Pide cu branza si marar

Luati aminte ... ca si mine!
20 aprilie 2012
Sarea nu are ce cauta in maiaua pentru paine! Sarea inhiba cresterea drojdiei. 
Maiaua se face din drojdie proaspata, putina faina, zahar(care va accelera cresterea drojdiei) si putina apa calduta (apa rece sau fierbinte strica maiaua!). 


Marar, mirodenie de sezon, a impanzit gradina, a invadat cartoful, ceapa si ustoroiul verde! 
Acum e perioada sosurilor de marar, a  gustoaselor placinte cu branza, marar si cozi de ceapa verde, cum numai mama stie sa le faca, sau a sarmalelor in frunza de vie cu marar si sos de rosii......
Tot am auzit de pide, ba chiar si mancat, cand am fost in tara lor de origine, o delicatese! Fiecare familie turca o face in felul ei, dupa propriul gust. Am vrut si eu sa pregatesc pide, si asa am luat cartea cu mancaruri traditionale turcesti din raft, Classical Turkish Cooking: Traditional Turkish Food for the American Kitchen, de Ayla Algar, si am rasfoit-o pana ce am ajuns la retetele de paine, pide si börek, si am ales reteta de pide umplute cu feta si marar. Cam greu m-am descurcat cu masurile americane, dar cu grija si atentie am reusit (nu e chiar prima oara). Reteta  presupunea realizarea unor pide umplute, asemanatoare cu calzonele italian, sau placintele mamei cu marar si ceapa, insa eu am decis sa le fac tip canoe!

Ingrediente aluat
200 grame faina
100 ml apa calduta
10 grame drojdie de bere
2 linguri ulei

Ingrediente umplutura:
50 grame feta
100 grame de urda*
1 ou
1 ceasca tocata de marar proaspat
1 lingura ulei

pentru uns :
1 galbenus

pentru ornat:
1 lingura seminte de susan(sau negrilica)

Urda se poate inlocui cu branza dulce de vaca.

Mod de preparare:
Am facut un aluat moale si elastic din ingredientele mai sus amintite. L-am lasat sa se odihneasca 30 de minute.
Am pornit cuptorul si l-am setat la a o temperatura de 240 grade Celsius.
Pentru umplutura am amestecat bine branza cu marar, ou si ulei, pana am obtinut o pasta omogena.
Reteta originala, spunea sa folosesti doar feta, dar cum feta pe care am gasit-o eu pe piata era foarte sarata pentru gustul meu, am preferat sa o combin cu urda.
Am impartit aluatul in 2 parti egale ( merge si in 4, depinde de cat de mari se doresc a fi pidele). Am luat prima jumatate de aluat si am intins o o foaie destul de subtire de forma ovala. Am luat jumatate din amestecul de umplutura si l-am intins uniform peste aluat, avand grija sa pastrez o margine de 2-3cm. Am indoit marginile peste aluat cu umplutura si am apasat usor, pentru ca la copt sa nu se desprinda. A luat forma unei canoe. Am uns marginile cu galbenusul de ou si am presarat susan.
Am procedat la fel si pentru cea de a doua pide. 
Le-am dat la cuptor pentru 20 de minute, pe rand, pentru ca au iesit destul de mari, 36 cm in lungime. La servit se taie in felii de 3 cm latime.


Sincer daca as avea un cuptor imens, as face una de 2 metri lungime pe o latime de 15 cm, umpluta cu sos rosii, multa mozzarella si oregano!

5 comentarii:

  1. Foarte frumos blogul ,felicitari !interesanta reteta

    RăspundețiȘtergere
  2. arata foarte bine pideul tau! mergea super cu un pahar de ayran:) si eu sunt mare fan pide, cele cu carne sunt preferatele mele!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nil,multumesc frumos. ma bucur ca-ti place....ador ayranul! am sa incerc si eu cu carne, cat de curand!

    RăspundețiȘtergere
  4. imi plac foarte mult cele cu carne si suberecul

    RăspundețiȘtergere