Pide umplute cu branza si marar

Luati aminte ... ca si mine!
20 aprilie 2012 -
Sarea nu are ce cauta in maiaua pentru paine! Sarea inhiba dezvoltarea/cresterea drojdiei. Maiaua se face din putina faina, drojdie proaspata, zahar si putina apa calduta (apa rece sau fierbinte strica maiaua!). 
Zaharul din maia va accelera cresterea drojdiei.


DSC_016912

Ingrediente aluat :
200 grame faina pentru paine
110 ml apa calduta
10 grame drojdie de bere
1 lingurita zahar
1/2 lingura sare
2 linguri ulei de masline

Ingrediente umplutura:
100 grame feta (de care o fi ea)
2-3 linguri telemea de oi, vaca sau capra
4 linguri de marar proaspat tocat
1 ou
1 lingura ulei 

pentru uns :
1 galbenus de ou
unt
pentru ornat:
1 lingura seminte de susan si nigella sativa ( negrilica)

Intr-un bol am cernut faina. In mijlocul fainii am facut un cuib in care am pus drojdia de bere, sarea, zaharul si putina apa calduta. Cu o lingura am amestecat cat sa se dizolve drojdia. Am acoperit bolul cu un stergar, si l-am lasat la cald. Dupa 15 minute am adaugat restul de apa, sarea si uleiul. Am framantat un aluat moale elastic, pe care l-am lasat la dospit 30 de minute, intr-un loc cald, ferit de curenti.
Intre timp am pregatit umplutura. Intr-un bol am frecat branza feta, telemeaua, oul, uleiul si mararul tocat. Am acoperit bolul cu un capac si l-am dat deoparte.
Am pornit cuptorul si l-am setat la temperatura maxima.
Aluatul dospit l-am imparti in patru parti egale(se poate impartii si in 3). Din fiecare bucatica de aluat am intins cate o foaie subtire ovala.
Foile de aluat formate le-am umplut pe rand cu amestecul de branza si marar. Am luat din amestecul de umplutura, l-am intins uniform peste foaia ovala, avand grija sa pastrez o margine de 2 -3 cm. Am indoit marginile peste umplutura, cat capetele sa se intalneasca la mijloc. Am apasat usor, pentru a nu desface la copt "barcuta". La fel am procedat si pentru celelalte 3 pide. 
Pidele formate le-am asezat in tava de copt. Am uns pidele cu galbenus si am presarat pe deasupra susan si nigella (seminte de ceapa) si am dat tava la cuptor. 
Pidele au fost gata dupa circa 10 minute. Pidele au fost gata cand s-au rumenit usor la copt.

DSC_013412

--- pidele se coc nemaipomenit de bine pe vatra sau pe piatra de copt ... din pacate nu am piatra pentru copt, cand am vazut-o in magazin nu am luat-o ... acum cand o vreau nu o mai gasesc ---
Pidele coapte le-am uns cu putin unt si le-am acoperit cu un stergar.

DSC_016212DSC_015812

Sunt nemaipomenit de bune calde si chiar si reci ... Se servesc alaturi de un pahar de iaurt sau ayran.

DSC_017112

DSC_016612

Pidele aceastea merg foarte bine umplute cu branza de capra, o telemea buna de capra ... asa cum face matusa mea Florica!

DSC_027112

DSC_026822

Pidele deschise  sau umplute cu branza, fie ea de care o fi, si marar proaspat tocat sunt preferatele mele!

15 comentarii:

  1. Super prezentarea, gustoasa mancarea!

    RăspundețiȘtergere
  2. fac si eu sigur in curand ca tare arata bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bunãtate, îmi place combinatia brânzã-mãrar! sti ce nu am? semintele nigellei...hmm...da le caut:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Vai cum poate arata si imi plac de mor fotografiile,ultima Super!!!o zi minunata sa ai!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. ma bucur ca va plac pidele mele, adaptate cuptorului meu :)
    semintele de nigella .... ia ghiciti de unde le am? tocmai din India, nasa mea a fost in Mumbai :D si mi-a adus si chimion, ceai verde si asofoetida(condimentul urat mirositor)!
    nigella se gaseste si in Timisoara, la Camara cu Mirodenii 5lei/10 gr ...

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumos blog,frumoase fotografi,delicioase retete.Te urmaresc mereu.ps..ce marca de digital camera folosesti?al meu e canon dsl..inca nu ma pricep la el... :)
    De 8 Martie, ginduri curate impletite din iubire, alaturi de un sincer La multi ani!O zi superba!xoxo.

    RăspundețiȘtergere
  7. N-am stiut de pide pana acum,dar arata tare apetisant,am sa le incerc.Ce natie sunt,ca denumirea e ciudata ? si mai vreau sa te intreb cum se comporta a doua zi,sau se manaca pe loc ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pidele sunt ca si calzonele italiene... painici/placinte umplute coapte in cuptor(pe vatra cel mai cel mai bine!) Pidele sunt un preparat turcesc, se pregatesc umplute si cu vinete sau carne de miel/oaie/ vita ... se pregatesc si deschise ... ca pizza, diferenta e ca au o forma de canoe, tare draguta! si la noi se fac painici umplute, gen varzare= din aluat dospit si umplutura de varza(mama e sin Salaj si la ei se fac, de aceea ea si experta la varzare in fam).
      se consuma de preferinta imediat.
      Pidele se pot pastra pana a doua zi si atunci eu le acoparat cu un servet(cere-l folosesc doar la paine) le aseza in punga de hartie.
      eu aceste pide le-am mancat a doua zi, si chiar am impartit cu vecina mea, si daca ea o doamna trecut in cea de a doua tinerete a spus ca-s bune (ea care face mancaruri si prajituri de te lingi pe degete) inseamna ca-s ok si pt a doua zi, eu zica ca pot fi luate la pachet si consuma alaturi de un pahar cu iaurt sau salata(cel putin asa-mi place mie)
      Eu mai pun si la congelator, si atunci cand am vrut sa pap una am scos-o am asezat-o intr=o punga de hartie si am pus-o in microunde pt cateva secunde ... yummmy, devine pufoasa si zici ca atunci a fost pregatita. E bine ca pidele sa fie unse cu putin unt, imediat ce le-ai scos din cuptor(eu uneori mai uit).
      Aluatul de pide sa fie elastic. de cate ori am facut pide am folosit faina de la diversi producatori tip 650, ba 000 ... chiar si semolina ... fiecare faina ( facuta de diversi producatori si chiar daca e de acelasi tip) cere o anumita cantitate de apa ... nu tot graul e la fel ;)
      te pup, pansy
      am scris mult ... sper sa nu te fi plictisit de la atatea litere :)

      Ștergere
  8. Ce faine sunt astea... Tare-as vrea si eu...

    RăspundețiȘtergere
  9. Am facut si eu o data pide a fost foarte buna doar ca am umplut-o cu carne tocata .. Te pup !

    RăspundețiȘtergere
  10. Pide ? ... sau pite, de la pită=pâine, în grai ardelenesc......

    RăspundețiȘtergere
  11. angela, pidele sunt o spicialitate turceasca.

    RăspundețiȘtergere