Chocolate Pudding Cake


Reteta am gasit-o pe blogul Mayei (Maya's World). Pe blogul ei am gasit foarte multe retete de budinci de casa, dar cel mai mult m-a incantat  Chocolate Puddin Fudge, asta si pentru ca azi vroiam neaparat ceva cu ciocolata, mai festiv, ca doar e ziua mea de nume ...dar si rapid!
Tot pe blogul Mayei am gasit alte doua retete de budinci senzatioanale, care cu siguranta am sa le fac si eu, budinca de caramel si budinca de cocos!
Reteta Mayei a fost probata si de miha, de la  Dulciuri fel de fel. Miha a inlocuit migadale cu nuci ... ce dezmat!
Eu nu am urmat exact reteta Mayei, nu aveam migdale ...asa ca am inlocuit cu faina ... si ca la final sa am ceva dulce, care nu era nici budinca, nici ciocolata, nici prajitura ... era cate putin din fiecare! .."era" ... caci nu mai este ... dulcele brun s-a mirosit, s-a gustat .... si s-a halit!


Ingrediente:
80 grame zahar
50 grame unt
2 oua medii
250 ml lapte
70 grame faina***
20 grame cacao
1 lingura apa de trandafir(optional)
1 lingurita scortisoara
unt pentru uns

Am pornit cuptorul si l-am setat la o temperatura de 170 grade Celsius(foc mic).
Intr-un vas am amestecat bine untul cu zaharul, cu un mixer la viteza mai mica, apoi mai mare. 
Am adaugat ouale pe rand. Cand ouale s-au incorporat am adaugat treptat si laptele, avand grija sa mixez cu o viteza mai mica. Am adaugat compozitiei cate putin din faina*** amestecata cu cacaua si scortisoara. 
Am turnat in compozitie si putina apa de trandafir.
Compozitia rezultata am turnat-o in vase micute termorezistente, unse bine cu unt. S-au umplut 5 vase.
Am dat vasele la cuptor, pentru 30 de minute(timpul de coacere depinde de cuptor). 
Dulcegaria a fost gata cand deasupra s-a format o crusta si era desprinsa de marginea vaselor.
Absolut delicioasa dulcegaria aceasta! 
Dulcegaria facuta-n casa e cea mai buna, mai ales atunci cand o faci cu drag! ... si chef ... la mine-i musai chef ... caci fara chef , nu-i suflet ... iar fara suflet ... magia dispare si totul devine searbad!


***cand am sa mai fac acesta dulcegarie, am sa pun cu 2 linguri de faina in minus(20 de grame) pentru a obtine o dulcegarie cremoasa, de sa o savurezi cu lingura ... ca pe o budinca! ... dar am sa incerc si varianta cu migdale! ... migdale, care-s pe vine ... de Mos Nicolae!
Cine incerca reteta, sa reduca cantitatea de faina ... daca vrea ceva cu adevarat cremos si ciocolatos ...

In varianta prezentata parca mi-a iesit prea tare, nu a fost rea chiar deloc ... calda a mers de minune, cand s-a racit o puteai taia si servi ca pe o prajitura-budincaIn varianta asta am sa o mai refac, dar o voi coace intr-o tava intinsa si o voi servi rece, taiata cubulete.
____________________________________________________________
Azi, sa ma iertati daca am gresit reteta, am pus  prea multa faina ... dar uite si asa tot mi-a iesit ceva! ... o dulcegarie buna!

