20 aprilie 2012
sarea nu are ce cauta in maia! Sarea inhiba dezvoltarea drojdiei.
De acum inainte sarea am sa o adaug doar in faina cernuta sau ca in cazul de mai jos, abia odata cu uleiul, iar maiaua am sa o fac din putina faina, drojdie, zahar si putina apa calduta (apa rece sau fierbinte strica maiaua!).
(pentru 1 paine)
300 grame faina integrala
180 grame faina alba tip 650
2 linguri cu varf de tarate(10 grame)
25 grame drojdie de bere
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
200 ml apa minerala (calduta)
120 grame iaurt
1 lingura de ulei
Mod de preparare:
Se cerne faina intr-un vas. In mijlocul fainii se face o groapa, se pune drojdia, sarea, zaharul si 100 ml apa si se framanta putin cu degetele cat sa se dizolve drojdia. Se lasa deoparte pentru 15 minute sa creasca putin.
Se adauga iaurtul, tinut la temperatura camerei,taratea, uleiul, sarea si restul de apa. Se framanta bine.
Se pune la cald, ferit de curenti si se lasa sa creasca 1ora sau cat sa se dubleze aluatul.
Se face o paine care se aseaza intr-o tava tapetata cu faina(am folosit forma de chec). Se lasa sa creasca din nou, cat sa se dubleze aluatul. Se da la cuptor, 15 minute la un foc mai iute, dupa care reducem si lasam sa se coaca bine.
Se face o paine care se aseaza intr-o tava tapetata cu faina(am folosit forma de chec). Se lasa sa creasca din nou, cat sa se dubleze aluatul. Se da la cuptor, 15 minute la un foc mai iute, dupa care reducem si lasam sa se coaca bine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu