane
o ceasca de dulceata de capsuni
+ 5 linguri de dulceata pentru ornat

Mod de preparare:
Am incalzit cuptorul la 200 grade Celsius.
Intr-un bol am amestecat ingredientele uscate: faina, praful de copt si zaharul. In alt bol am batul ouale bine cu iaurt si ulei. Treptat am adaugat amestecul de faina, apoi bananele zdrobite cu o furculita si cescuta de dulceata, cred ca am scapat cu 1-2 linguri in plus....nu-i bai, tot bune au iesit!
Am turnat amestecul in forma de briose, iar cu ajutorul unei lingurite am pus putina dulceata de capsuni deasupra fiecareia.
Am dat la cuptor pentru 25 de minute.
Au iesit 18 briose frumoase si foarte bune la gust!



Muffins on FoodistaMuffins

Dulceata de capsuni

Acum vreo doua seri, am primit de la o buna prietena, multe capsuni rosii, superbe, cu un parfum unic si neegalabil, culese chiar de ea,...... fiind insa, prea mari pentru a face mult ravnita mea dulceata ardeleneasca, si cum eram deja satula de la cate mancasem, m-am pus pe treaba si am facut o dulceata gelationasa de capsuni numai bune pentru prajituri.

Ingrediente:
1 kg capsuni
1 kg zahar
1/2 lamaie

Mod de preparare:
Am spalat cate putine capsuni odata in apa. Le-am pus pe sita sa se scurga. Am curatat capsunile de codite si le-am taiat in 4 sau 2, in functie de marimea lor. Intr-un vas emailat am pus un strat de zahar, unul de capsuni. Am continuat pana am asezat toate fructele, ultimul strat fiind unul gros de zahar. Am lasat peste noapte, cat capsunile sa lase sucul si zaharul sa se dizolve in el. 
A doua zi de dimineata am turnat peste capsunile din vas zeama de la o jumatatea de lamaie,  intareste fructul si ii pastreaza culoare
Am pus vasul pe foc mic. Am amestecat cu grija cu o lingura din cand in cand, iar cand a dat in clocot am strans usor spuma formata deasupra. 
La o ora, dupa ce a inceput dulceata sa fiarba, am pus cateva picaturi de sirop pe o farfurioara. Se intarise, asa ca am luat vasul de pe foc si in blender...mult chinuitul meu blender....am pasat bine capsunile. 
Am pus din nou dulceata pe foc si am lasat sa mai fiarba 10 minute. Am luat vasul de foc si am umplut borcanele rand pe rand, care au fost sterilizate in prealabil. Am asezat borcanele intr-un cos si le-am invelit bine intr-o patura.
Mi-au iesit 4 borcanele.
________________
gemul si dulceata doua delicatese facute din fructe si zahar, gemul cu mult mai putin zahar in comparatie cu gemul ... intro dulceata : 1 parte fructe: 1 parte zahar, intr-un gem : 1 parte fructe : 1/3  -1/2 zahar (1/2 folosesc eu si mama). Dulceata are fructele intregi si are mai mult sirop, gemul e mai legat si fructele sunt zdrobite ... de aici a pornit dilema denumirii conservei descrise mai sus .... dulceata sau gem? dilema pe care o au multi dintre noi! eu nu am putut ai spune gem pentru ca are mult  zahar ... dar fructele sunt zdrobite, nu in parte ci toate ... deci sa fim gem atunci? hmm ... eu am lasat sa-i spun dulceata ...

Briose cu de toate

Astazi am pregatit o portie de briose sarate din curiozitate. Vroiam sa vad cum sunt, ce gust au, daca sunt mai speciale decat cele dulci...toata operatiunea a durat 35 de minute cu tot cu copt. Au fost usor de preparat, foarte bune la gust...dar prietenii stiu de ce mai vor inca o portie! au fost bune si le-au devorat cu placere!...iar eu am sa le mai fac cu placere pentru ei si pentru al meu mult iubit viitor sot...



Ingrediente:
(12 briose)
2 cups faina
1 lingurita bicarbonat
1 lingurita praf de copt
1 lingurita sare
1 lingurita oregano
1 cup iaurt
2 linguri de unt
1 ou
1 felie ardei rosu
2 linguri masline felii
2 linguri hribi uscate fierte si taiate marunt
50 grame carnati taiat marunt
30 grame mozzarella cubulete mici
1 ou fiert
2 linguri parmezan proaspat ras

Mod preparare:
Am incins cuptorul la 200 grade Celsius. Intr-un bol am amestecat ingredientele uscate: faina, praful de copt, bicarbonatul, sarea si oregano. In alt bol am batut oul cu iaurt si untul topit. Si am turnat peste ingredientele uscate.
* aluatul simplu ajunge pentru 8 briose
Am adaugat restul de ingrediente, mai putin permezanul, mestecand usor.
Am asezat cupele de hartie in tave de facut briose. Am umplut fiecare forma din tava. Am presarat deasupra fiecarei briose putin parmezan proaspat ras.
Am dat la cuptor pentru 25 de minute( sau se verifica cu degetul, daca se simt tari la atingere, caz in care sunt numai bune de scos din cuptor).
Am scos tava si am lasat sa se raceasca cateva minute. Am scos briosele si le-am asezat pe un platou.
Se pot servi calde sau reci.

...Cu ce se combinam aluatul tine de ceea ce place fiecaruia...dovlecei, cascaval, branza cheddar, feta, spanac, sunca, busuioc, patrunjel, masline verzi, ceapa verde, mazare boabe, nuci, seminte de pin ... si asa mai departe ...

Gratar de porc cu coriandru

Ingrediente:
carne porc(ceafa, cotlet sau muschi)
seminte coriandru
sare, piper

Se taie felii subtiri carnea. Intr-un vas se aseaza feliile de carne, dar nu inainte de a presara pe fiecare, in parte, cateva seminte de coriandru, proaspat zdrobite. Se acopera bine vasul si se da la frigider pentru 4-6 ore, sau  peste noapte. 
Se pune gratarul la incalzit si se prajesc pe rand feliile de carne. Feliile de carne gata prajite, se sareaza si pipereaza dupa gust. Se servesc imediat cu o salata. 
Ingrediente salata: salata verde, cateva fire de creson, rosii cherry, fasole rosie, masline negre, morcov ras, condimente pentru salate, ulei de dovleac...



Chapatis


Ingrediente:
(pentru 8 chapati)
100 grame faina integrala de grau
100 grame faina alba
120 ml apa
1 lingura ulei
1 lingurita sare
1 lingurita zahar

Mod de preparare:
Din ingredientele de mai sus se prepara un aluat destul de moale, care se framanta bine 5 minute. Se lasa sa se odihneasca 30 de minute, invelit intr-o folie de plastic.
Aluatul se imparte in 8 bile egale. Pe masa de lucru se presara putin faina si se aseaza o biluta de aluat, se presara deasupra ei putina faina, si cu un facalet se intinde o foaie rotunda subtire. 
Se ia foaia intinsa si se aseaza cu grija intr-o tigaie (eu am folosit tigaia de clatite, a mamei), incalzita in prelabil la un foc mediu. Pe cea de o a doua parte am copt chapti direct pe foc, insa varianta sigura, fara a te arde la degete, este a o coace si pe a doua parte tot in tigaie...sunt sigura ca pe o plita se coc si mai bine!
***a nu se uita, chapatis se pastraza intr-un vas, bine acoperit de un servet, pentru a ramane moi si calde.


Aluatul pus in tigaia incinsa s-a umflat pe alocuri, lucru ce m-a incantat, pentru ca chapati ar trebui sa se umfle. In cartea de bucate "Everyday Indian", incurajeaza pionierul in ale bucatariei indiene, scriind ca si daca nu se umfla nu conteaza!
Am urmarit cateva filmari, legate de prepararea acestei paini nedospite, si am ramas impresionata de maestria unora...si eu mi-as dori sa ajung la nivelul lor....Dar cum se spune, repetarea e mama invataturi....asa ca, multa practica si cu siguranta vor iesi foarte bine! 
Pentru moment sunt multumita de rezultat... Au mers de minune la micul dejun alaturi de  o crema de urda cu marar proaspat si ceapa verde de la buna mea din gradina...


Supa de salata


Ingrediente:
3 salate verzi
1,5 l apa
3 fire ceapa verde
2 fire usturoi verde
200 grame carnati de casa
100 ml iaurt
1 galbenus de ou
o legatura asortata de frunze de leustean, patrunjel, marar
2 oua
sare, piper

Mod de preparare:
Se pune apa la fiert, cand a inceput sa dea in clocot se adauga ceapa si usturoiul taiate marunt si o ramura de leustean. Dupa 2-3 minute se adauga salata si loboda, rupte in bucati cu mana.
Supa, se lasa sa fiarba inca 5 minute, la un foc mic. Se adauga supei felii de carnati, prajite in prealabil in putin ulei, si se opreste focul.
Am batut un galbenus cu iaurt si am potrivit de sare si piper. Am taiat frunzele de patrunjel, marar si o ramura verde de leustean. La cateva minute, dupa ce am oprit focul, am adaugat supei iaurtul batut si frunzele maruntite. Am amestecat bine si am servit imediat cu bucatele de omleta pufoase.
Pentru omleta am folosit 2 oua si albusul ramas.

Sursa: "Carte de bucate" de Sanda Marin

Chapatis de orez


Ieri, la pranz am servit cateva chapatis de orez cu tocana de porc indiana, ramasa de ieri, si cu putina fasole rosie...
Chapati este una dintre tipurile de paine "roti"(nedospite) din Asia si Africa de Est.
Chapatis se gatesc dintr-o faina pentru chapatis, denumita atta(faina integrala de grau), unii adauga in compozitie putin ulei sau ghee, celebrul untul clarificat indian, iar dimensiunea si grosimea lor difera de la o regiune la alta. In sudul Indiei, se umplu cu diverse amestecuri de legume. 
Aceste paini se folosesc pentru a servi diverse mancaruri de carne sau legume. 
Chapatis sunt asemanatoare cu diverse paini nedopsite si coapte pe plita, cu ar fi yufka turceasca sau tortillas mexicane.
Am citit pe diverse bloguri si site-uri ca se pot realiza chapatis si din faina de orez... asa ca nu am stat pe ganduri si am pregatit cateva...si au iesit destul de bine...o experienta interesanta de a prepara ceva nou si dintr-o faina oarecare de orez...plus ca sunt sanatoase si usoare...dar totul tine de gustul fiecaruia.

Ingrediente:
150 grame faina de orez
150 ml apa
1 lingura ulei
1/2 lingurita sare

Intr-o oala am pus faina de orez si peste am turnat incet apa, mestecand usor cu un tel. Am lasat pentru 1 ora ca amestecul sa se odihneasca.
Am pus oala pe un foc mic si am mestecat continuu pana ce s-a legat. Am luat oala de foc, am lasat sa se raceasca putin. Aluatul format l-am amestecat cu uleiul si sarea si l-am impartit in 6 parti egale, si le-am modelat sub forma de bile.
Am asezat o bila de aluat intre 2 folii de plastic. Am intins aluatul subtire, nu m-am incumetat sa-l intind prea subtire, de frica sa nu se rupa. Am decupat din aluat o chapati cu un diametru de 12 cm.



Cu grija am luat chapati si am asezat-o in tigaia incinsa. Am prajit bine pe ambele parti, pana ce s-au rumenit putin.



Cat timp se prajea chapati, am pregatit-o pe urmatoarea.
Chapati prajita, am asezat-o intr-un bol si am acoperit-o cu un servet (merge invelita si intr-o folie de aluminiu), pentru a ramane calda, dar si pentru a preveni uscarea ei.
Am urmat aceeasi pasi, pentru restul de bile de aluat ramase.

***Din ceea ce am citit, chapatis odata pregatite trebuie si consumate proaspete, in 1-2 ore!...Si chiar asa si este, insa eu am pastrat 2 pentru mai tarziu si, fiind si neacoperite, s-au uscat...

Sursa:  Rice Roti(Alayle pita rotti) 
Cartea bucate: "Everyday Indian, a collection of over 100 essential recipes"

Tocana indiana de porc


Ingrediente:
(pentru 2-4 portii)
300 grame carne macra de porc,  tocata
1 lingura unt( sau ghee/unt clarificat)
1 ceapa mica
1/4 lingurita cardamom
2 cuisoare
1/2 baton scortisoara
1/2 lingura de ghimbir proaspat ras
1 catel de usturoi
1 foaie de dafin
1 lingurita de garam masala
1/2 lingurita fulgi de ardei iute
200 ml pasta de rosii
100 ml apa
1 morcov ras
sare


Mod de preparare:
Am pus la incalzit wok-ul pe foc mediu, iar cand s-a incalzit am pus untul la topit. Am adaugat ceapa tocata marunt si am lasat sa se caleasca, mestecand din cand in cand. Cand ceapa si-a schimbat culoarea intr-un brun-auriu, am adaugat cardamonul, cuisoarele si scortisoara, mestecand continuu cu lingura de lemn.
Dupa 1 minut, am adaugat ghimbirul ras, usturoiul pisat, foaia de dafin, praful de garam masala si fulgii de ardei iute. Imediat, am adaugat si carnea de porc. Am observat ca se formasera cativa bulgari din carne, pe care i-am spart cu lingura de lemn, presand usor.
Cand carnea si-a schimbat culoarea, am adaugat pasta de rosii si apa. Am pus un capac peste wok si am lasat sa fiarba la un foc mic, timp de 15 minute.
In ultimele 5 minute am adaugat si morcovul ras. 




Tocana are un gust foarte bun, o combinatie de picant si dulce...un mix de arome indiene!....
Dupa ce am asezonat-o cu putina sare, am servit-o cu o garnitura de orez, dar sunt sigura ca ar merge bine si chapati!


Pofta buna!

Conopida la cuptor

Ingrediente:
(pentru 4-6 portii)
o conopida medie (700 grame)
150 grame smantana
100 ml lapte
200 grame mozzarella rasa
sau cascaval
2 oua
cimbru
sare
piper
1 lingura unt
pesmet

Mod de preparare:
Am pornit cuptorul si l-am setat la o temperatura de 210 grade Celsius.
Am curatat, spalat si am desfacut conopida in buchetele mici. Am pus buchetele la fiert pe aburi pentru 5 minute. Intre timp, intr-un castron, am batut ouale cu smantana si laptele. Pentru aroma, am adaugat 1 lingurita de cimbru. Am condimentat cu sare si piper.
Am luat un vas termorezistent si l-am uns cu unt si tapetat bine cu pesmet. Am asezat buchetele de conopida in vas, iar peste am turnat sosul  de smantana. Am presarat deasupra jumatate din cantitatea de mozzarella.
Am dat la cuptor. Dupa 15 minute am scos tava si am presarat restul de branza.
Am dat din nou la cuptor, pana ce s-a rumenit putin.

     

Foarte buna conopida! Reteta, o prepar de cativa ani, si am pregatit-o ba cu cascaval, ba cu telemea de oaie sarata .... oricum e buna!
O garnitura ideala pentru o friptura de pui sau peste....

Biscuiti cu miere



Reteta dupa culegerea de bucate "La ricette della Nonna"

Ingrediente:
100 grame faina alba
100 grame faina integrala de grau
80 grame miere de albine
1 ou
100 ml ulei de masline
1/2 plic praf de copt
pentru aroma:
esenta de vanilie
cardamon
 sau scortisoara si ghimbir
* eu am optat pentru 1/2 lingurita scortisoara si 1/2 lingurita ghimbir...

Mod de preparare:
Am pornit cuptorul si l-am setat la o temperatura de 190 grade Celsius.
Se amesteca faina cu praful de copt, scortisoara si ghimbirul.
Intr-un vas, se amesteca bine cu o lingura de lemn mierea si oul. Treptat se adauga faina si uleiul, amestecand usor. Se obtine un aluat moale si usor de modelat. 
Pentru a forma biscuitii se foloseste un sprit de fursecuri, eu nu am, asa ca am impartit aluatul in bilute de marimea unei nuci, pe care le-am modelat sub diverse forme. Se aseaza biscuitii intr-o tava, unsa cu unt si tapetata cu faina. 
Se dau la cuptor pentru 12 minute. 
Biscuitii merg de minune cu dulceata de capsuni si o cana de lapte...

Pui Tandoori la gratar


Ingrediente:
(pentru 4 portii)
1 kg piept de pui
o jumatate de lamaie
75 grame iaurt gras
3 linguri de smantana
2 lingurite condiment tandoori
sare
ulei


Mod de preparare:
Am taiat fasii pieptul de pui. Am asezat carnea intr-un bol de ceramic. Peste piept, am stors zeama dintr-o jumatate de lamaie si am presat putina sare. Am dat bolul, acoperit, la frigider pentru 20 de minute. Intre timp am facut o marinata din iaurt, smantana si amestecul tandoori.
Am turnat marinata peste carnea de pui, si am dat din nou la frigider pentru 2 ore (se poate lasa si peste noapte).
Am pus gratarul de fonta, pe foc. Cand gratarul s-a incins, l-am uns cu putin ulei. 
Am luat bucatiile de carne si le-am asezat pe gratar. Le-am prajit pe ambele parti pana ce s-au rumenit putin.


Pieptul se serveste cu o salata de cruditati.


****
Condimentul Tandoori este un amestec de condimente indiene, special pentru un tandoor sau un cuptor de lut. Principalele condimente pe care le contine sunt garam masala, usturoi, ghimbir, chimion si ardei iute. 
sursa imagine
Eu am folosit un condiment tandoori, gata preparat de la Bahadourian. Daca nu se gaseste amestecul tandoori in comert, atunci cand preparam aceasta reteta de pui, folosim urmatoarele ingrediente:
  • 1 lingurita usturoi pisat
  • 1 lingurita piure de ghimbir
  • 1 lingurita de seminte de coriandru
  • 1/2 lingurita de seminte de chimion
  • 1/2 lingurita de garam masala
  • 1/2 lingurita de boia de ardei iute
  • 1/2 lingurita de curcuma,
condimentele se macina bine, cu ajutorului unui mojar sau a unui blender.
Condimentul tandoori, folosit de mine, are in compozitie: usturoi, coriandru, chimion, boia de ardei iute, cimbru, telina, rozmarin, cuisoare, dafin, scortisoara, piper si sare.

Risotto milanez



Ingrediente:
(pentru 2 portii)
150 grame orez pentru risotto*
2 linguri unt
1/2 ceapa mica
350 ml apa
1/2 cescuta cu vin alb sec
1 varf de cutit de praf de sofran
sare, piper
3 linguri parmezan proaspat ras**
* am folosit orez tip arborio, cu timp de fierbere de 16 minute
**neaparat proaspat ras,  pentru a nu i se pierde aroma si gustul

Mod preparare:
Se curata, se spala si se taie marunt ceapa. Se topeste o lingura de unt intr-un vas. Se adauga ceapa si se duntuie circa un minut. Se adauga orezul, spalat in prealabil, si se tine pe foc 1-2 minute, mestecand continuu. Se stinge cu vin si se lasa pret de doua minute, cat sa se evapore nitel alcoolul. Se toarna apa ( in timpul fierberii se mai poate adauga apa, daca este nevoie).
La jumatatea timpul de fierbere, se adauga sofranul, amestecat in prelabil cu putina apa calduta. 


Cand orezul este fiert, al dente e ideal, se ia oala de foc. 
Se adauga orezului lingura ramasa de unt si parmezanul proaspat ras, se amesteca usor. Se condimenteaza dupa gust cu sare si piper.....


.........si gata! numai bun de servit orezul cremos! 

O masa simpla la vedere, dar nemaipomenita la gust!

Paine alba de casa

Later edit:
20 aprilie 2012
Astazi am tot rasfoit pe articole ce au ca subiect prepararea painii de casa ... am tot citit si citit si am aflat ca sarea nu are ce cauta in maia! adevarul eu uneori nu adaugam sare chiar deloc in paine, dar asta doar pentru ca nu-s eu frate cu sarea! Se pare ca sarea numa' rau poate sa faca drojdiei, inhiba dezvoltarea ei ... clar nu are ce cauta in maia.
De acum inainte sarea am sa o adaug in faina cernuta sau ca in cazul de mai jos, abia odata cu uleiul, iar maiaua am sa o fac din putina faina, drojdie, zahar si putina apa calduta (apa rece sau fierbinte strica maiaua!).

O paine simpla, fara prea mari pretentii, foarte buna, mai ales ca e facuta cu mult drag!

Ingrediente:
300 grame faina
150 ml apa calduta
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
15 grame drojdie
1 lingura ulei

Mod de preparare:
Intr-un vas se cerne faina. In mijlocul fainii se face o groapa in care se pune drojdia, sarea, zaharul si 50 ml de apa calduta, se framanta putin cat sa se dizolve drojdia. Se lasa deoparte 15 minute. Se adauga uleiul, sarea si restul de apa. Se framanta bine 10-15 minute. Se lasa la dospit timp de 1 ora. Se da forma painii si se aseaza in tava de copt, unde se lasa sa creasca, cat sa-si dubleze volumul.
Se porneste cuptorul, cu 30 de minute inainte a se introduce painea, si se seteaza la o temperatura de 220 grade Celsius.
Se da painea la cuptor pentru 50 de minute. 
***Eu am format o paine rotunda, pe care am asezat-o pe o tava rotunda de 22 cm.


Paine scoasa din cuptor am invelit-o intr-un stergar, am asezat-o intr-o punga de hartie si am lasat-o sa se raceasca incet la cald.
***Daca se doreste ca painea sa aibe o coaja moale, inainte de a o inveli in stergar, se unge usor cu o pensula inmuiata in apa rece.

Azi mi-am facut un moft si am lasat painea la cuptor cu 10 minute mai mult, cat sa faca o coaja mai groasa, numa' buna de inmuiat in ciorba de miel ,.....dar, ce nu as da sa o mananc unsa cu unsoare si pudrata cu boia de ardei si sa fiu iar mica!