Nu-s experta, nici cu diploma si nici cu experienta de chef! ... apreciez toate comentariile la adresa retetelor-experiment pe care le postez. Unele dintre retete sunt mai greu de "digerat" (multe condimente si amestecuri exotice) ... altele mai usor!
Ma simt bine si fericita cand scriu cu entuziasm ce am facut, ce am gatit ... nu incerc sa reinventez roata ... pentru moment ma simt bine in postura si de blogger culinar de ocazie (culinar, da! culinar, ca despre mancare scriu ...)
Poate ati observat, ca modul in care imi prezint retele a evoluat, imagini mai clare, mai frumoase ... dar reale! Imi place sa fotografiez! ... pana si gaina din curte e imortalizata si chiar dovleacul meu de placinta a ajuns vedeta! ... iar prin acest blog reusesc sa prezint si imagini cu si despre mancaruri facute de mine cu pasiune, care intr-un fel sau altul ma reprezinta! ... imi reprezinta pasiunea pentru bucatarie si cea pentru arta fotografica.

Retetele nu sunt copy-paste de pe net... sunt scrise de mine, au la baza retete adunate de prin carti, de pe net sau de la prieteni, cunoscuti! ... si mereu scriu sursele retelor, unde nu apar surse ... inseamna ca sunt retete pe care le am de la mama, tata ... sau bunica!
Sunt voci, care condamna retetele ... putin imi pasa! o scriu ca sa stie si ei! ... ne-am nascut egali ... dar sa nu uitam ca suntem unici, aici e diferenta! ...
_________________________________________

La multi celor care astazi sabatoresc pe cineva sau ceva special din viata lor!

Spaghetti cu telina si sos de rosii


Ingrediente:
(4 portii)
400 grame spaghetti
400 grame pasta de rosii
400 grame cubulete de radacina de telina (cuburi de 5-7 mm)
(o telina mai mare)
2-3 catei de usturoi
5 linguri de ulei de masline
frunze de telina
sare grunjoasa, piper
parmezan

Se pun la fiert apa pentru paste. Cand apa a dat in clocot se adauga si sarea. Cand sarea s-a dizolvat, la circa 2 minute dupa ce a fost pusa in apa clocotita,  se adauga si pastele. 
Intre timp se pregateste sosul.
Intr-o tigaie se incinge uleiul de masline. 
Usturoiul zdrobit cu latul cutitului si curatat de coaja se arunca in uleiul incins. Se lasa circa 1 minut, cat sa se rumeneasca usor.  Peste se arunca cubuletele de telina. Dupa 1 minut se toarna sosul de rosii, plus 3-4 linguri de apa, daca sosul de rosii este prea gros.
Se lasa sa fiarba sosul cat cuburile de telina se inmoaie. 
Se da gust cu sare si piper. Se adauga sosului si cateva frunze de telina fin maruntite.
Pastele fierte se scurg de apa, pastrand o cana din apa in care au fiert. 
Pastele scurse se rastoarna, usor, peste sosul din tigaie. Se amesteca bine,  pana ce pastele sunt usor si egal unse cu sos. Daca pastele sunt prea uscate se toarna putin din apa pastrata (cea in care au fiert pastele ) ... dar cu masura, caci pastele trebuie sa fie usor imbaiate in sos ... si nu innecate in sos!
Se servesc presarate cu parmezan ... dar merg si simple!

Crap la cuptor



Sotul meu e pasionat de pescuitul pe balta ... ii place sa iasa la pescuit duminica de dimineata, la 4 e in picioare. Pescuitul e un bun prilej de a se odihni pe scaun la umbra, cu o undita in stanga si cu alta in dreapta ... mai si trage cate un pui de somn ... Ii place linistea de pe balta, cateva ore de relaxare totala, dar e cel mai fericit cand la sfarsit de zi vine acasa incarcat cu energie ... si cu cate un peste! 
I. al meu prinde si curata pestii, ii transeaza si ii pregateste .... de data asta eu a trebuit sa transez o aratare de peste 3 kg ... si mi-a dat muuult de furca... cu telefonul in mana, ca doar sotul meu trebuia sa-mi dea indicatii cum "sa dobor" pestele, si cu cutitul in alta am incercat eu sa-l transez . Uhhh! acum sotul meu mai are de ascutit un cutit ... si de varuit un perete ...
Important e ca am reusit in cele din urma sa transez pestele.
Din cateva bucati am facut o friptura simpla la cuptor, care a mers de minune cu o mamaliguta, un mujdei de usturoi si sos de legume.

