Reteta am gasit-o pe blogul Mayei (Maya's World). Pe blogul ei am gasit foarte multe retete de budinci de casa, dar cel mai mult m-a incantat Chocolate Puddin Fudge, asta si pentru ca azi vroiam neaparat ceva cu ciocolata, mai festiv, ca doar e ziua mea de nume ...dar si rapid!
Tot pe blogul Mayei am gasit alte doua retete de budinci senzatioanale, care cu siguranta am sa le fac si eu, budinca de caramel si budinca de cocos!
Reteta Mayei a fost probata si de miha, de la Dulciuri fel de fel. Miha a inlocuit migadale cu nuci ... ce dezmat!
Eu nu am urmat exact reteta Mayei, nu aveam migdale ...asa ca am inlocuit cu faina ... si ca la final sa am ceva dulce, care nu era nici budinca, nici ciocolata, nici prajitura ... era cate putin din fiecare! .."era" ... caci nu mai este ... dulcele brun s-a mirosit, s-a gustat .... si s-a halit!
Ingrediente:
80 grame zahar
50 grame unt
2 oua medii
250 ml lapte
70 grame faina***
20 grame cacao
1 lingura apa de trandafir(optional)
1 lingurita scortisoara
unt pentru uns
Am pornit cuptorul si l-am setat la o temperatura de 170 grade Celsius(foc mic).
Intr-un vas am amestecat bine untul cu zaharul, cu un mixer la viteza mai mica, apoi mai mare.
Am adaugat ouale pe rand. Cand ouale s-au incorporat am adaugat treptat si laptele, avand grija sa mixez cu o viteza mai mica. Am adaugat compozitiei cate putin din faina*** amestecata cu cacaua si scortisoara.
Am turnat in compozitie si putina apa de trandafir.
Compozitia rezultata am turnat-o in vase micute termorezistente, unse bine cu unt. S-au umplut 5 vase.
Am dat vasele la cuptor, pentru 30 de minute(timpul de coacere depinde de cuptor).
Dulcegaria a fost gata cand deasupra s-a format o crusta si era desprinsa de marginea vaselor.
Absolut delicioasa dulcegaria aceasta!
Dulcegaria facuta-n casa e cea mai buna, mai ales atunci cand o faci cu drag! ... si chef ... la mine-i musai chef ... caci fara chef , nu-i suflet ... iar fara suflet ... magia dispare si totul devine searbad!
***cand am sa mai fac acesta dulcegarie, am sa pun cu 2 linguri de faina in minus(20 de grame) pentru a obtine o dulcegarie cremoasa, de sa o savurezi cu lingura ... ca pe o budinca! ... dar am sa incerc si varianta cu migdale! ... migdale, care-s pe vine ... de Mos Nicolae!
Cine incerca reteta, sa reduca cantitatea de faina ... daca vrea ceva cu adevarat cremos si ciocolatos ...
In varianta prezentata parca mi-a iesit prea tare, nu a fost rea chiar deloc ... calda a mers de minune, cand s-a racit o puteai taia si servi ca pe o prajitura-budinca! In varianta asta am sa o mai refac, dar o voi coace intr-o tava intinsa si o voi servi rece, taiata cubulete.
____________________________________________________________
Azi, sa ma iertati daca am gresit reteta, am pus prea multa faina ... dar uite si asa tot mi-a iesit ceva! ... o dulcegarie buna!
Nu-s experta, nici cu diploma si nici cu experienta de chef! ... apreciez toate comentariile la adresa retetelor-experiment pe care le postez. Unele dintre retete sunt mai greu de "digerat" (multe condimente si amestecuri exotice) ... altele mai usor!
Ma simt bine si fericita cand scriu cu entuziasm ce am facut, ce am gatit ... nu incerc sa reinventez roata ... pentru moment ma simt bine in postura si de blogger culinar de ocazie (culinar, da! culinar, ca despre mancare scriu ...)
Poate ati observat, ca modul in care imi prezint retele a evoluat, imagini mai clare, mai frumoase ... dar reale! Imi place sa fotografiez! ... pana si gaina din curte e imortalizata si chiar dovleacul meu de placinta a ajuns vedeta! ... iar prin acest blog reusesc sa prezint si imagini cu si despre mancaruri facute de mine cu pasiune, care intr-un fel sau altul ma reprezinta! ... imi reprezinta pasiunea pentru bucatarie si cea pentru arta fotografica.
Retetele nu sunt copy-paste de pe net... sunt scrise de mine, au la baza retete adunate de prin carti, de pe net sau de la prieteni, cunoscuti! ... si mereu scriu sursele retelor, unde nu apar surse ... inseamna ca sunt retete pe care le am de la mama, tata ... sau bunica!
Sunt voci, care condamna retetele ... putin imi pasa! o scriu ca sa stie si ei! ... ne-am nascut egali ... dar sa nu uitam ca suntem unici, aici e diferenta! ...
_________________________________________
La multi celor care astazi sabatoresc pe cineva sau ceva special din viata lor!
arata bestial! o sa o fac si eu insa chiar asa, cum ai facut-o acum caci pare delicioasaaaaaa! :*
RăspundețiȘtergereEmily, ma bucur ca-ti place, eu as merge pe mai putina faina! macar cu o lingura in minus!
RăspundețiȘtergerete pup si eu
Cat de bine arata! Chiar as vrea si eu sa gust!
RăspundețiȘtergereAratã bine...si cel mai important e gustul!
RăspundețiȘtergereMoamma cum arata !!! O voi face si eu!! prea salivez in nestire!!
RăspundețiȘtergere:))e buna rau!... as mai face o portie ... dar apoi trebuie sa-mi iau pantaloni cu elastic sau cu o masura mai mare ca-n filmul Eat Pray Love! .... si vine si Craciunul
RăspundețiȘtergereArata super dulcegaria asta. Se vede perfect ca ti-a iesit bine. Cat despre ultima parte a postarii, felicitari pentru cum gandesti. Pup si o zi frumoasa!
RăspundețiȘtergereNu stu cum e mai bine cu faina aia dar e asa de cremoasa si ciocolatoasa!La multi ani,sa fii sanatoasa si fericita!Pupici!
RăspundețiȘtergereSara & Miki, multumesc ... ma bucur ca-ti place dulcegaria! Multumesc si pentru ca ti-ai facut timp pentru a citi ultima parte a postarii :), iti multumesc pentru asta si pentru gandul bun! te pup
RăspundețiȘtergereTeoBucatar: sincer nici eu nu mai stiu ... nimeni nu s-a plans de consistenta ei, doar eu :))! Multumesc frumos de urare! pupici
RăspundețiȘtergereEi, cum am uitat eu de tine ! La multi ani, intirziat pentru ziua numelui, draga Andreea !
RăspundețiȘtergereSe pare, ca e o reteta versatila, si mai cremoasa si mai densa si cu nuci si cu migdale. Ciocolata sa fie ... super arata si mi-e o pofta ...
Numai bine, sanatate si fericire !
Multumesc frumos, Dani! Niciodata nu e prea tarziu sa spui cuiva la multi ani!
RăspundețiȘtergereAi dreptate, reteta este versatila!
numai bine iti doresc si tie! te pup
ce bine arata si merge foarte bine in perioada asta si nu numai, o delicatesa reusita si delicioasa, love it :D
RăspundețiȘtergere