Frittata cu masline

Ingrediente:
(pentru 4 portii)
1 ceapa mica rosie
12 masline verzi fara sambure
12 masline negre fara sambure
o conserva de ton in ulei(de 160 de grame)
1 lingura suc de lamaie
2 linguri ulei de masline 
5 oua mari de casa
sare, piper dupa gust
1/2 lingurita de ardei iute uscat
2 linguri de patrunjel tocat marunt
30 de grame de cascaval cubulete
1 lingura de pesmet
1 lingurita ulei de masline

Mod de preparare:
Se taie maslinele rondele si ceapa marunt. Se scurge de ulei tonul din conserva. 
Se incinge 2 linguri de ulei de masline intr-o tigaie, se adauga ceapa si se lasa la duntuit pentru 1-2 minute, mestecand din cand in cand. 
Se adauga maslinele taiate rondele si tonul scurs de ulei si se tine pe foc inca 2 minute. Intre timp intr-un vas se bat ouale bine.


Se adauga in tigaie sucul de lamaie si patrunjelul. Se ia de pe foc si se torna compozitia in vasul in care s-au batut ouale. 
Se condimenteaza dupa gust cu sare, piper si ardei iute uscat.
Se unge o forma dreptungiulara mica( 22x14 cm) cu putin ulei de masline si se tapeteaza cu pesmet. Se aseaza in forma amestecul si se pune deasupra cascavalul cuburi.


Se da forma la cuptor, incalzit in prealabil la 200-220 grade Celsius, pentru 20 de minute.
sau
Se adauga amestecului cascavalul cubulete si apoi se varsa in tigaie folosita pentru calire si se prajeste pe aragaz pe o parte si pe alta.


Frittata se poate servi calda sau rece. Rece este un excelent antreu!

Sunt innebunita dupa frittate, chiar si coapte in cuptor, nu neaparat prajite, sunt la fel de gustoase. Desi combinatia oua, ton si ceapa e greoaie pentru stomacul meu, sucul de lamaie si maslinele echilibreaza acest preparat delicios.
Pofta buna!

Hai la oale, cratite!

Una dintre gemene
O zi ca oricare alta pentru mine, nimic nou ... pana la cumparaturi! 
Imi trebuia o cratita, o oala pentru tocanite, ceva ce-mi lipsea cu desavarsire din "garderoba" bucatariei. Asa ca, de dimineata am pornit catre magazinul din Iosefin, de unde mama imi mai luase cate ceva pentru casa, si stiam ca au lucruri bune si accesibile ca pret! Am ajuns cu pricina la magazin si am stat, sa nu mint vreo treizeci de minute cu ochii in rafturi.....erau asa multe variante de oale si cratite incat uitasem pentru ce am venit. In cele din urma, domnul care vindea ma intreaba ce doresc, atunci imi sar in ochii un tip de vase, tip fonta emailate, stiam firma, stiam produsul, mama imi achizionase o cratita de la aceeasi firma si sunt foarte incantata de ea. Am cerut sa vad doua dimensiuni, diferite de cea de acasa, si am ales-o pe care mai mare dintre ele. Mandra si bucuroasa ajung cu ea acasa, nerabdatoare o compar cu cea veche, si ma uit la una ma uit la alta, ridic una o ridic si pe cealalta si ca sa vezi erau identice! Pret de cateva secunde mi-au fugit ochii de la una la alta....ca in cele din urma sa nu ma stiu care e cea veche si cea noua. Am fost alte cateva minute dezamagita pana sa-mi aduc aminte ca acum vreo luna ma plangeam ca as vrea o cratita la fel de buna ca cea primita de la mama, in care sa-mi prepar dulceturile, gemurile, una in care sa nu mai fi gatit niciodata mancare, un moft ar spune unii.
La urma urmei tot raul spre bine, am ce mi-am dorit, dar tot imi lipseste ce imi trebuie!

Ciorba de loboda


A venit primavara si cu siguranta se vede peste tot, e perioada cea mai buna sa ma detoxific dupa o iarna lunga, grea si mult prea rece pentru mine! E anotimpul in care aleg sa mananc atat de multe verdeturi cat poate pamantul sa-mi ofere.....urzici tinere, macrisul dulce-acrisor care tare imi mai place, stevie, leurda, loboda cu frunzele-i verzi sau rosu-violaceu .... 
Cei care mai o gradina pe la tara, mai pun de cu toamna salata in gradina si cu siguranta nu ezita sa faca o salata cu otet, usturoi proaspat si putin zahar si sare sau o oala mare de ciorba de salata. Noi la sat avem plantat in acelasi loc, sub cais, de cand ma stiu eu o tufa mare de leustean....primavara asa frumos si des creste...mai mereu iau cate o frunza si o frec intre degete ca sa-i simt mirosul si nu rezist sa nu pun in ciorbe o ramura de leustean....