Ingrediente:
1 kg crap
3 linguri ulei
1 ceasca de vin alb
1 ceapa
3-5 catei de usturoi
1 foaie de dafin
piper, sare
1 lingura de pasta de rosii

Crapul spalat si curatat l-am dat cu un praf de sare pe dinafar' si pe dinantru. L-am lasat sa sada 15 minute, timp in care am curat ceapa si am taiat-o julienne, usturoiul l-am zdrobit cu latul cutitului, am cautat in camara o sticla de vin alb si o sticla de pasta de rosii de la mama.
Am turnat peste peste vinul, sosul de rosii si uleiul, am asezat prinde bucatiile de peste ceapa, usturoiul si dafinul. I-am dat pestelui si un praf de piper. Am dat pestele la rece pentru cateva ore. 
Am setat cuptorul la o temperatura potrivita. Crapul cu tot cu marinata in care a sezut l-am dat la cuptor. Din cand in cand l-am udat cu sosul din tava. Am adaugat si putina apa, scazuse prea mult sosul din tava, iar pestele nu era inca bine facut.
L-am servit imediat ce a fost gata.
Imi place crapul foarte mult cu un sos de ardei, multa ceapa si pasta de rosii, adica plachia de peste, cum nasa mea face ...  fiecare cu ale lui, nu?

Supa-crema de gulii


O supa simpla, gustoasa, cremoasa si de post! ... e simpla, dar imi place la nebunie!

Ingrediente:
(4 portii)
2 gulii
2 cartofi
sare,piper
ulei
frunze proaspete de patrunjel
1,5litri de apa

Guliile si cartoful curatate si taie cuburi se pune la fiert cu apa si sare.(Apa sa treaca peste gulii cu 2-3 degete).
Cand legumele sunt fierte, se mixeam cu tot cu zeama in blender si 1 lingura de ulei de masline, pana se obtine o crema consistenta. 
Supa cremoasa se toarna in oala in care a fiert. 
Se pune supa pe foc si se lasa sa dea doua clocote. Se sarea si pipereaza dupa gust. 
Se serveste cu mult patrunjel verde tocat.


*Daca se pune mai multa apa la fiert(1 cana sau mai mult) cu legumele, supei si se poate face un rantas dintr-o lingura de faina si 1/2 lingura de ulei. Rantasul se adauga supei, inainte ca aceasta sa fie mixata in blender.
** Daca nu se serveste supa intr-o zi de post, se poate drege cu 1-2 linguri de smantana amesteca cu un galbenus.

Actualizare:
Uitasem de aceasta imagine, si cum imi e draga nu strica sa o atasez retetei alaturi ce celelalte doua imagini.


Supa de dovleac cu mere


Ingrediente:
1 kg dovleac  curatat de seminte
4 mere dulci
250 grame ciuperci
1/4 telina mica(100 grame)
1 morcov(100 grame)
1 ceapa
2 litru apa*/supa de carne
sare, piper
2 lingurite curry
1/2 -1 lingurita turmeric(optional)
frunze de patrunjel
50 grame seminte de dovleac prajite
* preparat de post, atunci vom adauga supei si  4 linguri de ulei de masline

In pornit cuptorul si l-am setat la o temperatura medie. 
Am spalat si curat legumele si cele 4 mere. 
Dovleacul si telina le-am taiat cuburi, morcovul,merele si ceapa in doua.
Intr-o tava am asezat dovleacul taiat bucatele, telina si morcovul. Am dat tava la cuptor. 
Cand dovleacul s-a facut pe jumatate am asezat in tava si jumatatile de merele, ceapa si ciupercile. 
Legumele coapte le-am scos din tava, le-am lasat sa se raceasca si le-am mixat in blender cu supa de carne(apa cu 4 linguri de ulei masline). 
Daca se doreste o supa mai subtire se mai poate adauga supa/apa dupa bunul plac.
Am condimentat supa dupa gust cu sare si piper proaspat rasnitat. Am adaugat praful de curry si de turmeric. 
Supa condimentata am asezat-o pe foc. 
Am lasat supa sa dea cateva clocote si am oprit focul. 
Cand supa s-a racit putin am adaugat frunzele de patrunjel.
Supa aceasta merge de minune servita cu seminte de dovleac prajite.


V2: Supa se poate condimenta cu 1/2 lingurita nucsoara rasa si 1 lingurita de scortisoara macinata, in loc de de praful de curry... se renunta si la frunzele de patrunjel, dar nu si la semintele crocante de dovleac! 
 Supa astfel condimentata are un alt gust, se simte foarte bine dulceata merelor ... mai pe scurt, e foarte buna!
_________________________________________
ma inscriu si cu aceasta reteta la provocarea Dulce Romanie, noiembrie 2011, gazduita de Alexandrina, Xandrinne si ale ei ispravi culinare
Ingredientele propuse: marul si hreanul ... si inca nu m-am saturat de mere!

Piept de pui cu lamaie la cuptor



Ingrediente:
4-6 jumatati piept de pui cu tot cu piele(1 kg)
50 ml vin alb sec
1 lamaie
4 catei de usturoi
1  lingurita cimbru
1 lingurita oregano uscat
ulei de masline
sare, piper

Am spalat pieptul de pui bine si l-am tamponat bine cu un servetel. Am asezat pieptul intr-un vas, l-am stropit cu putin ulei de masline. Am presarat peste pieptul de pui sare, piper, cimbrul si oregano si l-am frecat bine. 
Intr-un vas ceramic termorezistent am turnat vinul si am asezat pieptul de pui. 
Am luat lamaia si am taiat-o in sferturi, iar sferturile in doua. Printre bucatiile de piept am asezat feliutele de lamaie si catei de usturoi zdrobiti.
Am dat vasul la cuptor, temperatura de 200 grade Celsius, pana ce pieptul s-a rumenit.
Pieptul de pui gatit cu lamaie si cimbru este fraged si aromat.

Sursa: Barefoot Contessa

actualizare  29 noiembrie 2011


sursa retetei : Barefoot Contessa - http://www.barefootcontessa.com - Lemon Chicken Breast (Serves 4), 2010 (scris mai sus)
reteta publicata si in: Barefoot Contessa, How Easy is That?, de Ina Garten, Clarkson Potter/ Publisher

Oregano merge bine combinat cu cimbru, ,rozmarin si salvia ...impreuna compun chiar un mix de ierburi italian!(asta o scrie Tony Hill in cartea sa "The Spices Lover's Guide to Herbs &Spices" )
oregano si cimbru apar impreuna si in combatia de Za' atar, sau am vazut si in combatii de Herbes de Provence, Bouquet Garni,amestecuri pentru gratare(kansas city barbeque).
Amestecul de oregano, cimbru si busuioc e utilizat in bucataria greceasca.
Oregano si cimbru sunt folosite in condimentarea sosurilor de paste italieniesti, a preparatelor cu carne de porc sau pui.

*** Tony Hill detine World Marchants Spices, Herbs&Teahouse, din Seattle.


Oregano si cimbru, ca si busuiocul fac parte din aceeasi familie, Lamiaceae.


Uleiul de oregano si cel de cimbru au efecte benefice asupra organismului.
Impreuna sunt un medicament impotrica racelii ... dar efectele acestor ierburi aromatice asupra organismului tine de o alta discutie, si nu am baza pentru a o deschide (surse clare).


Am testat reteta nu o data, ci de mai multe ori, chiar si o prietena a testat-o acasa ... noua ne-a placut ... mie mi-a placut enorm combinatia oregano, cimbru si lamaie cu carnea de pui ... si acel putin piper a contribuit si el la crearea unei arome si a unui gust, zic eu, chiar foarte bun!



