Ingrediente:
1 cana linte rosie
1 ceapa tocata fin
1 morcov ras
1 lingurita chimion
1 felie slanina de casa
150 -200 ml suc de rosii
1,2 l de apa/supa de carne(6 cani)
2 galbenusuri
100ml lapte
100 grame smantana
2 cuburi supa legume/pui
sare, piper
1 lingurita turmeric
ardei iute - optional
1-2 linguri suc de lamaie
2-3 linguri ulei de masline
frunze patrunjel
frunze telina - optional
crutoane pentru servit
Se pune apa la fiert cu cele 2 cuburi de supa.
Intr-un vas se caleste ceapa in putin ulei incins, se adauga semintele de chimion, slanina bucatele si morcovul ras ... se lasa pana ce se rumenesc un pic. Se adauga praful de turmeric se amesteca si se toarna sucul de rosii. Se lasa sa dea in clocot si se adauga lintea spalata si apa fierbinte.
Se acopera vasul cu un capat si se lasa sa fiarba 25-30 de minute*. Se mesteca in supa din cand in cand pentru a nu se prinde de fundul vasului lintea.
Se bate impreuna smantana, laptele si galbenusurile. Se ia cu un polonic putina zeama de pe supa si se toarna in amestecul de galbenusuri ... Apoi, amestecul dres cu zeama se toarna in supa, in timp ce se mesteca usor. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
Se mai lasa sa dea supa un clocot si se opreste focul.
Se adauga in supa cateva feliute de ardei iute, frunzele tocate, se adauga 1-2 linguri zeama de lamaie, dupa gust! ... depinde cat de acrisoara se doreste.
Se serveste cu crutoane** de paine ...
Supa aceasta mi-a placut la nebunie ... mi-am facut-o picanta, dulce-acrisoara ... cremoasa, tare cremoasa! dupa am simtit eu ... m-am lasat dusa de val si i-am dat si gust cu chimion ... un condiment care mie personal imi place mult ...
*Daca supa la fiert se ingroasa ... se poate subtia cu putina apa/ supa de carne ...
** se taie 1-2 felii de paine in cubulete care se prajesc in putin unt pan' ce se rumenesc usor si devin crocante.
Sursa : cartea: Classical Turkish Cooking, de Ayla Algar & Gurmandino.ro
Dino, de la Gurmandino.ro. mi-a zguduit un pic poftele ... un pic mai mult! .... cand acum cateva zile a postat reteta de Supa de linte rosie cu bacon si cimbru .... si asa bine arata si la cat imi place mie lintea ... nu am rezistat si am facut si eu una! Si bine am facut, ca tare buna mai ii!
Multam tare fain Dino!
Nu am mancat pana acum,dar de la tine as vrea o portie.Pupici!
RăspundețiȘtergereAm mancat in Turcia si mi-a placut f mult!
RăspundețiȘtergerein Pakistan se face foarte des,lintea fiind intr-un fel mancarea saracului,sau ma rog,mancarea cu care se cresc copiii mari.este tare buna supa,si mie imi place.pupici!
RăspundețiȘtergereAm papat in Turcia asa ceva si este delicioasa!
RăspundețiȘtergereExtraordinar de buna si mai ales sanatoasa!!!
RăspundețiȘtergereSuperba prezentarea!! sunt innebunita dupa supa crema de linte... Musai voi incerca si varianta asta!
RăspundețiȘtergereNu am gustat pana acum dar nu are ce sa fie rau !
RăspundețiȘtergereFoarte frumoasa poza finala ,te pup!
Nici eu n-am mai papat, dar am vazut-o si pe alte bloguri si ma incanta ideea:) Tu ai o prezentare superba!
RăspundețiȘtergereNu am papat de mult si nu stiu cum sa-i fac mai repede loc dupa ce vad aici!
RăspundețiȘtergereva multumesc fetelor pentru aprecierile voastre. va doresc sa aveti un week-end cat mai placut! la noi e festivalul vinului ... castane prajite!!! + vin fiert ;)
RăspundețiȘtergereva pup
si eu vreau sa o fac...am vazut-o si la Anto...pare foarte faina...
RăspundețiȘtergerepup si distractiune la festival
Arata delicios. O facem.
RăspundețiȘtergereNici eu nu am mancat,dar pare grozava!
RăspundețiȘtergereDan, Ionela si Pansy musai sa o incercati, e foarte buna, satioasa, nu are multe calorii... eu am tot facut pe ea saptamana trecuta ... si nu ne-am plictisit de ea!
RăspundețiȘtergereEu am facut, e foarte buna, merita facuta!!!
RăspundețiȘtergere