Astazi aveam ceva treaba prin oras, si am trecut pe langa piata de fan, la intoarcere nu m-am putut abtine si am intrat, am cautat vreo 20 de minute taranii sa vad si eu ce mai aduc de pe la sat.....in ziua de astazi greu ii mai gasesti, dar si cand gasesc o tanti de la tara cu poale largi si batic si cu vorba simpla, dau un ochi si cumpara cate ceva de ea ... iar astazi, am luat vreo 5 legaturi de loboda verde si rosie-violacee, 1 legatura de ceapa, una de usturoi, cateva ridichii si o salata creata mare. Chiar au picat bine dupa zilele acestea de fripturi de miel, drob, sarmale si multe prajituri si am pregatit pentru pranz o ciorba de loboda cu oua fierte...

Ingrediente:
2 legaturi de loboda*
2 fire ceapa verde
1 fir usturoi verde
1 litru de apa
1 cub concentrat de legume
1 ramura leustean
2-3 fire patrunjel
2 fire marar proaspat
1 ceasta de lapte de casa
oua fierte
*eu am folosit 2 legaturi mari, asa am gasit la tanti in piata. Daca legaturile de loboda sunt mai mici se folosesc 3 sau 4

Mod de preparare:
Am pus la fiert apa.
Am spalat lododa, ceapa si usturoiul si le-am maruntit.


Cand apa a dat in clocotit am adaugat cubul concentrat, am lasat sa mai fiarba 1-2 minute cat sa se dizolve si am adaugat lodoba, ceapa si usturoiul taiat si am lasat sa fiarba pentru 3 minute. Am luat oala de pe foc.


Am lasat sa se odihneasca pentru 5 minute si am adaugat laptele si frunzele maruntite, nu prea tare, si am amestecat bine.
Ciorba am servit-o cu ou rosu taiat rondele, ramas de la Paste....un adevarat rasfat!


Iaurt de casa

Iaurtul de casa nici nu se poate compara cu cel cumpara, mai ales daca ai si lapte proaspat de vaca de la tara! Imi place la nebunie branza dulce de vaca, urda, telemeau fie ea de vaca sau de oi, branza de capra facuta de matusa mea, iaurtul de casa, laptele acru(chisleag /kysljak), kefirul, cascavalul afumat ... . Soacra mea pregateste de cu seara un iaurt atat de bun, incat uneori nici nu mai asteptam pana dimineata "sa se prinda"  ca-l mancam pe ascuns. Dimineata nu recunostea nimeni nimic, doar zambetul de pe buze ma mai trada uneori pe mine...si de aceea mai mereu imi punea la pachet o cratita plina cu iaurt...si recunosc ca erau zile la rand cand doar asta mancam.... Astazi nu mai iau la pachet oale cu iaurt ci doar multi litri de lapte, caci am invat si eu sa-l pregatesc.
Iaurtul il pregatesc cu lapte de care o fi, bineinteles cu lapte de casa e mai bun si mai sanatos dar merge si cu lapte pasteurizat de la magazin. Astazi am primit 2 litri de lapte de la sat si am pregatit dintr-un litru un iaurt cremos si cu restul am facut o budinca de oua...

Ingrediente:
1l lapte
1 lingura mare de iaurt
*** pentru fiecare litru de lapte o lingura de iaurt
necesar
un vas pentru fiert laptele
borcan de sticla de 1 litru

Mod de preparare:

Se toarna laptele intr-un vas care nu afuma(nu se prinde laptele de fund)  si se pune la fiert pe foc mic pentru 30 de minute**( cat laptele sa fie bine fiert!). 
Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca pana ajunge la o temperatura de la 40 de grade Celsius - sa fie cald - (eu verific temperatura cu degetul, si daca nu ma arde e numa' bun). In laptele cald se adauga "cuibul"(lingura de iaurt) si se mesteca bine.
Se torna amestecul in borcan. Borcanul se aseaza intr-un loc din bucatarie lipsit de curenti de aer si se inveleste bine bine cu stergare si nu se misca de la loc pentru 8-10 ore cat sa se prinda( fermenteze bine).
Iese un iaurt nemaipomenit, pe care eu il tin la rece, in frigider, si mai mereu il consum cu germeni de grau, tarate sau fulgi neindulciti de porumb cu scortisoara.
Astazi tehnologia vine in ajutorul nostru si se gasesc aparate dedicate pregatiri iaurtului acasa, nu am ezitat si am achizionat si eu unul ( il in folosesc conform indicatiilor producatorului). Aparatul este asemanator unui "incubator", dotat cu 7 borcanele , imi este de mare ajutor in cel mai important proces, cel de fermentare, intrucat permite mentinerea unei temperaturi constante. Incheiat procesul de fermentare inchid borcanelele cu capacele si le pun la rece in frigider, unde le pot pastra si 6 zile....



Nu ezit sa-mi pregatesc si iaurt cu fructe, folosind marmelada de caise a bunicii sau dulceata mea de capsuni, care merge de minune la micul dejun cu o lingura de germeni de grau.
Astept cu nerabdare sa se coaca capsunile sa-mi fac dulceata...


Actualizare(10.02.2012):
** pentru ca iaurtul sa fie bun, laptele trebuie fiert bine. --- cu cat cantitatea de lapte e mai mare, cu atat timpul de fierbere creste.
Un iaurt bun iese intotdeauna cu un lapte de casa, de ce? laptele de vaca e natural, fara adaosuri si nu e tras! ... iaurtul obtinut din laptele de la tara, e cremos si ferm si plin de savoare .... nu se poate compara cu cel facut din lapte uht, pasteurizat din comert.


Bunatate de iaurt facut in casa servit alaturi de felii de mamaliga rumenite pe plita sobei:



pe hutula la iaurtul de casa i se spune huslincă.

Chiftele aromate


Imi plac foarte mult chiftele, bunica le prepara in modul traditional prajite in untura de casa, mama le pregateste in fel si chip, viitoarea mea soacra are o reteta nemaipomenita cu care ne incanta la mesele festive...am de la cine invata!
Astazi am pregatit o portie mare de chiftele aromate cu mirodenii delicate...

Ingrediente:
1,5 kg  carne porc
0,80 kg carne vita
0,70 kg carne miel
1 ceapa medie
4-6 catei usturoi
1 lingurita scortisoara
1 lingurita nucsoara rasa
1 lingura cimbru de cultura
2 lingurite coriandru proaspat macinat in mojar
1 lingurita, chiar si 2 de schinduf
sare si piper dupa gust
1 sau 2 maini de pesmet
2 oua

Mod preparare:
Am setat cuptorul la o temperatura mai ridicata, circa 220-240 grade Celsius.
Am tocat carnea de porc, miel si vita impreuna cu ceapa si ustoroiul. Amestecul de carne tocata l-am asezat intr-un bol mai mare si am adaugat ouale, pesmetul si mirodeniile enumerate mai sus. Am framantat bine amestecul.
Am luat o tava mare si am asezat in ea o foaie de aluminiu bine unsa cu ulei.
***Ramasa in pana de hartie de copt, dupa zilele astea de dobos si alte blaturi de ciocolata, am recurs la foaia de aluminiu dar unsa bina cu ulei ca sa nu se prinda chiftelelutele de ea!
Cu degetele inmuiate putin in apa am luat cate putin din amestec si am format chiftele rotunde pe care le-am asezat intr-o tava.
Am dat tava la cuptor cat sa se coaca bine chiftelele ( din imagine se poate observa ca s-a scurs si ceva grasime din ele), eu le-am lasat circa 35 minute!


Sper sa va incante reteta mea precum ma incantat pe mine.....marturisesc ca am si furat una cat sa-mi satisfac si eu simturile si a meritat! au un gust deosebit, fructat ...

Ceva sarat....



Ne pregatim pentru o mare sarbatoare, toata lumea gateste conozac pufos cu mac sau nuca, pasca dulce cu multa multa branza si stafide! Si eu ca toata lumea am pregatit cate ceva din fiecare. Pe langa dulciuri am copt si ceva sarat cornulete cu boia de ardei si melcisori bicolori cu parmezan ...


Un Paste Fericit!
Va invit la o ciorba de miel cu mult leustean!

Melcisori bicolori cu parmezan

Ingrediente:
aluat I
500 grame faina+ 5-6 linguri boia de ardei
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
25 grame drojdie
1 lingurita praf de copt
150ml lapte
50 ml ulei
50 grame unt

aluat II
500 grame faina
1 lingura sare
1 lingurita zahar
25 grame drojdie
1 lingurita praf de copt
150ml lapte
50 ml ulei
50 grame unt
1 lingura oregano

1 galbenus+sare
parmezan(100 grame)

Mod preparare:
Am pregatit aluaturile urmand acceasi pasi ca si la cornuletele cu boia.
Dupa ce aluatul a dospit l-am impartit in 4 parti egale. Am intins o foaie dreptungiulara rosie si una cu oregano si le-am suprapus (se obtin 4 foi bicolore). Am intins putin cu sucitorul pentru a se lipi foile intre ele. Am presarat parmezan si cu ajutorul sucitorului am apasat usor sa intre cat de cat in aluat. Am rulat foaia si am taiat-o in bucati de circa 1,5 cm. Am luat bucatile si le-am asezat in tava la distanta intre ele. Le-am uns cu galbenusul batut cu sare si le-am dat la cuptorul incins (200 grade Celsius) pana ce s-au copt.
Au iesit circa 80 de melcisori cu parmezan.

Reteta de baza este cea de cornulete cu boia de ardei, cu unele modificari ... Spre surprinderea mea au iesit melcisori cu aroma de pizza, se simte si acum in casa ... sunt foarte incantata!

Cornulete cu boia de ardei


Ingrediente:
aluat I
500 grame faina
3 linguri boia de ardei
2 lingurite sare
1 lingurita zahar
25 grame drojdie
1 lingurita praf de copt
150ml lapte
100ml ulei
1 ou
aluat II
500 grame faina
2 lingurite sare
1 lingurita zahar
25 grame drojdie
1 lingurita praf de copt
150ml lapte
100ml ulei
1 ou

telemea de oi sarata
(si mai bine cu branza de burduf)

Mod preparare:
Aluatul I
Am pus intr-un vas faina si am facut o gropita in mijloc unde am pus sarea,boiaua de ardei, zaharul si drojdia, peste am adaugat 150ml lapte caldut. Am amestecat putin cat sa dizolv drojdia si am dat la cald pentru 30 minute. 
Dupa cele 30 de minute am adaugat compozitiei praful de copt , oul batut cu putina sare si uleiul. Am framantat aluatul bine si l-am lasat sa creasca 30 de minute.
Pentru cel de al doilea aluat procedam la fel.
Am pornit cuptorul si l-am setat la 200 grade Celsius.
Odata dospit aluatul l-am impartit in 8 parti egale. Am intins cu sucitorul o foaie subtire rotunda cu boia si una simpla si le-am suprapus( foaia simpla peste foaia rosie). 
Am taiat aluatul bicolor in 6 parti egale, am pus pe fiecare parte telemeaua si am rulat. Cornurile obtinute le-am asezat in tava la distanta intre ele si le-am dat la cuptor pentru 25 de minute ( cat sa se coaca bine).
Am iesit  circa 60 cornulete bicolore.(daca se fac mai micute pot iesi si 70-80 de cornuri)
Din imagine se observa ca am copt si cativa melcisori .....mi-au placut si am pus la bataie inca un kilogram de faina si am copt o multime de melcisori bicolori!

Focaccia integrala


Luati aminte!
20 aprilie 2012
Sarea nu are ce cauta in maia! Sarea nu permite dezvoltarea drojdiilor.
Sarea se adaug doar in faina cernuta (cand se pregateste maiaua separat si nu in cuibul facut in mijlocul fainii cernute) sau ca in cazul de mai jos, abia odata cu uleiul si restul de apa.

Ingrediente:
300 grame faina alba pentru paine
200 grame faina integrala de grau
25 grame drojdie
250 ml apa minerala 
50 ml ulei masline
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
4 linguri apa 
4 linguri ulei
1 lingurita sare
1 lingurita oregano

Mod de preparare:
Intr-un vas am cernut faina, iar in mijlocul ei am facut o groapa in care am pus drojdia sfaramata, sarea, zaharul si 100 ml apa minerala calduta. Am amestecat putin cat sa se dizolve drojdia. Am dat la cald pentru 30 minute.


Am adaugat treptat uleiul, sarea si restul de apa ( cantitatea de apa depinde de calitatea fainii, eu am mai adaugat 2 linguri de apa minerala) si am framantat bine cam 15-20 minute. 


Am lasat sa creasca apoi aluatul pentru circa 1 ora. 
Am luat framantat putin aluatul si am intins o foaie, pe care am asezat-o intr-o tava unsa cu ulei. Am lasat sa mai cresca aluatul 1 ora in tava, la cald.
Intre timp am pornit cuptorul si l-am setat la 200 de grade Celsius.
Cu degetele am facut usor adancituri in aluat la distante egale.Am amestecat 3 linguri de apa cu 4 linguri de ulei si am turnat usor deasupra aluatului. Am presarat deasupra sarea si oregano. 