Supa de broccoli cu orez si cimbru


Imi plac supele, iar frigul le aduce des pe masa din bucataria mea ... 
Supa de broccoli este printre preferatele mele. 
Cu fiecare reteta noua in care ingredientul principal este broccoli, minunea asta de leguma verde ...  imi place tot mai mult. Sunt guri in casa care spun  ca nu le place, ca-i verde ... vor conopida ... nu stiu ei ce pierd ... dar la urma, ei pierd si eu castig .... caci imi ramane mie mai multa supa! ...

Ingrediente:
1 broccoli
2 linguri de orez
1,5l apa/supa de carne
sare, piper
cimbru
1 ceapa alba
2-3 catei de usturoi
ulei de masline

In putin ulei de masline se caleste ceapa maruntita. Peste ceapa calita se arunce 2-3 catei de usturoi zdrobiti, orezul si tulpina de broccoli si se toarna apa.Se lasa sa fiarba.
Cand orezul e pe jumatate fiert se adauga si buchetelele de broccoli si 1/2 lingurita cimbru uscat sau cat se doreste, dupa gust. 
Cand supa a fiert se opreste focul, se lasa  5 minute si apoi intr-un blender se paseaza toata supa, mai putin cateva buchetele(nu-i musai), pentru 5-7 secunde. Turnam supa pasata in vas si aruncam in ea si cele cateva buchetele pastrate, se condimenteaza dupa gust cu sare si piper.  Daca se doreste o supa mai fluida se poate subtia cu putina apa.
Se da supei un clocot si se serveste cu crutoane de paine sau simpla ... o reteta ideala si pentru zilele de post ...


Actualizare:
reteta testa si de Claudia Mic

Pizza Salami-mmi


Luna aceasta Mimmi si Laura de la Bucate pe Alese  m-au invitat sa particip la un concurs culinar organizat pe blogul lor ... si nu am putut refuza invitatia venita din partea lor, mai ales ca-mi sunt dragi.
Concursul presupune alegerea unei retete de pe blogul lor, pe care sa o punem in practica la noi in bucatarie ... si m-am pus si eu pe treaba. Am facut o pizza, o Pizza salami ... a la Mimmi! ...

Ingrediente:
500 grame faina
300 ml apa calduta
2 linguri de ulei
25 grame drojdie/un pliculet drojdie uscata
1 lingura sare
1 lingurita zahar
sos de rosii*
salam uscat
ciuperci proaspete
ardei
cascaval (eu am folosit din acela afumat)
masline negre
* nu am folosit ketchupul din dotare, caci era prea picant si sunt guri in casa care nu rezista,
asa ca am pus la baiate un sos de rosii facut in toamna aromatizat cu busuioc.

Din faina, apa, drojdie, zahar, sare si ulei am framantat cu aluat, pe care l-am lasat la dopsit. Intre timp am pregatit restul ingredientelor(spalat, curatat ardeii si ciupercile, de taiat feliute subtiri cascavalul) si am pornit cuptorul.
Am pregatit 4 tavi rotunde mici(18 cm).
Aluatul crescut l-am impartit in patru (imi place pizza cu aluatul subtire, sotului mai putin ... lui ii place ca aluatul de pizza sa fie cat mai gros si pufos). 
Am intins aluatul intr-o foaie subtire si l-am asezat in tavi. L-am lasat sa mai cresca 15 minute, acoperit cu un servet uscat.
Am luat pe rand tavile si le-am "decorat" corespunzator cu cateva linguri de sos de rosii, multe felii de salam si ciupercile, ardei rosu, felii de cascaval si cateva masline negre.




Am dat tavile la  cuptor,  la foc putintel mai iute, ca mi-era si foame ... dar mai mult pofta!



Chutney picant de mere


Ingrediente:
2 kg mere*
300 ml otet de vin alb
2 linguri seminte de mustar
3 ardei iuti rosii(merge si fulgi)
700 grame zahar
1 ceapa mare maruntita
2 catei de usturoi pisat
2 tije de telina verde taiate marunt(apio)
1 lingura seminte de coriandru
1 lingurita ghimbir praf
200 grame stafide
sare

* merele folosite erau galbene, soi golden


Intr-o cratita am pun la fiert merele curatate si taiate cubulete impreuna cu otetul de vin, semintele de mustar si 3 ardei iuti fara seminte taiati marunti(merge si cu seminte, dar ce-i prea mult pentru unii strica). Cand merele in otet au inceput sa fiarba am adaugat si restul ingredientelor. 
Chutney-ul trebuie sa fiarba pana ce capata o consistenta densa, dar totusi fluida, circa 1 ora (asa spune in reteta) ... sa se lege ca o dulceata.
Chutney-l fierbinte l-am turnat in borcanele sterilizate, pe care le-am inchis bine si asezat sub patura pana a doua zi cand s-au racit complet. Borcanelele le-am asezat apoi pe raft la rece.
Am testat chutney-ul imediat dupa ce l-am facut.... picant si acru de la otet ... acum dupa 2 luni am deschis un borcanel si e total altfel, aromele s-au impreunat atat de placut! Clar sosul acesta poate fi consumat dupa 3-4 saptamani de la pregatire.


Chutney-ul e o combinatie de dulce, acrisor si picant, ce cred ca merita incercata!
Merge foarte bine cu fripturi.


sursa: Conservare frutta e verdura, Scuola di cucina
___________________________________________
particip si cu aceasta reteta la provocarea Dulce Romanie, noiembrie 2011. Ingredientele propuse de Alexandrina, Xandrinne si ale ei ispravi culinare: marul si hreanul ...  zilele acestea eu ma impac, se pare, tare bine cu marul!


Briose delicioase cu ciocolata


Ingrediente ( pentru 6-8 briose):
1 ou
55 grame unt
120 ml lapte batut/ iaurt
130 grame zahar
115 grame faina
30 grame cacao
1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita sare
60 grame ciocolata cu lapte


*reteta cerea chipsuri de ciocolata, dar eu nu am avut asa ca am folosit o jumatate de ciocolata cu lapte. 
Am luat ciocolata cu lapte si am taiat-o marunt cu cutitul. Bucatelele de ciocolata le-am dat la congelator, sa nu se topeasca de tot cat se coc briosele in cuptor.
Am setat cuptorul la o temperatura de 200 grade Celsius.
Intr-un vas am amestecat faina cu cacaua, praful de copt si bicarbonatul de sodiu.
Intr-un alt vas am frecat oul cu praful de sare, zaharul, laptele batut si untul. Treptat am adaugat amestecul uscat. La urma, am adaugat si bucatelele marunte de ciocolata scoase din congelator si date prin putina faina.
In forma de copt briose am asezat hartiutele de copt.
Cu lingura de inghetata am luat cate putin din coca bruna si am umplut pe 2/3 hartiutele de copt briose.
Eu am pastrat cateva bucatele de ciocolata pe care le-am presarat deasupra fiecarei briose.
Am dat forma la cuptor pentru 30 minute. 
Am verificat daca briosele sunt coapte cu ajutorul unei scobitori, cum nu s-a prins aluat de ea, le-am scos din cuptor. Dupa 5 minute le-am scos din forma si le-am lasat sa se raceasca complet pe gratar. 
Au iesit cele mai bune briose "ciocolatoase"!


In reteta originala, briosele se coc in cuptor la 190 de grade Celsius pentru 20 de minute, cuptorul meu nu vrea asa ... in timp am observat ca briosele se coc frumos si bine daca le tin in cuptor 25-30 de minute la o temperatura de 200 grade Celsius.

Strudel cu mere, pere si merisoare


Ingrediente:
250 grame faina
2 linguri ulei
1/2 lingurita sare
1/2 lingura otet
130 ml apa calduta

1-1,2 kg fructe - 4 mere si 2 pere
sucul de la o lamaie
1 ceasca de pesmet
1 ceasca de merisoare uscate
75 grame zahar 
1/2 lingura scortisoara
2 cuisoare
ulei


Din faina, cele 2 linguri de ulei, otetul, sarea si apa am facut un aluat mai moale, la care am tot famantat vreo 10 minute... am si dat cu el de masa. Dupa ce l-am framantat bine l-am asezat intr-un vas uns cu putin ulei si acoperit cu un stergar. L-am lasat sa se odihneasca jumatate de ora la loc cald uscat.
2 mere si para curatate de coaja le-am taiat cubulete si le-am stropit cu sucul de lamaie. Marul si para ramasa le-am ras si le-am stropit cu putin suc de lamaie.
Aluatul odihnit l-am intins cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara. L-am mai lasat 10 minute.
Am luat o fata de masa curata si am intins-o pe masa de bucatarie, am presarat putina faina si am asezat foaia groasa de aluat pe ea. Cu multa grija, sa nu mi se rupa aluatul, l-am intins de jur-imprejur, bagand mana sub el si tragand usor dinspre centru spre margine. 
Am intins aluatul subtire, margine ramas de jur imprejur am  taiat-o cu cutitul.
Am lasat foaia sa se usuce nitel cateva minute.
*** Am observat ca aluatul acesta l-am putut manevra si mai usor cu degetele inmuiate in putin ulei ...
Dupa ce foaia de aluat s-a uscat am uns-o bine cu o pensula inmuiata ulei.  
Am luat pesmetul si am presarat peste aluat, lasand liber de jur-imprejur o margine de 2 degete.
Apoi, am asezat intr-un strat uniform si lat de 4 degete fructele taiate cubulete si cele rase, stoarse bine, pe latura de unde urma sa rulez aluatul.
Am presarat merisoarele si circa 75 de grame de zahar amestecat cu scortisoara si 2 cuisoare macinate peste fructe.
Am rulat aluatul sul, cu ajutorul fetei de masa.
Am asezat intr-o tava o foaie de copt, pe care am uns-o bine cu ulei.
Am taiat sulul in 2 doua, ca sa-mi intre in tava, si am inchis capetii strudelului presand usor cu degetele aluatul.
Strudelul l-am asezat in tava, pe foaia de copt, si l-am uns cu ulei.
Am dat tava la cuptor 50 de minute, la un foc potrivit.

Strudelul l-am servit imediat dupa l-am scos din cuptor, pudrat cu zahar si scortisoara.


Aceasta e varianta de post. 
Eu am mai pregatit si o a doua portie, si in loc de ulei, pentru uns foaia de placinta, am folosit unt topit.
__________________________________________
cu aceasta reteta particip la provocarea Dulce Romanie a lunii noiembrie. Gazda din aceasta luna, Alexandrina de la  Xandrinne si ale ei ispravi culinare ne-a invitat sa gatim ceva bun cu mar sau cu hrean ... eu am ales sa gatesc cu mar...  caci e plin de vitamina C, e dulce, zemos si frumos parfumat!

Ficat de pui cu ceapa in tigaie la cuptor

ingrediente:
500 grame ficat de pui
1 cana lapte
2 cepe taiate julienne
1 ceasca vin alb dulce
untura de porc*
sare, piper

Intr-un vas am asezat ficatei spalati si curatati, iar peste am turnat cana de lapte.
Dupa 1 ora m-am apucat de treaba ...  intr-o tigaie** am pus la topit 2 linguri de untura de porc. In untura topita am calit ceapa taiata julienne pana ce a devenit translucida. 
Am aruncat peste ceapa ficateii scursi bine de lapte. Am mestecat un pic, am lasat sa se prajeasca usor pe ambele parti si am turnat peste vinul. Am rasnitat putin piper si sare.
Am luat frumos tigaia am acoperit-o cu o folie de aluminiu si am dat-o la cuptor la vreo 200 de grade Celsius, pentru 10 minute. 
Dupa 10 minute am indepartat folia si am lasat cat sa se rumeneasca ficatul pe ambele parti.
Scos din cuptor,  l-am servit imediat cu mamaliga!

