Supa de legume


Ingrediente:
zeama de carne sau apa
2 morcovi
2 radacini patrunjel
1 radacina telina de primavara
o mana fasole galbena pastai
o mana buchetele de conopida
1 gulie
1 ceasca de sos de rosii
1 mana de hribi uscate/ 2 maini de ciuperci proaspete
1 galbenus
2 linguri de smantana
sare, piper
1 lingura amestec frunze uscate: patrunjel, leustean, tarhon, telina*(optional)
3 linguri de frunze proaspete de patrunjel tocate

Mod de preparare:
Hribile se pun la inmuiat in apa fiebinte.
Fasolea pastai se spala, curata si se rupe in bucatele de 2-3cm si se pune la fiert intr-o oala cu zeama de carne. 
Se taie morcovii, patrunjelul si radacina de telina in cuburi marunte si se pun la fiert peste fasole.
Cand fasolea este pe jumatate fiarta se adauga si o mana de buchetele de conopida, gulia taiata cubulete mici si hribile**(sau ciupercile proaspete, curatate si taiste cubulete), bine scurse de apa. Se toarna ceasca de bulion si se amesteca bine.
Se lasa sa mai fiarba supa vreo 8 minute. Cu 5 minute inainte de a opri focul se adauga lingura de frunze uscate.
La 5 minute dupa ce s-a luat oala de pe foc se drege supa cu galbenusul batut cu smantana. Se condimenteaza dupa gust cu sare si piper si se presara frunzele de patrunjel tocate.

O supa de sezon foarte buna si satioasa. Astazi, am gatit-o cu legume proaspete cumparate de dimineata din piata si cu am gasit prin camara mea, dar merita facuta si cu mazare, cartofi noi, fasole verde pastai sau rosii proaspete ... cu cat este mai colorata supa cu atat e mai buna!

se pot inlocui cu frunze proaspete( mai ales ca acum e plina piata si avem de unde alege) si se adauga supei la sfarsit, dupa ce s-a dres cu smantana ... Eu nu am avut frunze proaspete, caci am uitat sa-mi aduc de la tara, asa ca am folosit frunze uscate in toamna de bunica ...
**pentru un plus de savoare hribile/ciupercile se pot praji in putin unt si mai apoi adauga supei

5 comentarii:

  1. Ce mi-ai facut pofta de o ciorbita de legume !!! Am ceva pastai de fasole verde prin frigider, si nu ajungeau de o mincarica, asa ca, o sa fac ciorba - supa cu ele. Multumesc de idee, Andreea .

    RăspundețiȘtergere
  2. Oau da' ce bine arata!! Nu am incercat niciodata exact combinatia asta de legume in supe sau ciorbe.
    Super fain.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dani, ma bucur ca ti-am dat ideea! cat de curand am sa prepar mancarea cu fasolea elefant;) dupa sfatul tau :*

    RăspundețiȘtergere
  4. Bucate apetisante, ma bucur ca-ti place :)..supa are un gust deosebit probabil datorita combinatie de legume si verdeturi...totul a pornit de la cartea Sandei Marin,ce e o inspiratie pentru multe ciorbe-supe pe care le pregatesc...si nu numai!

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua .. este prima mea vizită te-am urmat .... Îmi place de partajare reţete şi fotografii .. eu ca a ta, vă invit să împărtăşiţi reţetele mele şi pe blog-... salutări din Spania VIGO Marimi

    RăspundețiȘtergere