La cererea Danielei, prietena mea cea mai buna - one of the BEST! scriu reteta pentru aceste briose dulci, pufoase si aromate ... care calde sau reci sunt nemaipomenite la micul-dejun langa o ceasca de cafea indulcita cu miere.
--- desi nu-s eu o mare bautoare de cafea ... si totusi, cateodata nu pot refuza o ceasca de cafea la noul aparat al Alinei - sper sa nu ma invat prost si apoi sa-i cer iepurasului altceva decat i-am scris deja in scrisorica! -
Ieri am baut o cafea, bineinteles la vecina! foarte buna, tare, aromata ... neagra de mama focului! ... de la o cafea pana la a face briose aromate nu a fost cale lunga.
Ingrediente:
(circa 24 bucati)
500 grame faina alba fina
130 grame zahar
1/2 lingurita de sare
3 lingurite rase de praf de copt
1 lingurita de bicarbonat de sodiu
1 ou mediu
90 grame unt gras cubulete
230 grame iaurt gras de la frigider (eu am folosit iaurt facut in casa)
3/4 lingurita cardamom macinat
30 grame ghimbir confiat taiat marunt
Am pornit cuptorul si l-am setat la o temperatura de 220 grade Celsius.
Intr-o tava de copt am asezat o foaie de copt, peste care am presarat putina faina.
Intr-un bol am amestecat faina cu zaharul, praful de sare, praful de copt si bicarbonatul. Am adaugat untul taiat cubulete si cu mainile l-am amestecat bine cu faina pana ce a capatat aspect de "firimituri". Am adaugat compozitiei oul batut, iaurtul, cardamomul macinat si ghimbirul confiat taiat marunt. Am amestecat bine pana ce am obtinut un aluat ferm.
Aluatul de briose l-am rasturnat pe masa de lucru infainata si l-am intins cu sucitorul intr-o foaie de 1 cm grosime. Cu o forma de 6cm in diametru, data bine prin faina - merge si un pahar de sticla - am decupat din aluat briosele. Pentru a avea briose uniform crescute ele se decupeaza din aluat prin apasare, fara a se suci forma spre stanga sau dreapta --- eu m-am riscat si cateva briose nu au crescut uniform la coacere, am vrut eu sa fac pe mythBuster-ita! dar nu mi-a iesit ---
Am indepartat marginile de aluat ramase si cu o paleta am luat fiecare briosa, cu mare grija sa nu-i stric forma si am asezat-o in tava. Briosele le-am asezat la distanta de 2 degete intre ele.
Intr-o tava de copt am asezat o foaie de copt, peste care am presarat putina faina.
Intr-un bol am amestecat faina cu zaharul, praful de sare, praful de copt si bicarbonatul. Am adaugat untul taiat cubulete si cu mainile l-am amestecat bine cu faina pana ce a capatat aspect de "firimituri". Am adaugat compozitiei oul batut, iaurtul, cardamomul macinat si ghimbirul confiat taiat marunt. Am amestecat bine pana ce am obtinut un aluat ferm.
Aluatul de briose l-am rasturnat pe masa de lucru infainata si l-am intins cu sucitorul intr-o foaie de 1 cm grosime. Cu o forma de 6cm in diametru, data bine prin faina - merge si un pahar de sticla - am decupat din aluat briosele. Pentru a avea briose uniform crescute ele se decupeaza din aluat prin apasare, fara a se suci forma spre stanga sau dreapta --- eu m-am riscat si cateva briose nu au crescut uniform la coacere, am vrut eu sa fac pe mythBuster-ita! dar nu mi-a iesit ---
Am indepartat marginile de aluat ramase si cu o paleta am luat fiecare briosa, cu mare grija sa nu-i stric forma si am asezat-o in tava. Briosele le-am asezat la distanta de 2 degete intre ele.
Din aluatul ramas am decupat alte briose.
----- o varianta simpla de a forma briosele: se imparte aluatul in 24 de bile egale. Bilele de aluat se intind in foi rotunde de 1cm-1,5 cm grosime ... astfel se obtine un aspect, zic eu, mai rustic, dar mie asa-mi mai place sa ma complic cateodata ca mai mereu aleg calea ai mai lunga! -----
Am dat tava la cuptor pentru 12 minute.Briosele coapte le-am lasat sa se raceasca in tava.
Se servesc caldute sau reci cu unt si gem.
Pufosenile sunt foarte bune si aromate, la fix, pe gustul meu!
Pufosenile sunt foarte bune si aromate, la fix, pe gustul meu!
... ce merge cu cafeau? cardamomul!
iar cu cardamomul merge si ghimbirul, care la randu-i se impaca bine cu marmelada de prune.
Ghimbirul si cardamomul pot fi inlocuite cu succes cu o mana de stafide sau merisoare si se pot aroma cu vanilie, rom, portocale, lamaie sau scortisoara ... sau cu orice vreti voi!
_________________________
Completarea de pe urma:
brioselele proaspete sunt foarte pufoase si aromate! un strop de unt pe ele si sunt divine!
Imi plac si reci, dar parca mai bune-s calde.
Briosele pe masura ce timpul trece se mai intaresc, isi mai pierd din pufosenie ... dar cum ele calde-s cele mai bune! ... le incalzesc in microunde cateva secunde, iar cand ies sunt pufoase la loc!
Multumesc pentru dedicatie, esti sublima. Multumesc inca odata.
RăspundețiȘtergerete pup!
ȘtergereFoarte faine! Am ghimbir confiat si as putea sale incerc. Nu am cardamon, dar voi folosi alceva!
RăspundețiȘtergereFancy, eu as merge pe portocale sau merisoare :D ... sau orice vrei tu! te pup
ȘtergereDelicioase! Te asteapta un premiu la mine pe blog! Pup!
RăspundețiȘtergeremultumesc frumo Danutza!
Ștergeresuper delicioase si foarte frumoase :*
RăspundețiȘtergerece aroma faina trebuie sa aiba !
RăspundețiȘtergereThose look delicious! What kind of jam did you use? Plum?
RăspundețiȘtergereMarina, I've used plum marmalade(with no sugar, homemade)
Ștergerefetelor ma bucur ca va plac brioselele mele ... asa bune sunt ... sincer am pus ceva pe mine (eu aia care eram la cura!) ... si de aceea azi am trecut pe zama de legume
RăspundețiȘtergereCiao grazie per la visita, ti seguo così restiamo in contatto....
RăspundețiȘtergereDeliziosi, quanto mi piace lo zenzero e il cardamomo, immagino il profumo!!!
A presto
Briosele astea trebuie neaparat incercate daca sunt cu ghimbir,eu ador ghimbirul :) ! Te pup !
RăspundețiȘtergere