* da, untura, si inca de porc, stiu colesterol .... alea, alea ... dar eu? macar un pic asa o data la 2 saptamani nu-mi  strica!
** musai fara coada maner de plastic, caci va fi introdusa la cuptor!

Chimion vs. Chimen



Chimion
nume botanic: Cuminum cyminum
nume alternative: Cumin, Chimion alb, Shah jeera(India), chimion turcesc
familia de plante: Patrunjel(umbelliferae)
origine botatica: Orientul Mijlociu
se cultiva in India, majoritatea tarilor din Orientul Mijlociu, Africa, Mexic, Canada
parti folosite: semintele
caracteristici: seminte alungite cu santulete pe lungime, de culoare maro-vernil(culoarea pe care al trebui sa o gasim la chimionul ce dorim sa-l cumparam, culoarea sugerand prospetimea semintelor ... daca sunt de un un maro spalat sunt vechi), gust usor amarui-iute
aseamanatoare cu semintele de chimen, dar sunt mai mari
bogat in fier, ideal pentru copii, femeile insarcinate si mamale care alapteaza
stimuleaza secretiile pancreatice(componenta esentiala in digestie si asimilare corecta de nutrienti)
proprietati anticancerigene
folosit: in panificatie, prepararea amestecurilor de condimente(curry), in prepararea branzeturilor, la sosuri


Chimen
nume botanic: Carum carvi
nume alternative: Roman cumin (Chimion roman),  caraway, la noi i se mai spune si chimion
familia de plante: Patrunjel(umbelliferae)
origine botanica: din sud-estul Europei pana in Asia
se cultiva in: Olanda(se spune ca produc cel mai bun chimen), Canada, Rusia
parti folosite: fructele-seminte
caracteristici: seminte de culoare maro-inchis, alungite, cu mici santulete pe lungime ca la fenel, usor curbate, cu o aroma intepatoare si gust amarui-iute-mentolat
are actiune carminativa ( proprietati de a elimina gazele din intestin), stomahica (favorizeaza digestia gastrica), galactogoga  --- folosit in ceaiuri contra colicilor la copii, la mamele care alapteaza si bolnavilor care se recupereaza dupa o operatie, impreuna cu fenelul si anasonul stimuleaza secretia lactata 
folosit: supe, branzeturi, preparate din carne de porc, sauerkraut(varza murata), panificatie

Se mai cunoaste si o alta varietate de chimion:
chimionul negru
nume botanic: Bunium persicum 
nume alternative: Kala jeera(India)
familia de plante: Patrunjel(umbelliferae)
frecvent se traduce GRESIT ca: nigella(nigella sativa), black onion seed (seminta de ceapa neagra) ... nigella e neagra, dar are o alta forma apropiate de cea a semintelor de susan negru
origine botanica: Nordul Indiei,  
chimionul negru este un condiment comun in regiunea Kashmir, rar folosindu-se in sudul Indiei (cunoscatorii spun ca intre India de Nord si cea de Sud sunt diferente culinare foarte mari)
se cultiva in Nordul Indiei
parti folosite: semintele
caracteristici: forma alungita de culoare maro-inchis, cu dungi aproape albe.
Eu pana acum cateva zile nu stiam de chimionul negru, tare as fi curioasa sa-l miros, sa-l gust si sa-l pun in mancare ...

Surse:
The Spice Lover's Guide to Herbs and Spices , de Tony Hill,2005
Incursiuni in fitoterapie. de Valentin Nadasan, 2007