Am dat focaccia la copt pentru 30 de minute.
Am scos focaccia din cuptor si am acoperit-o cu un stergar si am lasat sa se raceasca la rece.


Focaccia este un preparat delicios....de care nu cred ca am sa ma satur vreodata....si abia astept sandwish-ul meu cu focaccia, telemea de oi si rosii ...
Spor la treaba!

Piept de pui cu lamaie

Pieptul de pui cu lamaie, ramana una dintre delicatesele pe care mama le prepara! M-a incantat acest fel de mancare pentru ca, de la lamaie, pieptul ramane fraged in interior si usor acrisor...

Ingrediente:
( pentru 2 portii )
un piept de pui, circa 400 grame
o jumate de lamaie
1 ceasca ulei de masline
faina, sau pesmet
un praf de sare

Mod de preparare:
Pieptul l-am transat in bucati mai mici si l-am asezat intr-un castron mai adanc peste am turnat zeama de la jumate de lamaie si am dat pieptul la frigider peste noapte.


Cu 30 minute inainte de pranz am pus intr-o tigaie mai inalta uleiul la incins. Am dat bucatele de piept de pui prin pesmet  si le-am pus la prajit in ulei. Am lasat la prajit pe fiecare parte cat sa se rumeneasca putin...


 Am scos bucatele de piept de pui si le-am pus pe un servetel pentru a absorbi grasimea ...


Recomand sa serviti pieptul de pui cu o garnitura echilibrata, orez, legume, un sos usor sau salata de cruditati!
Pofta buna!

*** se poate folosi in loc de pesmet si faina, insa prefer pesmetul pentru ca formeaza la suprafata o crusta gronjuroasa ce alterneaza cu interiorul fraged si cu iz de lamaie. Initial am folosit faina, insa intr-o seara ramasesem fara faina si nu mai aveam decat pesmet, asa ca l-am folosit....iar rezultatul m-a incantat, de atunci doar pesmet folosesc la acest preparat.

Orez cu legume

Ingrediente:
(pentru 2 portii)
o jumatate de ceasca de orez pentru risotto( timp fierbere 16 minute)
200 grame legume congelate
250 ml apa
cate un praf de sare, piper si boia iute
1 lingurita ierburi provence

Mod de preparare:
Am pus la fiert apa cu sarea, boiaua si piperul. Cand a inceput s-a fiarba apa am adaugat orezul. Cand orezul era pe jumatate fiert am adaugat legumele si ierburile provence si am mai lasat pe foc pentru inca 6-8 minute. Daca este nevoie, pentru a nu se prinde orezul si legumele de fundul tigai se completeaza cu inca putina apa.


 Si uite gata orezul cu legume...


L-am folosit ca si garnitura la pieptul de pui cu lamaie, alaturi de un sos de marar proaspat cu putin usturoi!


Sa aveti pofta buna!

Biscuiti cu sofran si ceva in plus...



Ingrediente:
100 grame faina de grau integrala
150 grame faina alba tip 0
50 grame unt 80% grasime
50 grame zahar
1 varf cutit sofran
1 jumatate de lingurita de praf de copt
50 ml lapte
50ml lichior lamaie ( Limoncello )
putin sare
si acel ceva in plus . . . scortisoara

Mod de preparare:
Am setat cuptorul la 190 de grade Celsius. Am macinat zaharul impreuna cu sofranul. Am fiert laptele si cand s-a mai racit am adaugat untul si am mestecat pana s-au topit untul. Intr-un vas am pus faina, praful de copt, sarea si  zaharul tos cu sofran. Treptat am adaugat compozitiei si laptele cu unt, apoi lichiorul de lamaie. Dupa ce am framantat aluatul am intins o foaie subtire de 0,5 cm si am taiat biscuitii in forme rectangulare.
***Aluatul este suficient pentru o tava.
Intr-o tava am pus o foaie de copt si peste am asezat biscuiti la distanta intre ei. 


Am dat tava la cuptor pentru 20 minute.
Dupa ce am scos tava din cuptor am presarat deasupra biscuitilor scortisoara macinata .... se obtine o aroma speciala, parca de sarbatoare...


Odata ce ai muscat dintr-un biscuite simti scortisoara si mai apoi sofranul din interior ... aromele se combina atat de placut si fin......
Biscuitii, dupa ce s-au racit, i-am pus intr-o cutie metalica unde pot fi pastrati cateva zile.



O reteta de biscuiti rapida si sanatoasa, nu are mult zahar si am folosit si faina integrala, in doar 25 de minute sunt gata!