Strudel cu mere, pere si merisoare


Ingrediente:
250 grame faina
2 linguri ulei
1/2 lingurita sare
1/2 lingura otet
130 ml apa calduta

1-1,2 kg fructe - 4 mere si 2 pere
sucul de la o lamaie
1 ceasca de pesmet
1 ceasca de merisoare uscate
75 grame zahar 
1/2 lingura scortisoara
2 cuisoare
ulei


Din faina, cele 2 linguri de ulei, otetul, sarea si apa am facut un aluat mai moale, la care am tot famantat vreo 10 minute... am si dat cu el de masa. Dupa ce l-am framantat bine l-am asezat intr-un vas uns cu putin ulei si acoperit cu un stergar. L-am lasat sa se odihneasca jumatate de ora la loc cald uscat.
2 mere si para curatate de coaja le-am taiat cubulete si le-am stropit cu sucul de lamaie. Marul si para ramasa le-am ras si le-am stropit cu putin suc de lamaie.
Aluatul odihnit l-am intins cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara. L-am mai lasat 10 minute.
Am luat o fata de masa curata si am intins-o pe masa de bucatarie, am presarat putina faina si am asezat foaia groasa de aluat pe ea. Cu multa grija, sa nu mi se rupa aluatul, l-am intins de jur-imprejur, bagand mana sub el si tragand usor dinspre centru spre margine. 
Am intins aluatul subtire, margine ramas de jur imprejur am  taiat-o cu cutitul.
Am lasat foaia sa se usuce nitel cateva minute.
*** Am observat ca aluatul acesta l-am putut manevra si mai usor cu degetele inmuiate in putin ulei ...
Dupa ce foaia de aluat s-a uscat am uns-o bine cu o pensula inmuiata ulei.  
Am luat pesmetul si am presarat peste aluat, lasand liber de jur-imprejur o margine de 2 degete.
Apoi, am asezat intr-un strat uniform si lat de 4 degete fructele taiate cubulete si cele rase, stoarse bine, pe latura de unde urma sa rulez aluatul.
Am presarat merisoarele si circa 75 de grame de zahar amestecat cu scortisoara si 2 cuisoare macinate peste fructe.
Am rulat aluatul sul, cu ajutorul fetei de masa.
Am asezat intr-o tava o foaie de copt, pe care am uns-o bine cu ulei.
Am taiat sulul in 2 doua, ca sa-mi intre in tava, si am inchis capetii strudelului presand usor cu degetele aluatul.
Strudelul l-am asezat in tava, pe foaia de copt, si l-am uns cu ulei.
Am dat tava la cuptor 50 de minute, la un foc potrivit.

Strudelul l-am servit imediat dupa l-am scos din cuptor, pudrat cu zahar si scortisoara.


Aceasta e varianta de post. 
Eu am mai pregatit si o a doua portie, si in loc de ulei, pentru uns foaia de placinta, am folosit unt topit.
__________________________________________
cu aceasta reteta particip la provocarea Dulce Romanie a lunii noiembrie. Gazda din aceasta luna, Alexandrina de la  Xandrinne si ale ei ispravi culinare ne-a invitat sa gatim ceva bun cu mar sau cu hrean ... eu am ales sa gatesc cu mar...  caci e plin de vitamina C, e dulce, zemos si frumos parfumat!

10 comentarii: