Fasole uscata la cuptor


Acum cateva saptamani Dani, posesoarea unui jurnal de gradina deosebit …unde gasesti imagini superbe, cu florile, cu plantutele din gradina ei … in care-i place sa petreaca  mult timp,  la adapost de “lumea dezlantuita”, dupa cum insasi ea marturiseste … si se vede ca pune mult suflet si pasiune …mi-a dat  indicatii, pretioase pentru mine, in  preparare unei mancari grecesti clasice fasole uscata la cuptor … o reteta care m-a tentat din prima si am vrut sa o prepar neaparat. 
Zilele trecute s-a invite ocazia si am pus la bataie 500 grame de fasole elefant, al carei aspect ma incanta la nebunie, 4 morcovi noi, de la buna din gradina, cate o legatura de patrunjel si marar, vreo 15 frunze de menta, 2 fire ceapa verde si 2 de usturoi verde, o cana si jumatate de sos de rosii, o mana de urzici congelate in primavara( Dani spunea sa pun spanac, dar nu am mai avut asa ca am folosit o portie mica de urzici oparite si congelate) , o ceasca de ulei de masline, o ramura de cimbru, 10 boabe de piper si sare.
Am pus fasole, inmuiata de cu o seara inainte in apa, a la fiert cu cimbrul si boabele de piper. Ceapa, usturoiul si morcovul, curatate, le-am taiat rondele, iar frunzele le-am tocat.
Fasolea fiarta pe jumatate am strecurat-o si am amestec-o bine cu morcovii, frunzele tocate, ceapa, usturoiul si urzicile si am asezat-o intr-un vas termorezistent  mai inalt. Am turnat apoi peste sucul de rosii, uleiul si apa cat sa cuprinda fasolea.
 Am dat vasul la cuptor, la un foc mic, pana ce fasolea s-a fiert bine. Dani spunea sa adaug apa daca mai este nevoie, zis si facut! 
Cand fasolea s-a fiert am oprit cuptorul si am mai lasat-o in cuptor, pentru jumatate de ora cat fasolea sa absoarbe bine sucurile din vas …la sfarsit am adaugat si putin sare gronjuroasa.
 ... A iesit o fasole gustoasa si satioasa, pe care am mancat-o asa simpla! A doua zi a fost la fel de buna, chiar si rece!


O reteta delicioasa!  
Multumesc frumos Dani!

7 comentarii:

  1. Ce-mi place!!!!sigur e delicioasa!
    o zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  2. fetelor e super buna! chiar si acum pe seara am servit o portie mica :)
    O seara minunata va doresc!
    :*

    RăspundețiȘtergere
  3. sigur am s-o incerc si eu.pare grozava

    RăspundețiȘtergere
  4. Pansy, este foarte buna! stie Dani ce stie!
    pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Aaa, ma bucur ca ai incercat reteta ! Bravo, arata tare bine. Si mie imi place la nebunie rece, cu niste brinza de oaie si un pahar de vin.
    Te imbratisez !

    RăspundețiȘtergere
  6. Dani, ohhh da, cu branza si neaparat vin!
    merci de reteta! a facut senzatie acasa:)

    RăspundețiȘtergere