Piept de pui cu lamaie la cuptor



Ingrediente:
4-6 jumatati piept de pui cu tot cu piele(1 kg)
50 ml vin alb sec
1 lamaie
4 catei de usturoi
1  lingurita cimbru
1 lingurita oregano uscat
ulei de masline
sare, piper

Am spalat pieptul de pui bine si l-am tamponat bine cu un servetel. Am asezat pieptul intr-un vas, l-am stropit cu putin ulei de masline. Am presarat peste pieptul de pui sare, piper, cimbrul si oregano si l-am frecat bine. 
Intr-un vas ceramic termorezistent am turnat vinul si am asezat pieptul de pui. 
Am luat lamaia si am taiat-o in sferturi, iar sferturile in doua. Printre bucatiile de piept am asezat feliutele de lamaie si catei de usturoi zdrobiti.
Am dat vasul la cuptor, temperatura de 200 grade Celsius, pana ce pieptul s-a rumenit.
Pieptul de pui gatit cu lamaie si cimbru este fraged si aromat.

Sursa: Barefoot Contessa

actualizare  29 noiembrie 2011


sursa retetei : Barefoot Contessa - http://www.barefootcontessa.com - Lemon Chicken Breast (Serves 4), 2010 (scris mai sus)
reteta publicata si in: Barefoot Contessa, How Easy is That?, de Ina Garten, Clarkson Potter/ Publisher

Oregano merge bine combinat cu cimbru, ,rozmarin si salvia ...impreuna compun chiar un mix de ierburi italian!(asta o scrie Tony Hill in cartea sa "The Spices Lover's Guide to Herbs &Spices" )
oregano si cimbru apar impreuna si in combatia de Za' atar, sau am vazut si in combatii de Herbes de Provence, Bouquet Garni,amestecuri pentru gratare(kansas city barbeque).
Amestecul de oregano, cimbru si busuioc e utilizat in bucataria greceasca.
Oregano si cimbru sunt folosite in condimentarea sosurilor de paste italieniesti, a preparatelor cu carne de porc sau pui.

*** Tony Hill detine World Marchants Spices, Herbs&Teahouse, din Seattle.


Oregano si cimbru, ca si busuiocul fac parte din aceeasi familie, Lamiaceae.


Uleiul de oregano si cel de cimbru au efecte benefice asupra organismului.
Impreuna sunt un medicament impotrica racelii ... dar efectele acestor ierburi aromatice asupra organismului tine de o alta discutie, si nu am baza pentru a o deschide (surse clare).


Am testat reteta nu o data, ci de mai multe ori, chiar si o prietena a testat-o acasa ... noua ne-a placut ... mie mi-a placut enorm combinatia oregano, cimbru si lamaie cu carnea de pui ... si acel putin piper a contribuit si el la crearea unei arome si a unui gust, zic eu, chiar foarte bun!



15 comentarii:

  1. E o combinatie clasica puiul cu lamiie. Dupa ce am gustat friptura din asta, n-am mai pregatit altfel puiul la cuptor. Doar, ca eu pun si cartofii in tava, ma scuteste, sa mai pregatesc garnitura.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dani, mai am de invat si eu, iar de la mamici, ca tine, am de invatat numai de bine! de retinut pui+lamaie+cartofi = 30 de minute in plus de relaxare! multumesc de pont :*

    RăspundețiȘtergere
  3. Cat de apetisanta e poza !! mega like! pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Lamaia da un gust irezistibil puiului! Este o reteta excelenta!

    RăspundețiȘtergere
  5. wow...sounds scrumptiously tasty..
    first time here..love your space..
    excellent posts with nice presentation..
    Am your happy follower now..;)
    do stop by mine sometime..
    Tasty Appetite

    RăspundețiȘtergere
  6. super reteta! imi place mult combinatia lamaia+ carne pui! ma bucur ca va place si reteta si imaginea :D
    Lavinia ... esti prea departe! ... dar o sa testez reteta ... asa voi ajunge oarecum si un bucataria ta :D
    Jay, thx a lot! you should try this recipe!

    RăspundețiȘtergere
  7. Mamma mia, dar eu pe unde bintuiam cind tu ai mincat asemenea bunatate... Uitindu-ma la poza imi dau seama de ce e innebunita fiica'mea dupa piept de pui facut la gratar, pe care il stropeste cu mult suc de lamiie...

    RăspundețiȘtergere
  8. Daniela, stie fiica ta ce e bun :))
    si fratele meu, cand era mic doar piept vroiam, in orice varianta prajit, pane, fiert, in tocanitele mamei, in pilaful bunicii ... uhhh ce au trecut ani :(

    RăspundețiȘtergere
  9. Cred ca e delicios, trebuie sa o incerc!

    RăspundețiȘtergere
  10. Am facut si eu reteta aceasta si a iesit minunat la gust. Numai ca pieptul de pui a iesit cam tare. Cred ca am gresit ceva la partea tehnica :) Imi puteti da o idee cam ce sa incerc?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. acopera vasul pt 15-30min, apoi lasa-l se sa rumeasca putin. depnde de cuptor, de tipul cuptorului. la cumnata mea in cuptor se usuca pt ca e pe ventilatie, si se gaseste si mai repde, eu am cuptor pe gaz si e destul de mare, are la 60cmx60cm. uneori pieptul gatit asa il las min 1h condimentat inainte de al pune la cuptor. mai conteaza si carnea, eu am facut cu piept din comert ....care clar are apa. nu e ca puiul crescut in batatura. :(

      Ștergere