Chapatis


Ingrediente:
(pentru 8 chapati)
100 grame faina integrala de grau
100 grame faina alba
120 ml apa
1 lingura ulei
1 lingurita sare
1 lingurita zahar

Mod de preparare:
Din ingredientele de mai sus se prepara un aluat destul de moale, care se framanta bine 5 minute. Se lasa sa se odihneasca 30 de minute, invelit intr-o folie de plastic.
Aluatul se imparte in 8 bile egale. Pe masa de lucru se presara putin faina si se aseaza o biluta de aluat, se presara deasupra ei putina faina, si cu un facalet se intinde o foaie rotunda subtire. 
Se ia foaia intinsa si se aseaza cu grija intr-o tigaie (eu am folosit tigaia de clatite, a mamei), incalzita in prelabil la un foc mediu. Pe cea de o a doua parte am copt chapti direct pe foc, insa varianta sigura, fara a te arde la degete, este a o coace si pe a doua parte tot in tigaie...sunt sigura ca pe o plita se coc si mai bine!
***a nu se uita, chapatis se pastraza intr-un vas, bine acoperit de un servet, pentru a ramane moi si calde.


Aluatul pus in tigaia incinsa s-a umflat pe alocuri, lucru ce m-a incantat, pentru ca chapati ar trebui sa se umfle. In cartea de bucate "Everyday Indian", incurajeaza pionierul in ale bucatariei indiene, scriind ca si daca nu se umfla nu conteaza!
Am urmarit cateva filmari, legate de prepararea acestei paini nedospite, si am ramas impresionata de maestria unora...si eu mi-as dori sa ajung la nivelul lor....Dar cum se spune, repetarea e mama invataturi....asa ca, multa practica si cu siguranta vor iesi foarte bine! 
Pentru moment sunt multumita de rezultat... Au mers de minune la micul dejun alaturi de  o crema de urda cu marar proaspat si ceapa verde de la buna mea din gradina...


4 comentarii:

  1. arata super! sunt sigura ca data viitoare o sa fie si mai bine

    RăspundețiȘtergere
  2. @Nil
    draguta ca intotdeauna! te pup

    RăspundețiȘtergere
  3. sa stii ca o sa le incerc si eu. Cred ca ar merge si pe post de tortilla,eu am incercat o reteta dar avea cam mult ulei.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mitinita, linistit merge si pe post de tortillas!

    RăspundețiȘtergere