O zacusca buna incepe intotdeauna cu gogosarii, fara de ei zacusca nu ar avea dulceata!
Imi place zacusca, de mica o pregatesc, dar acum dupa ani de teste, in care am jonglat cu cantitatiile legumelor, am inteles rolul gogosarului intr-o zacusca ... e tocmai esenta!
Pentru o portie de 8 borcanele + cateva felii mancate cu pofta si in tihna am avut nevoie de:
1kg vinete
3 kg gogosari
0,5 kg hribi fierti
0,4 kg ceapa alba si rosie
2 morcovi
600 ml ulei
0,6 kg pasta de tomate
3 foi de dafin
sare gronjuroasa neiodata
piper boabe
Vinetele le-am copt, le-am curatat de pielita si le-am tocat cu tocatorul de lemn.
Gogosarii i-am copt pe gratar, iar cand s-au mai racit le-am indepartat pielea bine rumenita si le-am tocat cu cutitul. Restul legumelor, spalate si curatate, le-am tocat marunt.
Am asezat vasul de fonta(e bine de folosit un vas de calitate, cu un fund gros - dar ce bine ar fi mers la un ceaun ...) la incalzit pe un foc mic. Am turnat uleiul. Cand uleiul s-a incins am adaugat ceapa si morcovul si le-am lasat la duntuit 5 minute, apoi am pus peste gogosarii, hribii tocati si vinetele tocate. Am amestecat bine si am turnat pasta de tomate (facuta de mama, fara conservanti). Am adaugat la zacusca 15-20 de boabe de piper si cele 3 foi de dafin.
Am lasat sa fiarba zacusca pe un foc mic, pret de 3 ore si jumatate cat sa se lege bine. Am mestecat regulat pentru a evita prinderea zacustei de fundul vasului. Am potrivit dupa gust cu sare( eu am pus 2 linguri rase de sare). Am lasat sa mai mai fiarba 10 minute si am oprit focul.
Zacusca gata facuta am turnat-o in borcane sterilizate. Borcanele umplute cu zacusca le-am asezat in tava cuptorului, incins in prealabil la o temperatura de 50-60 de grade. Am lasat tava in cuptor 25 de minute, cat zacusca din borcane sa faca crusta. Am scos borcanele le-am inchis bine cu capace si le-am asezat sub paturi, pana a doua. Cand s-au racit le-am asezat pe raftul din camara.
Cam asta e reteta pe care o prepar eu. Imi place foarte mult pentru ca este aromata, putin afumata de la legumele coapte pe gratar si are si ceva in plus ... hribi culesi de matusa!
Zacusca asta am facut-o si eu,tot pentru prima data, dar cu champinioane, nu cu hribi . E excelenta !
RăspundețiȘtergereMai am de incercat si reteta cu fasole.
@Dani: zacusca de vinete cu ciuperci champinion am pregatit si eu, acum 2 ani a iesit excelent! cu hribi am pregatit ca primisem cateva kilograme bune de matusa si am profitat :D. Te pup. Duminica placuta!
RăspundețiȘtergereI d love to try this stew. It kind of reminds me for some reason of my grandmas Ratatouile.
RăspundețiȘtergerethx for sharing =)
ori cu champignoane, ori cu hribi, ori cu pleurotus ... ptr mine e cea mai buna !!!!
RăspundețiȘtergere@catkitchen :) ABSOLUT!
RăspundețiȘtergere@helen :) ohhh ratatouille, delicious!... now I'm hungry!
Stiu si cateva retete de zacusca fara gogosari, si sunt bune si acelea.
RăspundețiȘtergereInsa aceasta cred ca e f. buna.